Politico: Washington şimdiye kadar Avrupa'nın Ukraynalıları F-16 konusunda eğitmesine izin vermedi
Politico, Avrupa ülkelerinin Ukraynalı pilotları F-16 savaş uçakları konusunda eğitmek için ABD'den henüz resmi izin almadığını bildirdi.
Politico, "Ukraynalı pilotları eğitme sözü veren yaklaşık bir düzine Avrupa ülkesinin, programı başlatmak için hala ABD'nin resmi onayını beklediğini" bildirdi.
Bağlamda, Dışişleri Bakanlığı'nın talimat ve simülatörlerin devrine ilişkin resmi kararı olmadan eğitime başlanamayacağından bahsediliyor ve bu henüz gerçekleşmedi.
Pentagon gazeteye "talep hala inceleniyor" dedi, ancak rapor ABD'nin gerekli izni vermeyi reddedeceğini gösteren hiçbir şey olmadığını gösteriyor.
Daha önce Pentagon, "mevcut zamanın, savaş uçaklarını Ukrayna'ya nakletmek için hala uygun olmadığını" belirtmiş ve "Rusya'nın geniş hava savunma yetenekleri de dahil olmak üzere, konuşlandırılma koşullarının ideal olmadığını" belirtmişti.
Birkaç gün önce ABD Hava Kuvvetleri eski komutanı General Charlie Tuna Moore, "Newsweek" dergisine, Batı'nın Ukrayna'ya F-16 göndermesinin tehlikeleri hakkında konuştu ve bu sürece eşlik eden bir takım zorluklardan bahsetti.
Newsweek dergisi Moore'un, Kiev'e F-16 gibi dördüncü nesil savaş uçakları sağlayan ülkelerin muhtemelen "gelişmiş uçak bakımı konusunda deneyimli müteahhitler veya askeri personel göndermesi" gerekeceğini söylediğini aktardı.
ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Batılı müttefik ve ortaklarına, ABD yapımı F-16 savaş uçağı stoklarının bir kısmını Ukrayna'ya nakletmeleri için önünü açtıktan sonra yeşil ışık yakmış ve sözlerine eklemişti. Amerika Birleşik Devletleri, Ukraynalı pilotların bunları kullanmaları için eğitilmelerine yardımcı olacaktır.
Moskova defalarca Batı'yı Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları sağlamaya karşı uyardı, bu adım genellikle ateşle oynamakla eşdeğerdir. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'ya teslim edilecek F-16 savaş uçaklarının Moskova tarafından "nükleer" tehdit olarak değerlendirileceğini iki gün önce doğruladı.
Lavrov, Moskova'nın ABD, İngiltere ve Fransa'yı uyardığını belirterek, "Rusya bu cihazların nükleer yük taşıma yeteneğini görmezden gelemez" dedi.
Rusya'nın ABD Büyükelçisi Anatoly Antonov ise Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları göndermenin Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO) çatışmaya dahil olması konusunda soru işaretleri yaratacağını söyledi.
Bundan önce, Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitri Medvedev, Kiev rejimine ne kadar çok yıkıcı silah tedarik edilirse, dünyanın nükleer sonunun senaryosu olasılığının o kadar yüksek olduğunu belirtti. Kaynak:TEVHİDHABER