Yeni bir ittifak oluşumu; MIKTA

Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya kendi işbirliği örgütü MIKTA'yı kuruyor

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu beş ülkenin kendi işbirliği örgütü MIKTA'yı kuracağı belirtilirken "Yeni bir ittifak doğuyor" yorumları yapılıyor. Rus medyası, "Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya kendi işbirliği örgütü MIKTA'yı kuracak. Ülkeler, bu amaçla ortak istişareler konusunda anlaştılar" dedi.
DÜZENLİ TOPLANTILAR YAPILACAK
Güney Kore Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün ekonomik gelişim ve dünyadaki politik etki açısından benzer konumda bulunan beş devlet arasında işbirliğinin kurulması için düzenli toplantıların yapılacağını açıkladığına dikkat çekilirken MIKTA ülkelerinin ilk toplantısı gelecek sene Meksika'da yapılacağı, tooplantıda ortak deklarasyonun kabul edilmesinin beklendiği de kaydedildi.
DEVLETLERİN ÇIKARLARI GÖZETİLECEK
Bu arada, Güney Kore Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün, daha güçlü ülkelerin egemenliği koşullarında orta gelişmiş devletlerin çıkarlarını dünya toplumuna iletebilmesi fırsatına sahip olması gerektiğini, yeni işbirliği örgütünün tam da bu amaçla kurulacağını söylediğihe de dikkat çekiliyor.
İLK TOPLANTI NEW YORK'TA YAPILDI
Dünyada bazı çevreler tarafından yeni bir ittifak girişimi olarak algılanan MIKTA girişiminin ilk toplantısı, geçtiğimiz günlerde dışişleri bakanları düzeyinde New York'ta yapıldı. Toplantıya, Türkiye'den Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu katıldı. Dışişleri Bakanlığı açıklamasında,  toplantıyla ilgili şu değerlendirmede bulunuldu:  "Sayın Cumhurbaşkanımıza refakaten Birleşmiş Milletler 68.Genel Kurulu'na katılmakta olan Sayın Bakanımız, Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya arasında gayrıresmi bir istişare ve eşgüdüm platformu kurulmasına yönelik olarak hayata geçirilen MIKTA girişiminin 25 Eylül 2013 tarihinde New York'da yapılan Dışişleri Bakanları düzeyindeki ilk toplantısına katılmıştır.
BEŞ ÜLKENİN ORTAK ÖZELLİĞİ G-20
MIKTA platformuna dahil beş ülkenin tümü G-20 üyesi olup, demokratik çoğulcu sisteme sahip açık ekonomilerdir. Bölgelerinde etkin birer aktör olan beş ülke, bölgesel ve küresel barış ve istikrara önemli katkılarda bulunmakta, uluslararası sorunlar karşısında benzer yapıcı yaklaşımlar izlemektedir. Sözkonusu platformun bölgesel ve küresel sorunlara yapıcı çözümlerin kolaylaştırılması, küresel yönetişimin daha da etkinleştirilmesi ve küresel yapılarda ihtiyaç duyulan reformların hayata geçirilmesi bakımından önemli katkılarda bulunabilecek potansiyele sahip olduğu düşünülmektedir.
İKİLİ İLİŞKİLER GELİŞTİRİLECEK
MIKTA girişiminin Dışişleri Bakanları düzeyinde yapılan ilk toplantısında, G-20 ve diğer önde gelen uluslararası örgüt ve zeminlerde daha yakın işbirliği ve eşgüdüm içinde bulunulması, katılımcı beş ülke arasındaki ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve girişim çerçevesinde işbirliğinin ilerletilebileceği somut alanların tespit edilerek bunlar üzerinde çalışılması üzerinde mutabık kalınmıştır.
Türkiye, MIKTA platformunun uluslararası alanda önemli bir boşluğu doldurabileceği, günümüzün başlıca sınamalarına çözümleri kolaylaştırabileceği ve bu anlamda küresel barış, istikrar ve refaha katkıda bulunabileceği anlayışıyla bu önemli girişime katkısını sürdürecektir."

Politika Haberleri

HÜDA PAR'dan "asgari ücret ve yıl başı eğlenceleri" açıklaması! Hayal kırıklığı...
HÜDA PAR'dan Bahçeli'nin çıkışına ilişkin ilk açıklama
HÜDA PAR'dan çok sert açıklama! İpini koparmış haysiyetsizler...
HÜDA PAR Milletvekilleri Meclis'te Şehid Heniyye ve Yahya Sinvar posterlerini açtı
HÜDA PAR'dan soykırım davası açıklaması: Gecikmiş de olsa önemli bir adım