17 ülkeden 600'den fazla gazetecinin katkısıyla ortaya çıkarılan ‘Pandora Belgeleri’nin yayımlanmasına dahil olan soruşturma ağı ARIJ, yayımladığı raporda Suudi Arabistan’ın Sırbistan’dan aldığı silahların Yemen’deki IŞİD’e ulaştırıldığını bildirdi.
ARIJ’in raporuna göre 1 Eylül 2020’de Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz, yayımladığı kararname ile Prens Fahd bin Turki bin Abdulaziz’i Yemen Koalisyon Güçleri Komutanlığı görevinden onun oğlu Abdulaziz’i de el-Cevf vali yardımcılığından aldı. Bunun ardından da Suudi Veliahdı Muhammed bin Salman onları kuşkulu ticari faaliyetlerde bulunmakla suçladı.
Kralın kararnamesinde Suudi Arabistan Savunma Bakanlığından Muhammed bin Abdulkerim el-Hasan ve Yusuf bin Rakan bin Hindi el-Uteybi’nin de aralarında olduğu dört yetkilinin adı geçiyordu.
Açıklanan belgede el-Hasan ve el-Uteybi’den başka ayrıca William Michael Somerendecki adlı bir Amerikalı müteahhit ile Lübnan’ın Trablus kenti doğumlu Şadi Şarani adlı bir Kanadalının adı da geçiyor.
Bu belgeler el-Hasan'ın İngiliz Virgin Adaları'ndaki Larkmont Holdings Limited'in yöneticisi olarak 13 Aralık 2016'da, yani Suudi koalisyonunun Yemen'e yönelik ‘Kararlılık Fırtınası’ adlı saldırıyı başlatmasından bir yıl kadar sonra kaydedildiğini gösteriyor.
El Hasan ve Şarani, 8 Mayıs 2017’de silah temini için Sırbistan’In Krusik fabrikasında incelemelerde bulundu. 10 Aralık 2018’de bir grup Amerikalı müteahhit ve dört Suudi subay bu fabrikayı gezdi.
Belgeye göre Suudi subayı olan el-Hasan, Rinad el-Cezire adlı şirketin temsilcisi olarak Larkmont şirketiyle tüm mali ve idari tüm mali ve idari işlemlerde yetkiliydi. O, daha sonra şirketin kendisine verdiği yetkileri, Sırbistan’la Suudi Arabistan arasındaki silah anlaşmalarında aracılık için kullandı.
Şirketin faaliyetlerinden biri de Sırbistan Savunma Bakanı'nın babası Nebojsa Stefanoviç'in sahibi olduğu Sırp "GIM" şirketinden silah satın almaktı, ancak bu silahlardan bir kısmı Yemen'de IŞİD'in eline geçti.
Suudi Arabistan, Sırbistan ve Yemen’deki IŞİD
IŞİD'in Yemen’in el-Beyda ilinde yayımladığı videolardan alınan görüntülerde, Suudi Savunma Bakanlığı'nın Sırbistan'daki ‘Krusik’ fabrikasından satın aldığı Sırp silahlarının da bulunduğu görülüyor. Bu silahların örgüte nasıl ulaştığı bilinmiyor.
ARIJ’in sitesindeki IŞİD tarafından yayımlanan fotoğraflardaki havan mermilerinin tanımlama işaretleri, Suudi Arabistan'ın GIM aracı şirketi aracılığıyla Sırp ‘Krusik’ fabrikasıyla imzaladığı satın alma sözleşmeleriyle karşılaştırıldığında seri numaralarının aynı olduğu görülüyor.
Beyaz fosforlu
Belgeler, Suudi Savunma Bakanlığı'nın adresleri Birleşik Arap Emirlikleri'nde olan, ancak Romanya, Amerika, Suudi Arabistan ve Bulgaristan uyruklarına mensup olan yetkilileri, Sırp silahlarını satın almak ve nakletmek için görevlendirdiğini gösteriyor.
Anlaşma, Sırp Krusik fabrikasından değeri 217 milyon doları aşan yedi bin adet 82 mm'lik M74 (beyaz fosforlu) havan mermisinin Suudi Arabistan'a teslimatını içeriyordu.
‘Washington Post’ ve diğer medya kuruluşları tarafından yayımlanan haberlerde, Suudi Arabistan’ın, Yemen'deki operasyonlarında, gerek sınırdaki Cizan kenti yakınlarında gerekse başkent Sanaa'daki hedeflere karşı beyaz fosfor kullandığı görüldü.
Sınır Ötesi Koordinasyon
ARIJ, yayımladığı haberinde Sırbistan, Bulgaristan, Azerbaycan ve Türkiye’nin Sırbistan'dan Suudi Arabistan'a hava yoluyla silah transferini kolaylaştırmaya katkıda bulunduğunu bildirdi.
Bu konuda Suudilerin işini kolaylaştırmada en büyük rolü, diplomatik protokole göre gümrük işlemlerinin yapıldığı uçuşlarda Suudi Savunma Bakanlığı tarafından satın alınan Sırp silahlarını taşıyan Azerbaycan İpek Yolu Havayolları oynadı.
Silah taşıma belgeleri
El-Hasan'ın ve diğer Suudi subayların yönettiği şirketler aracılığıyla satın alınmasına katkıda bulunduğu birçok silah, halen Yemen'de IŞİD tarafından kullanılıyor.
Kaynak: YDH