Danimarka'da 2005 yılında yayınlanan ve Müslüman dünyasında büyük gösterilere sebep olan Peygamberimiz Hz. Muhammed'e yönelik hakaret içerikli karikatürlerin yarattığı etkiyi incelemek için Yale Üniversitesi tarafından basılan "Dünyayı Sarsan Karikatürler" kitabına 12 karikatürün konulmaması krize neden oldu. Yale Üniversitesi, Jytte Klausen adlı kadın akademisyenin burslu çalışması olan kitabın basımı öncesinde aralarında BM Genel Sekreter yardımcısı İmrahim Gambari'nin de bulunduğu 20 İslam ve terörizm uzmanından konuyla ilgili bilgi aldı. Gambari'nin "Karikatürleri yayınlarsanız Endonezya'dan Nijerya'ya kadar birçok ülkede eylemler olur" uyarısı üzerine karika- türleri sansürleyen üniversite yönetimi bu kez de ABD'li profesörlerin hışmına uğradı.
KORKAKLIKLA SUÇLADI
Amerikan Üniversite Profesörleri birliği Yale Üniversitesi'ni yayınladıkları bir bildiri ile kınayarak okulu, "korkaklıkla" suçladı. Profesörler tarafından yayınlanan bildiride, "Evet biz teröristlerle müzakere etmeyiz onların kurallarına boyun eğeriz. Yale üniversitesinin yeni stratejisi budur. Bu korkaklıktır" ifadesini kullandı. Yale ise, "Uzmanlarla yaptığımız görüşmeler sonucunda kitapta bu karikatürlere yer vermemiz durumunda Endonezya'dan Nijerya'ya kadar birçok ülkede eylemler olabileceği uyarısını aldık" diye kendini savundu.
Kitabın yazarı şaşırdı- Kitabın yazarı Jytte Klausen, İbrahim Gambari'nin uyarısına karşı, "Kitabımın Nijerya'da isyan hareketi başlatacağını düşünmek tam anlamıyla komikliktir" diyerek üniversiteye tepki gösterdi. Klausen, bunun ifade özrgürlüğünü kısıtlamak olduğunu savundu.