Zengin G-8'e karşı kalkınan D-8

Gelişmiş Ülkeler (G-8) zirvesi ABD ekonomisindeki kötü gidişat, artan petrol ve gıda fiyatlarını görüşmek üzere protesto gösterileri eşliğinde dün Japonya'da başlarken Malezya'da da Türkiye'nin öncülüğündeki Kalkınan Ülkeler Zirvesi (D-8)'nde bugün ekonom

Gelişmiş Ülkeler (G-8) zirvesi dün Japonya'nın Hokkaido adasında, küreselleşme karşıtlarının protesto gösterileri eşliğinde başladı. İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, Japonya, İtalya, Rusya ve ABD 'nin katıldığı üç gün sürecek olan zirvenin gündeminde küresel konular var: Dünya ekonomisinin kötü gidişatı, artan gıda ve petrol fiyatları, kitle imha silahları, Afrika'daki açlık ve yoksulluk, İran, küresel ısınma ve uluslararası terörizm. Diğer bir ülke Malezya'da ise Türkiye, Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Mısır, Nijerya ve Pakistan liderlerinin temsil ettiği Kalkınan Ülkeler (D-8) zirvesine bugün start verildi.

ZİRVEDE BUSH-MEDVEDEV DAMGASI

Renkli görüntülere sahne olan G-8 zirvesinde Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ile ilk kez yüzyüze görüşen ABD Başkanı George W. Bush, meslektaşını güvenilebilir "zeki bir adam" olarak tanımladı. Medvedev ise, Bush yönetiminin kalan 6 ayı boyunca ABD ile diyaloglar kuracağını ifade etti. Öte yandan G8 liderlirine, Afrika'ya yardımla ilgili taahhütlerin yerine getirilmediği suçlaması yapıldı. G8'in 2005'te yapılan zirvesinde 2010'a kadar yardımların 50 milyar dolara ulaştırılmasına karar verilmişti. Bu planların uygulamaya sokulmadığı ifade edildi.


D-8'İN GÜNDEMİ KALKINMA

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da başlayan D-8 zirvesi için belirlenen ana tema ise "Küresel Sorunlara Yenilikçi İşbirliği Yaklaşımı" olarak belirlense de birincil gündem maddesi G-8 kadar küresel ölçekli değil. Türkiye'nin öncülüğünde 1996'da kurulan D-8 üyesi Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Mısır, Nijerya ve Pakistan'ı ortak platformda buluşturan temel faktör geniş doğal kaynaklara, kalabalık nüfuslara ve büyük ticarî pazarlara sahip olmaları. D-8'in kuruluş amacı da öncelikle bu büyük potansiyeli harekete geçirmek .


10 yılın en önemli G-8'i

İngiliz kuruluşu Oxfam'ın siyasi danışmanlarından Max Lawson, dünyanın açık bir biçimde çoklu krizle karşı karşıya olduğunu belirterek bu G-8'in 10 yılın en önemli zirvesi olduğu yorumunu yaptı. Öte yandan 2 bin delege sayısıyla şimdiye kadarki en kalabalık zirve olduğu ifade ediliyor

Ekonomi Haberleri

Asgari Ücret açıklandı!
Büyük yatırımcılar "İsrail"deki emlak piyasasını terk ediyor
Moody's İsrail'in kredi notunu iki kademe düşürdü
Enflasyon, yüksek fiyatlar ve onlarca doktorun işten ayrılması..
Fitch Ratings, İsrail'in kredi notunu düşürdü