Ege Denizi’ni derme çatma tekne ve şişme botlarla geçerek bir AB ülkesine iltica etme hayali kuran kaçak göçmenlerin sayısı 1 yıl içinde 3 kat artınca Yunanistan çözümü Kuşadası’nın karşısındaki Sisam adasına bir toplama merkezi kurmakta buldu. Adada bulunan eski bir sigara fabrikasının üzerine 3.6 milyon dolar harcanarak inşa edilen merkezin çevresi, Guantanamo Üssü’nde olduğu gibi yüksek tellerle örülü. Afganistan, Filistin, Irak gibi ülkelerden gelen kaçak göçmenler, adaya ayak bastıklarında ya da Yunan karasuları içinde yakalandığında buraya getiriliyor. İlk kontrolleri yapıldıktan sonra 30 gün içinde evlerine geri gönderiliyor.
New York Times gazetesine konuşan bir İranlı, “Samos’a yazın Türkiye’den geldim. Yolculuk botla sadece 40 dakika sürdü. Bir Türk insan kaçakçısının tavsiyesine uydum ve adaya ayak basınca botu parçaladım. Böylece beni geri göndermediler” dedi. Sakız, Midilli ve Sisam Adaları’nın Polis Şefi Vassilios Gatsas, geçen yıl üç adaya gelen kaçak mülteci sayısının 4 bin 24’ten bu yıl 11 bine tırmandığını belirtti. Belediye Başkanı Emmanuel Karlas ise, “Ankara mültecileri engellemek için hiçbir şey yapmıyor. Kendi sınırlarını kontrol etmiyor. AB Türkiyeyle konuşmalı ve kaçak mülteci sorununun önüne geçilmeli” dedi.
Tel örgüyle çevrili, 24 saat polis kontrolünde
Sisam Adası’ndaki toplama merkezi, kaçak mülteciler Yunanistan’a kaçmasın diye sıkı koruma altında. BM kurallarına göre mültecilere yasal yardım verilmesi ve haklarının öğretilmesi gerekiyor. Ancak 3 adada da bu konuda uzman sadece bir avukat bulunuyor. Midilli, Sakız ve Sisam’daki toplam polis sayısı 500. Yunanistan bu sayıyı 2008’de 800’e çıkarmayı planlıyor.