Yemen'de yönetim ile Husiler anlaştı

Yemen'de yaşanan krizi bitirmek için BM temsilcisi ve ülkedeki diğer siyasi grupların da katılımıyla Ensarullah Hareketi (Husiler) ve yönetim arasında anlaşmaya varıldığı bildirildi.

Cumhurbaşkanlığına yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, başkent Sana'daki Cumhurbaşkanlığı sarayında Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Cemal bin Ömer ve ülkedeki diğer siyasi grupların da ülkedeki krizi sonlandırmak için yönetim ile Ensarullah Hareketi arasında anlaşma imzalandı.

Anlaşma maddeleri arasında, 3 gün içinde yeni hükümet kurulması, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin hiçbir siyasi partiye üye olmayan birine başbakanlık görevi vermesi, petrol ürünlerine getirilen zam oranının düşürülmesi, Cumhurbaşkanına ayrılıkçı Güney Hareketi ve Husilerden birer yardımcı (Müsteşar) atanması ve Husilerin başkent Sana'da kurduğu protesto çadırlarının kaldırılması yer alıyor.

Öte yandan Husilerin, Sana, AmranEl-Cevf ve Me'reb kentlerinde silahlı çatışmalarla ele geçirdikleri yerlerden çekilmeye ilişkin maddeyi kabul etmediği öne sürüldü.

İran tarafından yönlendirildiği iddia edilen kurucu lider Husi'nin 2004'te öldürülmesinin ardından liderliğini Abdulmelik el-Husi'nin yaptığı grup ile Yemen ordusu arasında o tarihten bu yana zaman zaman çatışmalar yaşanıyor.

Son zamanlarda şiddetlenen çatışmalarda Husiler, bazı bölgeleri ele geçirmişti. Başkent Sana, son 3 gündür yoğun çatışmalara sahne olmuş, Husi militanlarının, Savunma Bakanlığı ve Merkez Bankasını ele geçirdiği bildirilmişti.

Anlaşma sağlandı

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, ülkeyi iç savaştan ve çatışmalardan uzak tutacak anlaşmanın sağlandığını belirtti.

Yemen resmi ajansı SABA'da yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Hadi, yönetim ile Ensarullah Hareketi (Husiler) arasında yapılan anlaşmanın imza töreni sırasında yaptığı konuşmada, "Yoğun ve yorucu çalışmalar sonucu, siyasi kesimler arasında sevgili vatanımızı kasıp kavuran krize son veren, ülkeyi iç savaştan ve çatışmalardan uzak tutacak anlaşma sağlandı" dedi.

Hadi, "Bu anlaşma, ulusal diyalog görüşmelerinde alınan kararları pratiğe dökmek, engelleri aşmak için bir geçit sağlıyor. Herkes tarafından net bir şekilde uygulanması gerekiyor" diye konuştu.

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Cemal bin Ömer de tüm kesimlere şiddet olaylarını bırakma çağrısı yaparak, herkesin anlaşma maddelerine uyması gerektiğini ifade etti.

2 parti imzalamadı

Öte yandan Halkın Nasırcı Birliği ve Er-Reşad Birliği partilerinin, Ensarullah Hareketi ile yapılan anlaşmayı imzalamadığı bildirildi.

Cumhurbaşkanlığına yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, söz konusu partilerin Husilerin, ele geçirdiği ve kontrol altında tuttuğu Amran şehrinden çekilmesine ilişkin maddeleri kabul etmemesine karşı çıktığından ötürü anlaşmaya imza atmadığı ifade edildi.

 Yemen'de yaşanan krizi bitirmek için BM temsilcisi ve ülkedeki diğer siyasi grupların da katılımıyla Ensarullah Hareketi (Husiler) ve yönetim arasında anlaşma sağlanmış; Husilerin, silahlı çatışmalarla ele geçirdikleri Amran şehrinden çekilmeye ilişkin maddeyi kabul etmediği öne sürülmüştü.

Husiler çekilmeye başladı

Yemen'de Ensarullah Hareketi'nin (Husiler) ele geçirdiği hükümet binalarından çekilmeye başladığı bildirildi.

Yemen haber ajansı SABA'nın haberine göre Ensarullah Hareketi, binaların yağma ya da zarara uğratılmaması için teslim etme talebinde bulundu.

Haberde binaların yönetime teslim edilme işleminin Savunma Bakanı Tümgeneral Muhammed Nasır Ahmed gözetiminde cereyan ettiği ifade edildi.

Husiler, cumartesi akşamı devlet televizyon binası, dün ise Savunma Bakanlığı ve Merkez Bankası binalarını ele geçirmişti.

Tevekkül Karman'ın evine saldırı

Husi militanlarının, Nobel Barış ödüllü Yemenli aktivist Tevekkül Karman'ın evine baskın düzenlediği belirtildi.

Karman, sosyal paylaşım sitesi Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, krizi sonlandırmak üzere yönetimle Ensarullah Hareketi (Husiler) arasında varılan anlaşmanın ardından harekete bağlı 12 kişilik bir grubun evine baskın düzenlediğini yazdı.

Nobel ödüllü Karman, daha önce "Husilerin de dahil olduğu silahlı gruplara silahlarını devlete teslim edip siyasete katılma çağrısı yapmış ve bu grupları Yemen'i iç savaşa sürüklemek için İran'dan destek almakla" suçlamıştı.

Öte yandan Sana Valisi, "dün başkentte yaşananlardan dolayı üzgün olduğunu" belirterek, istifa ettiği bildirildi. 

İran tarafından yönlendirildiği iddia edilen kurucu lider Husi'nin 2004'te öldürülmesinin ardından liderliğini Abdulmelik el-Husi'nin yaptığı grup ile Yemen ordusu arasında o tarihten bu yana zaman zaman çatışmalar yaşanıyor.

Son zamanlarda şiddetlenen çatışmalarda Husiler, bazı bölgeleri ele geçirmişti. Başkent Sana, son 3 gündür yoğun çatışmalara sahne olmuş, Husi militanları, Savunma Bakanlığı ve Merkez Bankasını ele geçirdiği bildirilmişti.

Yemen'de yönetim ile Husiler arasında dün imzalanan anlaşmada, 3 gün içinde yeni hükümet kurulması, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin hiçbir siyasi partiye üye olmayan birine başbakanlık görevi vermesi, petrol ürünlerine getirilen zammın düşürülmesi, Cumhurbaşkanlığına ayrılıkçı Güney Hareketi ve Husilerden birer yardımcı (müsteşar) atanması ve Husilerin başkent Sana'da kurduğu protesto çadırlarının kaldırılması yer alıyor.

Afrika Haberleri

Fas Halkı İşgalci İsrail'e Normalleşmeyi Reddediyor!
Atvan: Trump Hamas’la ilgili tehdidini hayata geçirmeye cesaret edemez
Arap Baharı değil; Siyonizm Baharı(!)
Mısırlı Askeri Uzman: İran Demir Kubbeyi Şaşırttı
Darbeci Sisi, iade-i ziyarete geliyor