Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, 'ülkenin krizden çıkması için' bir hafta içerisinde yeni hükümetin kurulması ve akaryakıt fiyatlarının düşürülmesi kararı aldığını dün kamuoyuyla paylaştı.
Güney bölgesindeki ayrılıkçı gruplar ve Husilere, kurulacak yeni hükümete katılmaları çağrısında bulunan Hadi’ye cevaben Husi Hareketi lideri Abdulmelik Husi, tatmin olmadıklarını ve eylemlerine devam edeceklerini söyledi.
Ülke genelinde eylemlere devam çağrısı yapan Husi lider, hükümetin hemen feshedilmesi çağrısını yineledi.
Başkent Sana’daki Başkanlık Sarayı'nda üst düzey yardımcılarıyla bir araya gelen Cumhurbaşkanı Hadi ise Husiler’in eylemlerini "sorumsuzluk" olarak nitelendirdi.
"Ordumuz Yemen'in güvenliği için savaşmaya hazırdır" diyen Hadi, Husilerin Amran'dan çekilmesini ve el Cevf'teki çatışmaları da durdurmalarını istedi. Hadi ayrıca, göstericilerden başkent Sana'daki çadırlarını da kaldırmalarını talep etti.
Husilerin talepleri
Husilerin talepleri arasında elektrik kesintilerinin sona ermesi, akaryakıt zamlarının geri çekilmesi, hükümetin Hadi tarafından feshedilerek, yeni bir kabinenin kurulması ve Husilere beş bakanlık koltuğu verilmesi bulunuyor.
Hadi tarafından Husiler ile uzlaşmayı sağlamak amacıyla yeniden görevlendirilen komite 31 Ağustos Pazar günü çalışmalara başlamıştı.
BMGK şiddete son verilmesi çağrısı yapmıştı
BM Güvenlik Konseyi, Yemen'deki Şii Husi Hareketi'ne "hükümeti düşürmek amacıyla gerçekleştirdikleri düşmanlıklara son verilmesi" çağrısında bulunmuştu.
BMGK, 29 Ağustos Cuma günkü toplantısından sonra yaptığı açıklamada, Yemen'de yönetim karşıtı Şii Husi Hareketi'ne çağrıda bulunarak, "düşmanlıkların sona erdirilmesini" istedi; yabancı ülkeleri de "Yemen'de istikrarsızlığı teşvik ederek, ülkeye müdahale etmemeleri" konusunda uyardı.
Geçtiğimiz Cuma günü Yemen'de yönetim karşıtı Şii Husi Hareketi, başkent Sana'daki Havalanı Caddesi'ndeki İçişleri Bakanlığı önünde, "yönetimin düşmesi" isteğiyle gösteri düzenlemişti.
Aynı saatlerde yine başkent Sana'da, Husi Hareketi lideri Abdulmelik Husi'nin çağrısıyla sivil itaatsizlik eylemleri başlatan grupları protesto gösterileri düzenlemişti.
Husi Hareketi
Şia'nın Zeydiye koluna mensup kişilerin oluşturduğu "Husi Hareketi" 1992'de Hüseyin Bedir Husi tarafından kuruldu.
Hüseyin’in 2004'te öldürülmesinin ardından Yemen ordusu ile Husiler arasında o tarihten bu yana aralıklarla çatışmalar yaşanıyor.
Yemen’de eski devlet başkanı Ali Abdullah Salih’in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor.
Güneyde ayrılıkçı Güney Hareketi, Yemen güvenlik güçleriyle çatışıyor. Kuzeyde ise Şii Husiler ile Sünni aşiretler ve ordu arasında sık sık çatışma yaşanıyor.
El Kaide ise güçlü olduğu birçok bölgede üslerini Yemen ordusuna kaptırıyor, buna karşın petrol ve doğalgaz borularına saldırarak, orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor.
Hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor, bu nedenle de ülkede sık sık doğalgaz ve petrol arzında ciddi sorunlar yaşanıyor.
Yemen'de açlık sınırında yaşayan insan sayısı 10 milyona yaklaşmış durumda.
Kaynak: Al Jazeera