Yabancılara mülk satışına yeni düzenleme

TBMM Genel Kurulunda, yabancılara mülk satışını yeniden düzenleyen tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak maddelerine geçilmesi kabul edildi.

Tapu Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının tümü üzerinde CHP Grubu adına söz alan Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, 1980'den itibaren ülke topraklarının hoyratça satılmaya başlandığını ileri sürdü.

AK Parti'nin ülke topraklarını pazarlamaya çalıştığını iddia eden Köktürk, Cumhuriyetin kuruluşundan 2002'ye kadar toplam 11 milyon 961 bin metrekarelik alanın yabancılara satıldığını, 2002-2007 yılları arasında ise 25 milyon metrekarenin üzerinde yer satıldığını söyledi.

Köktürk, ''Son 5 yılda satılan mülk, Cumhuriyet tarihi boyunca satılanın 3 katı. Türkiye dışında hiçbir ülke denetimsiz bir şekilde yabancıya mülk edinme olanağı sağlamıyor'' dedi.

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, 6-7 milyon Türk vatandaşının diğer ülkelerde mülk aldığını belirterek, ''Eğer biz dışarıda mülk alabiliyorsak, yabancıların da Türkiye'de mülk alması normal bir uygulama. Kendinize güveniniz yoksa bir çivi giderse 'ülke elden gitti' dersiniz. Sermayenin, paranın ne dini ne imanı var. Küresel çıkarları gereği gelirler'' diye konuştu.

MHP grubu adına söz alan Konya Milletvekili Faruk Bal, partisi açısından toprağın vatan anlamına geldiğini, devletin hükümranlık alanının ancak toprakla mümkün olacağını ifade etti. Bal, görüşülen düzenlemenin, ''devlet, toprak, hakimiyet, vatan çerçevesinde bir anlamı olduğunu'' söyledi.

Yabancılara mülk satışı konusunda bazı sınırlamalar olması gerektiğini anlatan Bal, ''milli devlet, uniter yapı, mütekabiliyet'' gibi ana ilkeler belirlenmesi, satışların iş yeri ve meskenle sınırlandırılması gerektiğini ileri sürdü. Bal, ''Aksi takdirde Osmanlı'nın başına gelen bizim de başımıza gelir. Osmanlı da borçlarını kapatabilmek için kapitülasyonları genişlettikten sonra toprak satışı dayatmasıyla karşılaşmıştır'' dedi.

Satılacak toprakların, devlet ve milletin gelecek yıllarda ihtiyaç duyacağı alanları kapsamaması gerektiğini belirten Bal, ''Hükümet, tasarıyı geri çeksin. Enine boyuna yeniden düşünelim. Ülkemizin çıkarlarına uygun, geleceğimizi garanti altına alacak bir sonuca hep birlikte varalım'' diye konuştu.

-''ELEŞTİRİLER HAKSIZ''-

AK Parti grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Alaattin Büyükkaya ise eleştirilerin haksız olduğunu ifade ederek, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doğrultusunda düzenleme yapıldığını söyledi.

Türkiye'nin, mülk satışı konusunda 54 ülkeyle karşılıklı anlaşması bulunduğunu anlatan Büyükkaya, Almanya'da yaşanan Türkler'in, bu ülkede 216 bin mülk aldığını ve toplam değerinin 33.6 milyar avro olduğunu bildirdi. Büyükkaya, ''Neredeyse Almanya'yı satın almışız'' diyerek, İspanya, İtalya ve İngiltere gibi ülkelerde yabancılara mülk satışı konusunda bir sınırlama bulunmadığını kaydetti.

Büyükkaya, düzenlemenin ekonomiye olumlu katkıları olacağına işaret ederek, düzenlemeyle turizm sezonunun 12 aya yayılacağını, işsizliğe çözüm getirmiş olacaklarını savundu.

