Taha Kıvanç/Yenişafak
'Yılın en tuhaf yazısı'
Hani her yılsonunda 'yılın adamı' ile başlayıp 'yılın esprisi'ne kadar uzanan bir sürü dalda ödüller verilir ya, ben de 'yılın en tuhaf yazısı' ödülü açıp onu Hürriyet'ten Ege Cansen'in 'yılın son yazısı' olarak kaleme aldığı "Batı için büyük tehlike: Kemalizm" yazısına verdim.
Üşenmezseniz yazıyı bulup mutlaka okuyun. Batılılar Kemalizm'in Türkiye'den kökünün kazınmasına karar vermişler ve projeyi yerli taşeronlara emanet etmişler. "Kemalizm'i cumhuriyetçilik diye de okuyabilirsiniz" diyor yazar. Ancak 2007 yılında gerçekleşmemiş proje; "Hatta" diyor "AKP'nin, ülke bütünlüğü söz konusu olduğunda sanıldığından daha fazla 'cumhuriyetçi' olduğu ortaya çıkmıştır." Atatürk'ün yurt dışına sürdüğü Osmanlı Hanedanı da 'Atatürkçü' imiş zaten...
Bu durumda sormaz mısınız: İktidardaki parti de 'cumhuriyetçi' olduğuna göre, siyasetin bütünüyle 'cumhuriyetçi' (Buna 'Kemalist' de diyebilmemiz lâzım. TK) kadrolardan oluştuğu Türkiye'de, Batı'nın bu projesini kim hayata geçirecek?
Bu soruya cevap teşkil edecek iki küçük ipucu var yazıda. İlki, "Atatürk büyüktür, ama ondan büyük Tayyip Erdoğan var' mealinde yazı yazan paşa oğlu eski bir dışişleri bakanı niçin böyle konuşmaktadır?" cümlesiyle tarizde bulunulan 'paşa oğlu eski dışişleri bakanı'... Diğeri de, yazarın "Yine efendileri 'ılımlı İslam, radikal İslam'ı engeller' diye düşündüğü için de lâik mandacılar dinci yazarlar kümesine katılmakta hiçbir tutarsızlık görmemiştir" cümlesiyle takıldığı 'lâik mandacı yazarlar' kümesi...
29 Aralık tarihinde çıkan 'yılın en tuhaf yazısı' karşılığını bulmakta gecikmedi ve aynı gazetede yazan İlter Türkmen "O sıfatın sahibi benim, ancak 'Atatürk büyüktür, ama ondan büyük Tayyip Erdoğan var' diye veya o cümleyi hatırlatacak bir başka şekilde yazım yok" itirazında bulundu.
İlter Bey, ne yapsın, Ak Parti'yi ve Tayyip Erdoğan'ı eleştirdiği eski yazılarından alıntılarla kendini savunuyor. Keşke bunu hiç yapmasa ve şu son değinisini biraz daha açsaydı: "Özel sektörde uzun yıllar çalıştığına göre dünyaya açık bir piyasa ekonomisinin yararını bilmesi gereken Cansen şimdi Türkiye'yi niye inziva içinde görmek istiyor? Bir sebebi var mı? Yoksa o gün aklına ne eserse fütursuzca yazmak kolayına mı geliyor?"
Yazının tuhaflığını artıran Ege Cansen'in kendisinin Tayyip Erdoğan'a duyduğu hayranlığı yazılarında pek gizlemeyen bir yazar oluşu. "Ben hem nalına hem mıhına vurdum" dese de gerçek değişmiyor. İşte size 11 Ağustos (2007) tarihli yazısının giriş paragrafı: "Bugün Türkiye'nin tartışılmaz siyasi önderi Erdoğan'dır. / Büyük liderler, sadece soyadları ile anılır. Bırakın Atatürk'ü, İnönü'yü; Bayar, Menderes, Demirel, Ecevit, Özal, Erbakan denince herkes kimin kastedildiğini anlar. Batı da bu böyledir. Kennedy, Reagan, Churchill, Clinton'dan söz ederken ilk isimlerini de zikretmeye gerek yoktur. Hatta bu gibi tarihi kişilerin adının önüne 'Mister' veya 'Sayın' gibi saygı ibareleri koymak da gereksizdir. Erdoğan'dan, Sayın Recep Tayyip Erdoğan veya Sayın Tayyip Erdoğan diye bahsetmek, onun eriştiği noktayı küçümsemek anlamına gelir. Bu sebeple yazılarımda sadece Erdoğan demeği tercih ediyorum."
Bu yazısında Cansen, daha sonra Cumhuriyet'ten İlhan Selçuk'un mıncıklayarak mundar edeceği 'faiz-türban' ters ilişkisine de değiniyor.
Temmuz ayında yapılan genel seçimde oyunu artıran Tayyip Erdoğan başbakanlığını pekiştirdi. İlter Türkmen'e "Atatürk'ten büyük Erdoğan var" lâfını yakıştıran Ege Cansen bu gelişmeden üzüntü duymuş sanabilirsiniz. Hayır, hiç de değil. Seçimden sonra kaleme aldığı yazılardan birine şöyle başlamıştı Hürriyet yazarı: "Yazının tamamını okumaya niyetlenenler için başta söyleyeyim ki, ben AKP'nin seçimleri kazanmasından memnunum. Daha doğrusu, kazanmasını çok doğal karşılıyorum. / Çünkü geçen beş yıl içinde nereden kaynaklanmış olursa olsun ekonomide elde edilen sonuçlar yüz güldürücüydü. Her seçim de biraz geçim meselesi olduğuna göre, geçimi iyileşen halkın oyunu iktidara vermesi bekleniyordu."
Seçimden sonra yazdığı ilk yazıda Tayyip Erdoğan'a neredeyse 'devrimci' diyecek kadar seçim sonucunu içselleştirmiş bir Ege Cansen kişiliği elde ediliyor.
'Yılın en tuhaf yazısı' ödülü sahibinin kızgınlığını 'ulusalcı' bir tercih saymak da mümkün değil. Geçen yıl Temmuz ayında çıkan "IMF ile ipleri koparmak" başlıklı yazısının hüküm cümlesi bu konuda yeterince açıklayıcı: "IMF gidiyorum dese, yakasına yapışmak gerek. Nerede kaldı ipi koparmak."
Her yazarın ara sıra 'tuhaf' bir yazıyla okur karşısına çıkmaya hakkı olduğuna inanırım ben; ancak Ege Cansen'in son yazısı bu konuda beni yeniden düşünmeye sevk edeceğe benziyor.