ilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen internet düzenlemesinde Telekomünikasyon İletişim Başkanı (TİB) tarafından verilen erişim engellemesinin mahkeme kararı şartına bağlandığını, TİB Başkanının vereceği res'en kapatma kararında da "gecikmesinde sakınca bulunan haller" diye özel bir koşulunun bulunduğunu anımsattı.
İnternetle ilgili yapılan düzenlemelerin Anayasaya uygun olarak yapıldığını dile getiren Acarer, "Kişilik haklarını ihlal, özel hayatın gizliliği ve TİB Başkanının gecikmesinde sakınca bulunan haller res'en kapatma kararını içeren 3 konuda da mahkeme kararı isteniyor. Mahkeme kararı olduktan sonra neye itiraz ediyorlar onu anlamıyorum" dedi.
TİB Başkanının "özel hayatın gizliliği" konusunda harekete geçeceğini belirten Acarer, "TİB Başkanı, toplumda infial meydana getirecek, gecikilmesi halinde toplumda sıkıntı olacak noktada harekete geçiyor. Burada 'topluma mal olmuş kişileri kapsayacak' diye kısıtlamamak gerekir ama işleyiş büyük ölçüde öyle olur" diye konuştu.
HAPİS CEZASI KALDIRILIYOR
Yapılan en önemli düzenlemenin hapis cezasının kaldırılması olduğunu ifade eden Acarer, dünyadaki büyük internet oyuncularının hapis cezası nedeniyle Türkiye'de yatırım yapmadıklarını anlattı. Düzenlemeyle vatandaşın muhatabının belirlendiğini ve sürecin hızlandığını ifade eden Acarer, "Vatandaş artık önce Sulh Ceza Mahkemesine gidecek. Mahkeme, 24 saat içinde duruşmasız karar verecek ve kararını birliğe gönderecek.
Mahkeme kararlarının içeriğin çıkarılması değil, erişimin engellenmesi şeklinde geldiğini belirten Acarer, yurt dışında bulunan içeriğin çıkarılmasının mümkün olmadığını söyledi. TİB'in, içeriklerin engellenmesiyle ilgili mahkeme kararlarının çoğunu uygulayamadığını dile getiren Acarer, "Mahkeme kararları uygulansaydı Türkiye'de açık site kalmazdı" dedi.
Yeni düzenlemeyle internetin yavaşlayacağı şeklinde eleştirilerin getirildiğini anımsatan Acarer, ancak herhangi bir yavaşlamanın olmayacağını söyledi. İçeriğin yurt dışında olması nedeniyle sinyalin de yurt dışına gidip döndüğünü, bunun da interneti yavaşlattığını anlatan Acarer, şu bilgileri verdi:
"Her mesafe uzadığında sinyal zayıflar, yani internet yavaşlar. İçeriklerin yüzde 95'i Türkiye'de tutulmadığı için siz her internete girdiğinizde, sinyal gereksiz yere yurt dışına gidiyorsa zayıflama kaçınılmazdır. Hapis cezasının para cezasına çevrilmesi bu anlamda çok önemli bir aşama. Çünkü bu kararla birlikte Türkiye'ye gelmeye başlayacak internet servis sağlayıcılarla içerikler de Türkiye'de tutulmaya başlayacak. İçeriklerin, Türkiye'de tutulmaya başladığı an, internetin hızının arttığını göreceksiniz."