Kuzey Irak'taki yönetimin başkanı Mesud Barzani, bölgedeki Irak bayraklarını indirme kararını ABD Büyükelçisi ile görüştü ve ''Bağdat'taki merkezi hükümet yeni bir Irak bayrağını onaylarsa, onu asmaktan gurur duyacağız'' dedi.
Barzani, kendisini ziyaret eden ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad'a, ''Irak bayrağının burada dalgalanması için, Irak hükümetinin yeni bir bayrağı onaylaması gerekir'' dedi.
Barzani, yeni bayrak onaylandığında, bayrağın Kuzey Irak'ta dalgalanmasından gurur duyacaklarını söyledi.
Barzani, Erbil'de yapılan görüşmede ABD Büyükelçisi'ne, federal, çoğulcu bir Irak'a olan bağlılığını vurgulamak istediğini de belirtti.
Barzani, Irak'ta federal yapıyı desteklediğini kaydederek, diğer bölgelerde de Kuzey Irak'taki Kürtlerin oluşturduğu gibi, 'özerk bölgeler oluşturulmasını' istediğini ifade etti.
"Federalizm en iyi çözüm"
Irak'ta federalizm istediklerini ifade eden Barzani, bunun en iyi çözüm olacağını ve Irak'taki tüm halkların yararına olacağını, gücün merkezde yoğunlaştığı bir otoriter yönetimin, halkların çıkarına olmayacağını kaydetti.
ABD Büyükelçisi Halilzad da, Barzani'nin, 'merkezi totaliter bir yönetimin Irak'ta işlevsel olmayacağı' görüşünü kabul ettiğini, bunu geçmiş yönetimin durumunun da teyit ettiğini, ancak ne tip bir federasyon kurulacağının ve ülke güvenliğine katkı yapıp yapmadığının belirlenmesinin önemli olduğunu ifade etti.
Halilzad, federasyonun yapısı konusunda ülkedeki tüm güçleri kapsayan bir uzlaşmaya ihtiyaç duyulduğunu, bu durumda federasyonun işlevsel hale geleceğini ancak ne tip bir federasyon olacağı konusunda uzlaşmaya varılmazsa, bunun tam tersine, görüş ayrılıklarını derinleştirerek güvenliği tehdit eden bir faktör olacağını söyledi.
Mesud Barzani, bir süre önce Kuzey Irak'taki tüm devlet kurumları, askeri bölgeler ve Kürdistan özerk bölgesi sınırlarındaki Irak bayraklarının kaldırılarak, sadece Kürt ulusal bayrağının asılması talimatını vermişti.
Irak'ta bölünme tartışmaları
Irak, 2003'teki işgalden bu yana 'bölünme' tartışmaları yaşıyor. Irak'ın bütünlüğü yönelik temel tehdit şu anda devam eden ve ülkeyi bir iç savaşın eşiğine getiren Şii-Sünni çatışması.
Arap-Kürt kavgası ise şimdilik sembolik düzeyde devam ediyor. Iraklı Kürt yetkililer, resmi açıklamalarında hep bağımsızlık istemediklerini belirtiyor. Ama bayrak olayının dışında, bazı başka uygulamalar da Kürtlerin bağımsızlık istediğini savunanlar ellerini güçlendiriyor.
Özerk Kürt yönetiminin kendi ordusu, kendi anayasası, kendi başbakanı, bölgesel başkanı, bakanları var. Petrol konusunda da Bağdat'a bağımlı olmak istemiyorlar.
Örneğin Kuzey Irak'ta açılan petrol kuyularından çıkan son petrolün gelirini Bağdat ile paylaşmayacaklarını, kendileri için harcayacaklarını duyurdular.
Iraklı Kürtler, bölgeye gelmek isteyen Iraklı Araplara da güvenliği gerekçe göstererek çeşitli zorluklar çıkarıyor. Her Arap istediği gibi, ülkenin geri kalanından çok daha güvenli olan Kuzey Irak'a gidemiyor.
CNN