28 Şubat sürecinde demokrasi dışı yollarla iktidara gelen ANAP eski Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın 'Türkiye'de asker kışlaya dönmemeli' sözleriyle toplum mühendislerine 'ben de varım' mesajı verdiği belirtildi. Yılmaz'ın AK Parti'ye alternatif modeli ise Japonya'dan...
HAMDİ ATEŞ / ANKARA
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın AK Parti'nin kapatılması için dava açmasının ardından demokrasi dışı yollarla iktidarı ele geçirmek isteyen toplum mühendisleri yeniden sahnede. Bugüne kadar bir tek seçimde bile başarı elde edemeyen eski ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz 28 Şubat sürecinde olduğu gibi yine demokrasi dışı yollarla iktidarı ele geçirmek için harekete geçti.
'KIŞLA' İLE MESAJ
Avrupa Parlamentosu'nda Yeşiller Grubu tarafından düzenlenen 'Türkiye'de neler oluyor?' konferansında konuşan Yılmaz, AB yetkilerinin AK Parti'ye açılan kapatma davasını eleştirmesine tepki gösterdi. Yılmaz "Bölücülük ve irtica tehlikesi devam ettiği sürece askerin kışlasına dönmesi beklenemez" ifadesiyle herkesi şaşırtan Yılmaz'ın bu sözlerle AK Parti davasından sonra 'demokrasi dışı' güçlere "beni unutmayın" mesajı gönderdiği yorumu yapıldı.
HEP BAŞARISIZ...
28 Şubat sürecinde de demokrasi dışı güçlere verdiği destekle, başbakanlık koltuğuna oturan Yılmaz, AK Parti'ye açılan kapatma davasının ardından parti kurma çalışmalarına da hız verdi. Japon Liberal Parti'yi model alacağını açıklayan Yılmaz, güçlü liderlik gerektirmeyen, yelpazesi geniş, uzlaşmacı bir oluşum olacağını ileri sürdü. 1991'de başbakanlık koltuğuna oturan ve ANAP'ın başında girdiği 4 seçimde de partisinin oylarını düşüren Yılmaz, halktan destek alamasa da demokrasi dışı güçlerin dayattığı hükümetlerde başbakanlık koltuğuna oturmayı başardı. Son olarak 2002 seçimlerine ANAP'ın başında giren Yılmaz, partisinin yüzde 5 oyla baraj altında kalmasıyla koltuğunu bırakmak zorunda kalmıştı.