Yazma Eserler DVD'de
Araştırmacılar ve meraklıları için kolayca ulaşılabilecek güzel bir çalışma...
Kütahya'da Reis-ül Küttab iken azledilerek kente gönderilen Vahid Paşa'nın 1812 yılında kurduğu ve halen kendi ismiyle anılan kütüphanede, 34 bin 445 eser bulunuyor.
Kütüphanedeki bin 385 yazma eser, CD ve DVD'lere kaydedildi.
Kütahya'da, Reis-ül Küttab iken azledilerek kente gönderilen Vahid Paşa'nın 1812 yılında kurduğu ve halen kendi ismiyle anılan kütüphanede, Osmanlı dönemine ait önemli yazma eserler bulunuyor.
''Vahid Paşa İl Halk Kütüphanesi''nde, 34 bin 445 eser muhafaza ediliyor. Kütüphanenin yazma koleksiyonunda, etnografik eser niteliğinde 3 bin 185 cilt yazma ve 5 bin 565 cilt eski harfli kitap yer alıyor. Arapça, Farsça ve Türkçe gibi dillerde yazılan bu kitaplar, tarih, edebiyat, astronomi, geometri, tıp, mantık, coğrafya ve ilahiyat konularını içeriyor.
Fiziki durumuna zarar vermeden araştırmacılara ve okuyuculara en hızlı şekilde hizmet sunmak amacıyla bu eserlerin içerik bakımından önemli olanları, belli bir sıra dahilinde mikrofilm ve dijital ortama alındı. Bu çerçevede bin 385 kitap yazma eser dijital ortama alınarak biri master, birisi de okuyuculara sunulmak üzere CD ve DVD'lere kaydedildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürlüğü’nce başlatılan ''Kütüphane Otomasyonu Programı'' kapsamında kütüphanedeki bütün eserler sisteme yüklenerek, koleksiyonun tamamına barkodları yapıştırıldı.
Açık raf sistemi ile hizmet veren kütüphanede, Dewey Onlu Tasnif Sistemine göre ayrılan bölümlerdeki kitaplar renk etiketleri ile birbirinden tamamen ayrıştırıldı.
KÜTAHYA ŞER'İYE-İ SİCİLLERİ
Otomasyon programının ikinci aşaması olan kütüphanedeki kitap koleksiyonunun internet aracılığıyla okuyucuların ve araştırmacıların erişimine sunulması amacıyla bütün koleksiyon, Kütüphaneler Genel Müdürlüğü’nün internet sitesine eklendi.
Önceki yıllarda Ankara'daki Milli Kütüphane'ye gönderilen Kütahya Şer'iye-i Sicillerinden yaklaşık 11 bin sayfalık mikrofilm, Milli Kütüphane'den getirilip koleksiyona dahil edildi.
Vahid Paşa İl Halk Kütüphanesi’ndeki yazma eserler, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca bu tür eserlerin Ankara Milli Kütüphane ile Konya Yazma ve Basma Eserler Kütüphanesi’nde toplanması uygulaması dışında tutuldu.
Milas Otomasyon Kütüphane Programı’nın bütün unsurları da Vahid Paşa İl Halk Kütüphanesi’nde kullanılıp, bütün kütüphanecilik hizmetleri bu program ile bilgisayarda yapılıyor.
Vahid Paşa İl Halk Kütüphanesi’ne ait gezici kütüphane aracı, yıllık programı dahilinde düzenli olarak 4 bin cilt kitap koleksiyonuyla 17 köy ve 2 mahalleye giderek hizmetlerini sürdürüyor.
Vahid Paşa İl Halk Kütüphanesi’nin koleksiyonuna, kapanan Mollabey Kütüphanesi ile Mevlevihanenin el yazmalarının da katıldığı bildirildi.
Kütahya ve ilçelerindeki 18 kütüphanede, 152 bin 64 kitap bulunuyor. Bu kütüphanelerin aktif üye sayısının 3 bin 770, Vahid Paşa İl Halk Kütüphanesi’nin aktif üye sayısının ise 885 olduğu tesbit edildi.
VAHİD PAŞA KİMDİR?
Kilisli olduğu bilinen ve doğum tarihi belirlenemeyen Vahid Paşa, babasının vefatı sebebiyle küçük yaştayken annesiyle birlikte İstanbul'a göç etti.
Eğitimine burada devam eden Vahid Paşa, öğrenim görmekte olduğu Maliye Tahsil Kaleminden ayrılıp 1806 yılında mevkufatçı oldu.
Vahid Paşa, 1809 yılında defter eminliği ve ardından Kastamonulu Arif Efendi'nin yerine Reis'ül-Küttablık görevine getirildi.
Bu görevinden azledilen Paşa, 1809-1811 yılları arasında Kütahya'da kaldı ve affedilmesinden sonra İstanbul'a çağrılarak Tophane Nazırlığı’na getirildi.
Tersane Eminliği yapan ve 1824 yılında Halep Valiliği’ne atanan Paşa, 1826-1827 yıllarında Bursa ve Konya'da yaşadı.
Çanakkale'de muhafızlık yaparken Bosna Valiliği’ne atanan Vahid Paşa, bu göreve başlayamadan 14 Ağustos 1828'de vefat etti.
Kabri, Çanakkale'nin Ezine ilçesine bağlı Geyikli beldesinde bulunan Vahid Paşa, ''Sefaretname'', ''Minhaç'ür-Remat'', ''Mirkat'ül-Münacaat'', ''Tarih-i Vak'a-i Cezire-i Sakız'' eserlerini yazdı.
Reis'ül-Küttablık görevinden azledildikten sonra Kütahya'da ikamete zorunlu tutulan ve 1809-1811 yıllarında bu kentte kalan Vahid Paşa'nın kurduğu kütüphane, halen kendi ismiyle anılıyor.
vakit