Yüksek Yargıda CHP İmtiyazı

Yargı, CHP ile Kanaltürk arasında imzalanan ahlaksız belgeye karşı sessiz kaldı.Dahası, CHP ticaret yapıyor, yargı bu konuda da duyarsız

Kritik davalarda CHP'nin görüşüne paralel kararlar alan Anayasa Mahkemesi, 4 milyon dolarlık Kanaltürk vakası ile CHP'nin İş Bankası ve diğer ticari ortaklıklarına dokunmaması, yeni şüphe kapıları açıyor.
CHP'nin "reklam" amacıyla Kanaltürk'e aktardığı 5,5 milyon dolar ve karşılığında teminat olarak hisse almasına rağmen Anayasa Mahkemesi herhangi bir girişimde bulunmadı. Yüksek Yargı, daha önce mali denetim için vermesi gereken belgeleri zamanında teslim etmediği için DSP'ye ihtar verirken, CHP'nin bir televizyonun hisselerine el koymasına ise ses çıkarmadı. CHP'nin önce reddettiği, belgelerin ortaya çıkması ile zımnen kabullendiği "reklam" adı altında Kanaltürk'ün desteklenmesi ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi işlem yapmadı.

CHP'YE HALA DOKUNMADI

367 kararında TBMM'nin Cumhurbaşkanı seçme yetkisini sınırlayan, son 2 Anayasa maddesini iptal ederken Anayasa'yı çiğneyerek 'Sezer'in yargıçları' eleştirisine muhatap olan Anayasa Mahkemesi, CHP'ye dokunmamaya devam ediyor. Siyasi partilerin harcamalarını denetlemekle yükümlü olan Anayasa Mahkemesi, partilerin bankadaki hesapları ile çay-kahve paralarını dahi didik didik ederken söz konusu CHP olunca İş Bankası üzerinden yürütülen ortaklıklar ile para trafiği ve dağıtılan temettüler konusunda ise kılını bile kıpırtdatmıyor.

ANAYASA'YA AYKIRI

Siyasi partilerle ilgili düzenlemeler Anayasa'nın 69. ve 74. maddesi ile Siyasi Partiler Yasası'nın 68. ve 69. maddelerinde ele alınıyor. Anayasa ile siyasi partilerin ticari faaliyetlere girişmesinin önü kesilirken, Siyasi Partiler Yasası ile de gelir ve giderlerinde uyacakları esaslar belirleniyor. CHP, yaptığı "iş"lerle hem Anayasa'yı hem de Siyasi Partiler Yasası'nı ihlal etmesine karşın bir yaptırımla karşı karşıya gelmedi.

CHP'NİN İSTEĞİ OLUYOR

Şu ana kadar, CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvurularla ilgili 62 karar alındı. Bu kararlardan 49'u CHP'nin talebi doğrultusunda. 3 Kasım 2002 tarihinden bu yana CHP tam tamına 122 kere yasa ve anayasa değişiklerini Anayasa Mahkemesi'ne götürürken, 49'unda istediği kararı aldırdı. CHP'nin 60 başvurusu ile ilgili inceleme devam ederken, sadece 13 başvurusu Yüksek Yargı tarafından kabul edilmedi. 3 Kasım 2002 seçimlerinden sonra hakkında başvuruda bulunmadığı yasa ve anayasa değişikliği kalmadı. AK Parti iktidara geldikten sonra bugüne kadar 122 kez yasa ve anayasa değişikliğini Yüksek Mahkeme'ye taşıyan CHP, iptal başvurularının büyük bölümünden istediği sonucu aldı.


Çocukların İŞ'i hazır

Bazı Yüksek Yargı mensubu yakınlarının İş Bankası'nda ya da iştiraklerinde istihdam edilmesi de yargı çevrelerinde 'CHP yargıçların çocuklarına iş veriyor' dedikodularına yol açıyor. İş Bankası'nda doğrudan yüzde 28,1 oranında hissesi bulunan CHP'nin bankaya "İş" bulma kurumu gibi çalıştığı ortaya çıktı. İş Bankası yönetiminde bulunan CHP'li 4 üye de bankanın diğer iştiraklerinde yönetim kurulu üyesi ya da yönetici belirlenmesinde söz sahibi. CHP'li yöneticilerin, İş Bankası'na ve iştirakçi olduğu toplam 119 kuruluşa personel alımı ve bayiliklerin verilmesinde, bölge distribütörlerinin belirlenmesinde CHP Teşkilatlarında görev alan kişileri ya da yakınlarını tercih ettikleri ortaya çıktı. Anayasa Mahkemesi'ne direkt olarak, Danıştay'a ise avukatlar aracılığı ile sık sık başvuruda bulunan CHP yönetiminin, yüksek yargı mensuplarının çocuklarının İş Bankası'na ya da iştirakçi kuruluşlarına alınmasında aktif rol oynadıkları belirlendi. Anayasa Mahkemesi Üyesi Necmi Özler'in oğlu Aybar Özler ile bir başka üye Serdar Özgüldür'ün oğlu da CHP'li yöneticilerin tavsiyesi ile İş Bankası'nda "işe" alındı.

yeni şafak

Politika Haberleri

HÜDA PAR'dan "asgari ücret ve yıl başı eğlenceleri" açıklaması! Hayal kırıklığı...
HÜDA PAR'dan Bahçeli'nin çıkışına ilişkin ilk açıklama
HÜDA PAR'dan çok sert açıklama! İpini koparmış haysiyetsizler...
HÜDA PAR Milletvekilleri Meclis'te Şehid Heniyye ve Yahya Sinvar posterlerini açtı
HÜDA PAR'dan soykırım davası açıklaması: Gecikmiş de olsa önemli bir adım