Yargıda tarafsızlık vefadan önce gelir

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyesi Ali Suat Ertosun'un, bir Ergenekon sanığıyla fotoğrafını 'dostum' ifadesiyle açıklaması kamuoyunun tepkisini artırdı.

Eski HSYK Başkan Vekili Hakkı Süha Terzibaşıoğlu, bu konuda çarpıcı açıklamalar yaptı.

Yargı görevinin tam bir tarafsızlıkla yapılması gerektiğini belirten Terzibaşıoğlu, bunun da yetmeyeceğini, güven hissinin kamuoyuna yansıtılmasının şart olduğunu vurguladı. Bu konuda HSYK'nın iyi görüntü vermediğine dikkat çeken Terzibaşıoğlu, "Yargıçların görev duygusuyla hareket etmeleri vefa duygusundan mutlaka önde gelir." dedi. Ardından da şu ölçüyü verdi: "Nasıl ki, bir davanın yargıcı o davanın tarafları veya tarafların yakınları yahut avukatları ile oturup kalkamaz. HSYK'nın esasen yüksek yargıç statüsünde olan üyelerinin de tarafsızlıklarına gölge düşürücü kişilerle bir arada görülmeleri hem kendilerinin hem mesleğin itibarını sarsar."

Ertosun'un "İstifayı gerektirecek bir durum yok." sözlerini de eleştiren Terzibaşıoğlu, kendiliğinden görevden çekilmemesi halinde kararnameye konu olabilecek hakim ve savcılarca reddedilmesinin gündeme geleceğini kaydetti.

Eski HSYK Başkan Vekili, bu üyelerin davranışlarının suç teşkil etmesi halinde Yüce Divan'da yargılanabileceklerine dikkat çekti. Hakkı Süha Terzibaşıoğlu, HSYK'nın da iyi bir sınav vermediği görüşünde. Kurul'un son kararname çalışmalarında tarafsızlığına gölge düşürdüğünü anlatan Terzibaşıoğlu, "Özellikle, hakim ve savcıların güvencesi olması, 'arkamda Kurul var' cesaretiyle cübbelerini giymeleri gerekirken, Kurul bu güvenceyi verememiş. Adalet bakanı ve müsteşar, güvenceleri olduklarını göstermişlerdir." ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanlığı, 14 bin dosya için bozma talebinde bulundu; HSYK'nın yetkisi yok

Adalet Bakanlığı'nın 2008 yılına ait verileri, HSYK'nın 'yetki gaspı girişimi'ne cevap niteliği taşıyor. Bakanlık, geçen yıl 14 bin 17 dosya için 'kanun yararına bozma talebinde' bulundu. Yargıtay, dosyaların yüzde 94'ü hakkında bakanlığın talebine uygun karar verdi. Yıl sonuna kadar sonuçlandırılamayan bin 201 dosya ise 2009 yılına devretti.

Eski Yargıtay Savcısı Ahmet Gündel, HSYK'nın 'kanun yararına bozma' diye bir yetkisinin olmadığına dikkat çekiyor. Gündel, Kurul'un geçmişinde de böyle bir şey olmadığını vurguluyor.

Zaman

Politika Haberleri

HÜDA PAR'dan "asgari ücret ve yıl başı eğlenceleri" açıklaması! Hayal kırıklığı...
HÜDA PAR'dan Bahçeli'nin çıkışına ilişkin ilk açıklama
HÜDA PAR'dan çok sert açıklama! İpini koparmış haysiyetsizler...
HÜDA PAR Milletvekilleri Meclis'te Şehid Heniyye ve Yahya Sinvar posterlerini açtı
HÜDA PAR'dan soykırım davası açıklaması: Gecikmiş de olsa önemli bir adım