Amaç yerel yönetimleri geri almak olmasın?
İyi para kazananların kulak verdiği bir ekonomi yazarıyla konuşma fırsatı buldum. "Ekonomimizde garip bir şey oldu" diye başladı sözüne. Son yaşananlardan sonra her ekonomi sarsılırmış, ama bizimkinde hafif bir tökezleme dışında fazla bir etki görülmemiş. "Eskiden olsa" dedi, "Yatırımcı paniğe kapılır, parasını dolara dönüştürürdü, bu da dengeleri altüst ederdi; bu defa borsa hafifçe aşağıya doğru kaydı, dolarda fazla bir artış görülmedi."
Bu durumu olumlu buluyordu ekonomi yazarı.
İşi siyaseti izleyip eğilimleri yorumlamak olan bir araştırmacı, ekonomi yazarının tespitini aktardığımda, "Piyasanın yüzde 70'inin yabancılar tarafından kontrol altında tutulması yüzünden olmasın?" diye sordu. Ona göre, anlık düşüş ve çıkış dönemi bitti Türk ekonomisinde; "Borsayı biraz daha yükselttikten sonra ellerindekini en yüksek kâra dönüştürüp ülkeyi öyle terk etmelerini bekliyorum yabancıların" dedi.
İşte size iki görüş.
Siyaseti yakından gözleyen, sıkça alan çalışması yaptıran araştırmacıyı bulmuşken yeni süreci nasıl değerlendirdiğini de öğrenmek istedim. Çok ilginç ve göz açıcı değerlendirmeler yaptı.
Son alan çalışmasını tam tamamlamak üzereyken Başsavcı iddianamesini sunmuş; bu sebeple yarıda kesmişler araştırmayı. Üç gün sonra yeniden alana çıktıklarında kanaatlerin arada nasıl değiştiğini de ölçmeye çalışmışlar. Dediği şu: Özellikle ekonomide başarılı bulunmadığı için Ak Parti'den bir kaçış yaşanıyormuş iddianame öncesinde, bir ara 2006'da bayağı bir düşüş fark edilmiş, oraya kadar inmiş Ak Parti oyları; dava açılacağı anlaşılınca eğilim yeniden yükselmeye başlamış... "Bugün seçim olsa Ak Parti 22 Temmuz'daki sonuca yakın bir oy alır görünüyor" dedi araştırmacı.
Akşam Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Halkımın sağduyusuna güveniyorum" dediğini haberlerde işittiğimde bu araştırmadan haberli olduğunu düşündüm.
Oranlar, rakamlar, eğilimler elbette çok şey ifade eder, ancak onların da yoruma ihtiyacı var. Mağduriyet kısa vadede işe yarıyor, ama orta ve uzun vadede aleyhe dönebiliyor. "Bugünkü mücadele erken seçim sonuçlarını etkilemeye yönelik olmalı" dedi konuştuğum araştırmacı; "Sisteme müdahale edenler AKP'nin yerel iktidarını belli başlı merkezlerde bitirmeyi planlıyor olabilirler..."
Elindekilere İzmir, Diyarbakır ve Batman'ı da eklemeyi düşünüyor Ak Parti; Ankara/Çankaya'yı da... Acaba hakkında açılmış dava kapatmayla bittiğinde gidilecek bir seçimde oraları alabilir mi AKP?
"Öyle bir durumda ortaya çıkacak Ak Parti tablosunu iyi çizmemiz gerek: Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül siyasi yasaklı olmuş... Toplam 41 milletvekili yasaklı... Hükümet istifa etmek zorunda kalacaktır öyle bir durumda. Lideri dışlanmış partiyi bir ve beraber tutabilirler mi, yoksa bazı kayıplar da yaşanır mı? Sayıları azaldığı için yeni hükümeti diğer partilerin kurduğunu düşünelim bir. 1994'ten beri hep benzer kişilerin belediye başkanlığı yaptığı illeri bile böyle bir siyasi ortamda kaybedebilir Ak Parti."
Acaba hesap bu mu?
"RP ve FP kapatıldıktan sonra gidilen ilk seçimde (1999) oylar parçalanmıştı, unutmayalım. Halk öyle hemen tepki vermiyor. Normalleşme için bir dönem geçmesi gerekmişti ve ancak 2002 seçimiyle tren rayına oturabildi. Yerel seçimde sıkıntıya düşecek Ak Parti genel seçimde de üstünlüğünü kaybedebilir ve toparlanması için bir dönemin kaybı gerekebilir."
Biz hep kapatılma davası üzerine yoğunlaştığımız için son gelişmeyi uzun bir süreç olarak görüyoruz. Oysa işte bir yıl içerisinde dengeleri değiştirme potansiyeli taşıyan ciddi bir gelişme bu. Yerel seçim zamanında yapılırsa 2009 mart ayını beklemek gerekecek; o zamana kadar parti kapatılabilir ve lider konumundaki çok sayıda milletvekili siyasi yasaklı hale gelebilir; Tayyip Erdoğan bile...
Sonra? Araştırmacı "Sonrası iyi değil" dedi bana. Ya tam o sırada kârını maksimize eden yabancı yatırımcı da kaçmaya çalışır ve ekonomi dibe vurursa?
"Ak Parti erken seçim tarihini erkene almayı mutlaka düşünmeli" dedi araştırmacı.
Tayyip Erdoğan eli altında araştırma olmadan rahat edemeyen siyasetçilerden; bir değil birkaç şirketle çalışıyor Ak Parti. Milyarlarca lira harcanıyor herbir araştırma için ve bunlar muntazaman MYK üyelerine sunuluyor. "Tayyip Bey de oluyor mu sunumlarda?" soruma olumsuz cevap aldım. Toplantıya katılanlar sunuyormuş araştırmayı Ak Parti liderine...
Araştırmalar yol göstericidir, göz açıcıdır ve doğru karar vermede ışık tutucudur. Yol haritası çizme uğraşındaki Ak Parti yönetimi araştırmalardan ve araştırmacılardan da herhalde yararlanacaktır.
İki görüşme ufkumu açtı benim.