İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD Kongresi'nden 47 Cumhuriyetçi senatörün, nükleer müzakerelerle ilgili İranlı liderlere yazdığı mektubun, "ABD'nin güvenilir olmadığını gösterdiğini" savundu.
İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre Zarif, başkent Tahran'da Uzmanlar Meclisi toplantısında nükleer müzakerelerdeki son gelişmeler hakkında yaptığı konuşmada, "Anlaşmaya varılsa da varılmasa da kazanan biziz. Çünkü bu yıllarda (müzakereler süresince) ortaya koyduğumuz izzet ve öz güven, geri alınacak bir sermaye değil. Amerikalılar ve Batı da bu gerçeği kabul ediyor" dedi.
Zarif, ABD Kongresi'nden 47 Cumhuriyetçi senatörün, nükleer müzakerelerle ilgili İranlı liderlere hitaben yazdığı mektubu, "gayrı diplomatik ve sıradışı" şeklinde niteleyerek, "Bu mektup aslında bize ABD'nin güvenilir olmadığını söylüyor" ifadesini kullandı.
ABD'de 47 Cumhuriyetçi senatör, İranlı liderlere hitaben bir mektup yazarak, Kongre onaylamadığı sürece Amerikan yönetimiyle varılacak muhtemel bir nükleer anlaşmanın ömrünün, Başkan Barack Obama'nın iktidarıyla sınırlı kalabileceği uyarısında bulunmuştu.
Senatörler mektupta, Obama'nın 2017 yılının Ocak ayında görev süresinin sona ereceğine ancak senatörlerin görev süresinin sınırsız olduğuna ve bazı senatörlerin de on yıllarca görev yapabildiğine dikkati çekerek, "Bir sonraki başkan, bu türden bir anlaşmayı tek kalemde yürürlükten kaldırabilir ve gelecekteki yasama yıllarında da Kongre dilediği zaman anlaşmanın şartlarını değiştirebilir" ifadesini kullanmıştı.
Zarif, dün akşam yaptığı konuşmada da mektubun hukuki bir değeri olmadığını söylemiş ve ABD'li senatörlerin kendi anayasalarından habersiz olduğunu belirtmişti.
Mektuba ABD yönetiminden de sert tepkiler gelmişti. ABD Başkanı Barack Obama, Cumhuriyetçi senatörlerin mektubunu, Cumhuriyetçiler ile İranlı muhafazakarların "tuhaf koalisyonu" şeklinde nitelerken, Başkan Yardımcısı Joe Biden da mektubun, ABD'nin uluslararası alandaki güvenilirliğine zarar verdiğini ve ABD Kongresi'nin itibarını zedelediğini söylemişti.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de mektupta birçok yanlışın olduğunu ifade ederek, "Mektupta birçok yanlış var. Örneğin, Kongre'nin yürütme tarafından müzakere edilen uluslararası anlaşmaların şartlarını değiştirme yetkisi yok" demişti.