Yunan basını Gülen'i nasıl anlattı?

New York Times gazetesi ve İngiliz Reuters haber ajansının analizlerinden sonra Yunan basını da Fethullah Gülen'e ilgi gösterdi

Yunanistan'ın en çok satan ve prestijli gazetesi Ta Nea, Fethullah Gülen'in, Türkiye'nin öncülük yaptığı "yeniden canlanan" bir Müslüman dünyası hedeflediğini ve "mutedil ve orta yolcu bir İslam önerdiğini" yazdı. Gazete, dün bir tam sayfasını Fethullah Gülen ve Gülen hareketi üzerine bir haber-portre yazısına yer verdi. Ta Nea, Fethullah Gülen'in, Türkiye'nin öncülük yaptığı "yeniden canlanan" bir Müslüman dünyası hedeflediğini belirtti. Gülen'in Türkiye'de en güçlü İslami ve politik hareketlerden birini kurduğu savunulan haberde Gülen'in 'çağdaş hayata kök salmış mutedil ve orta yolcu bir İslam'ı önerdiği' ifade edildi. Gülen'in dinle barışık bir toplum oluşturma çabalarına milyonlarca Türk'ün destek verdiği, yapılan çalışmaların özellikle açılan okullar, kitaplar, basın-yayın ve hayırsever girişimlerde yoğunlaştığı vurgulandı.

Dış dünyanın Gülen hareketini, Müslüman dünyası içinde mutedil ve güçlü olarak gördüğünü belirten Ta Nea, Türkiye'de laik kesimin Gülen'den endişe ettiğini yazdı. Hareketin, Avrupa, Asya, Afrika ve Kuzey Amerika'daki 90'dan fazla ülkede 800 civarında okullar zinciri kurulmasına öncülük yaptığının ve okulların kuruldukları ülkelerin müfredatına uyduğunun altı çizildi. Okulların teknoloji ve bilim alanına odaklandıkları belirtilirken, öğrencilerinin yüksek hedeflere ulaşma konusunda cesaretlendirildiği aktarıldı. Türkiye'deki okullarında, devletin yasalarıyla belirlenen karşılaştırmalı din eğitimi verildiği belirtilen haberde, okullardaki öğretmenlerin sigara ve alkol kullanmayarak öğrencilere örnek olmayı benimsedikleri ifade edildi.

Fethullah Gülen'in diğer dinlerle diyaloğa önem verdiği ve Fener Rum Patriği Bartholomeos, Papa ve diğer din liderleriyle görüşmeler yaptığı hatırlatıldı. Gülen'in hayatının özetlendiği haber-portrede, konuşma, kitap ve makalelerinde eğitim, bilim, ekonomi ve toplumsal adalet konularına ağırlık verdiği ve yandaşlarına bilimsel gelişmeleri kucaklamalarını, radikallikten uzak durmalarını, diğer dinlerle köprüler kurmalarını önerdiği bilgisi verildi. Gülen'in "laik devleti yıkma iddiasıyla" hakkında açılan davadan beraat ettiği de not düşüldü. 1999'da ABD'ye giden Gülen'in, kitaplar, video ve internet vasıtasıyla sevenleriyle iletişim kurduğu ve Türkiye'de 5 milyon kişinin Gülen'i desteklediği kaydediliyor.

Zaman

Medya-Makale Haberleri

Abdurrahman Dilipak: Emekli olmanın dayanılmazlığı üzerine
Ali Bulaç yazdı: Davutoğlu'nun İslami camia ile toplantısı, Suriye'de Esad'ın devrilişi...
Abdurrahman Dilipak: Yeni salgınlar kapıda!
Ahmet Turgut: Filistin’i hem Siyonistlerden hem Allah’tan korkanlar değil, sadece Allah’tan korkanlar kurtaracak
Abdurrahman Dilipak: Apo’yu İstanbul’a kim getirdi?