Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek katsayı eşitlemesi için: "Biz hakkı alınmış olan insnaları 10-15 yıl önceki konumlarına geri getirdik. Bu çok fazla abartılmaması gerekiyor" dedi.
Tv8'de yayınlanan "Erkan Tan ile Başkent'ten" programına konuk olan YÖK Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek katsayı eşitlemesinin imam hatip liselerinin önünü açmaya yönelik yapıldığı yönündeki eleştirilere cevap verdi. Prof. Şimşek yaplan değikliğin nedenlerini şu sözleriyle açıkladı:
"Bir ülke düşünün ki, bir grup düşünün ki eğitim hakkı elinden alınmış. Şimdi meslek lisesi elektrik bölümüne 14 yaşındaki bir çocuğun kendi iradesi ile girdiğini mi düşünüyorsunuz. Şimdi bu çocuk elektrik bölümüne girdi. 3-4 yıl sonra bu çocuk 18 yaşında. 18 yaşına geldiğinde dedi ki" Ben buraya girmek istemiyordum" ya da "Sevdim, sevmedim!" ikisi de olabilir. 18 yaşındaki çocuk, üniversite de ben şuraya gitmek istiyorum dediği zaman, "Hayır arkadaş sen buraya gidemezsin" deme hakkını kimse kendinde bulmamalıdır."
"İmam hatip liseleri bu ülkenin gerçeği"
Katsayıların imam hatiplerin önünü açmak için eşitlendiği yönündeki eleştiriler karşısında Prof. Şimşek, uygulamanın bir çok üniversite, sivil toplum örgütü ve uzmanlarla görüşüldükten sonra 1.5 senelik çalışmanın ürünü olduğunun altını çizdi. "Kaldı ki söyleyin bana imam hatiplerin genel orta öğretimdeki oranı nedir ki? Genel orta öğretim oranını bırakın imam hatiplerin meslek liseleri içerisindeki oranı nedir?" diye konuşan Şimşek, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu okulları kim açtı? Bu okulları yurt dışından gelip birileri mi açtı? Bu okullar bizim meclisimizden çıkan kararlarla açıldı. Bu okulları bizim siyasetçilerimiz, bu ülkenin yetiştirdiği insanlar açtı.
Bu var! Var olan bir şeyi reddetemezsiniz. Sonra bu çocuklar kimin çocukları?"
"Gelişim için değişim olmazsa olmaz şarttır"
Dünyanın değiştiğini ve hiçbir şeyin yerinde durmadığını vurgulayan Prof. Şimşek, uygulamayla değişen dünyanın yeni şartlarına uygun gençler yetiştirmek istediklerini belirtti. Türkiye'nin 34 yaş altı genç nüfusunun %70 olduğunu ve bunu en büyük zenginliğimiz olduğunu ifade eden Şimşek," Biz dünyaya açılan bir gençlik yetiştirmek istiyoruz" dedi.
Bu Çalışma 1,5 Yılın Ürünü
Katsayı eşitlemesiyle "işçisin sen işçi kal" zihniyetini kırarak meslek liselerine azalmış olan ilgiyi de arttıracaklarını ifade eden Şimşek, öğrencilerin önündeki piskolojik barikatı kaldırdıklarını söyledi ve ekledi: "Misyonu olmayan vizyon ilizyondur. Biz insanlara misyon veriyoruz."
İsa Hoca da Bizim Gibi Düşünüyor
"YÖK ne zaman siyasi olmadı ki? Biz siyasi olmaktan çıkarttık"
YÖK'ün, AKP iktidarının siyasi aracı haline geldiği yönündeki eleştiriler karşında Porf. Şimşek, "YÖK ne zaman siyasi olmadı ki" diyerek cevap verdi. Bu uygulamalarla YÖK'ün asıl şimdi gerçek görevine döndüğünü söyleyen Şimşek, bundan sonra bilim dışında YÖK'ün ilgileneceği başka bir şey olmadığını ifade etti ve ekledi: "Biz bilim adamıyız, siyasetçi değiliz."
Şimşek ayrıca, yapılan bu düzenlemeyi imam hatiplilerin önünü açmak olarak değerlendirmenin, YÖK'ü kısır tartışmaların içine çekmek olacağını ve asıl bu tartışmaların YÖK'ü siyasileştireceğini sözlerine ekledi.
Aktif Haber