Mülk alan yabancıların her türlü hizmeti Türkiye'den alacağının unutulmamasını isteyen Büyükkaya, yılda en az 5-6 bin konutun bu kişiler için yapılacağını bildirdi. Bugüne kadar yabancılara 43 bin 119 daire satıldığını, ortalama bir evin değeri 80 bin avro olarak düşünülerek hesaplama yapıldığında, 3.5 milyar avronun Türkiye'nin cebine girdiğinin görüleceğini söyleyen Büyükkaya, yine yaptığı hesaplamaya göre yabancıların aldıkları evlerin içindeki eşyalar için de 500 milyon avro para harcadıklarını belirtti. Büyükkaya, mülk alan yabancıların ''Türkiye'yi ikinci vatanı'' olarak göreceklerini ve her şeyiyle ilgilenecekleri, uluslararası alanda reklamını yapacaklarını ifade etti.

Mülkiyet hakkı ile egemenlik hakkını karıştırılmaması isteyen Büyükkaya, ''Mülkiyet başka bir şey, egemenlik hakkı başka bir şey. Kaybedilecek 1 santim toprağın bedeli bellidir. Tarihte de bellidir, bugün de bellidir. Onun bedeli kandır'' dedi.

-CARİ AÇIĞIN KAPATILMASI-

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, tasarının tümü üzerindeki soruları cevapladı.

Özak, 1934'ten 2002'ye kadar 30 hektara kadar yabancılara toprak satışı yapılabildiğini, ancak bunun 2002'de 2.5 hektara düşürüldüğünü anımsattı.

Almanya'da Türklerin 220 bin konut sahibi olduğunu kaydeden Özak, Türkiye'de yabancılara satılan toplam mülk sayasının ise 65 bin olduğunu bildirdi.

Faruk Özak, cari açığın kapatılması için yabancılara mülk satıldığına ilişkin eleştirilere yönelik olarak da ''Böyle bir düşünce olamaz. Türkiye, Avrupa'nın 6. büyük ekonomisine sahip ülke. Cari açığın kapatılması yabancılara mülk satışıyla olamaz'' dedi.

Yabancılara verilen tapularla başka ülkelerde mülk alan Türklere verilen tapuların aynı özellikte olduğunu bildiren Özak, sadece İngiltere'de 99 yıllığına kullanım amaçlı tapu verildiğini belirtti.

GAP kapsamında bulunan arazilerin Yunanlılara satışının mümkün olmadığını kaydeden Özak, ''GAP'ta Yunanlılara 1 metrekare satılmadı. Türkiye'de 72 İsrailli'nin toplam 100 taşınmazı var. Fener Rum Patrikhanesinin çevresinde mülk alan yabancı yoktur'' dedi.

İmarlı alanların yabancılara satışına yüzde 10 sınırı getirildiğine değinen Özak, ''Bu oranın yüzde sıfıra veya yüzde 1'e indirilmesi yetkisi Bakanlar Kuruluna veriliyor. AB'ye müracaatımız 1960'lı yıllara dayanıyor. 1930'dan önce de yabancılara mülk satışı vardı. Bir komşumuz, bir ilimizi kendi sınırları içerisinde gösteren haritalar yayınlıyordu. Bu bizden önceki dönemlerdeydi. Siz güçlü olursanız, bunu yapamazlar'' diye konuştu.

Özak, tasarının Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçeleri doğrultusunda hazırlandığını bildirdi.

Tasarının maddelerine geçilmesi kabul edildikten sonra TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, birleşime bir süre ara verdi. Verilen aranın ardından, Komisyon yerine oturmayınca tasarının görüşmeleri ertelendi.

Genel Kurulda daha sonra Askerlik Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarının görüşmelerine geçildi.

Politika Haberleri

HÜDA PAR'dan "asgari ücret ve yıl başı eğlenceleri" açıklaması! Hayal kırıklığı...
HÜDA PAR'dan Bahçeli'nin çıkışına ilişkin ilk açıklama
HÜDA PAR'dan çok sert açıklama! İpini koparmış haysiyetsizler...
HÜDA PAR Milletvekilleri Meclis'te Şehid Heniyye ve Yahya Sinvar posterlerini açtı
HÜDA PAR'dan soykırım davası açıklaması: Gecikmiş de olsa önemli bir adım