Mısır'daki Müslüman Kardeşler'in kurucusu Hasan el Benna'nın torunu Profesör Tarık Ramazan, ABD eski Başkanı George Bush döneminde kendisinin Amerika'ya girişinin yasaklandığını belirterek, "Ben Bush'un bana yasak koymasından onur duydum" dedi. London School of Economics'de yeni çıkan ve Avrupalı Müslümanlar ile Avrupalıların Müslümanları nasıl algıladığını işleyen kitabı "İslam: What I believe" üzerine bir konuşma yapan Oxford Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Tarık Ramazan, Müslümanlar ve Hıristiyanlar arasında medeniyet çatışmasından ziyade 'algı çatışması' bulunduğunu söyledi.
MÜSLÜMANLAR İÇİN İSLAM PROBLEM DEĞİL ÇÖZÜMDÜR Üniversite öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği konuşmasında Ramazan, Avrupa'ya ilk göç eden Müslümanların pek bir sorun olarak görülmediğini ancak ikinci ve üçüncü kuşaktan sonra toplum ve siyasi hayata dahil olan Müslümanların problem olarak görüldüğünü kaydetti. Müslümanların ve İslam'ın yabancı bir fenomen olarak algılandığına dikkat çeken Ramazan, "Bugün Avrupa'da yaşayan Müslümanlar için İslam problem olarak görülüyor. Oysa Müslümanlar için İslam problem değil bir çözümdür. Bunu Batılıların da anlaması lazım" dedi.
EĞER ZİDANE İSENİZ O ZAMAN SORUN YOK Avrupa'da başarılı olmuş Müslümanların problem olarak görülmediğini ve Fransa Milli Takımı'nın ünlü oyuncu Cezayir asıllı Zeyneddin Zidane'ı örnek gösteren Ramazan, "Eğer Zidansanız o zaman problem yok ama değilseniz sizi problematik görüyorlar. Avrupa'da İslam ve Müslümanlar yabancı olarak görülüyor ama İslam Avrupa'nın dini ve Müslümanlar da bu kıtanın yerlileri" diye konuştu.
ENTEGRASYON KELİMESİ SORUNLU BİR KAVRAM Müslümanların sürekli olarak 'entegrasyon' sorunuyla karşılaştıklarını ifade eden Ramazan, "Entegrasyon dönemi bitti. Artık bunu görmeliyiz. Şimdi Müslümanlar Avrupa'ya ne kazandırabilir onu konuşmalıyız. Entegrasyon kelimesi zaten başlı başına problematik. Bununla 'Siz gerçekten bu ülkeye sadık mısınız?' demek isteniyor" dedi.
HEM DAHA ÇOK MÜSLÜMAN HEM DE AVRUPALI OLUNABİLİR Müslümanların entegrasyonu için 'Eğer Müslümanlar daha az Müslüman olurlarsa daha çok Avrupalı ve entegre olurlar' düşüncesinin saçma olduğunu söyleyen Ramazan, Müslüman bir kişinin hem daha dindar bir Müslüman hem de iyi bir Avrupalı vatandaşı olabileceğini söyledi. Ramazan, "Avrupa'daki yeni kuşak Müslümanlar, İslam ile kendi ailelerinin gelenekleri arasındaki farklılığı gördüğü zaman bir kriz ortaya çıkıyor. İslam yeni kuşak için özgürlükçü bir güç olarak ortaya çıkıyor. Bunu anlamazsak, sorunlarımızı da çözemeyiz" dedi.
FİLİSTİN DİRENİŞİNİ DESTEKLEDİĞİM İÇİN SORGULANIYORUM Kendisinin Filistin direnişini desteklediği, Irak ve Afganistan işgallerine karşı çıktığı için 'tartışmalı' bir figür olarak tanıtılmaya çalışıldığını söyleyen Ramazan, "Eğer ben kayıtsız şartsız hükümetin Irak ve Afganistan işgallerini onaylasaydım, Filistin'e destek vermeseydim o zaman benim sadık olduğumu düşüneceklerdi, oysa buna kayıtsız şartsız destek vermek ihanet etmektir. Benim bu işgallere karşı çıkmam bir vatandaş olarak görevim" şeklinde konuştu.
MÜSLÜMANLAR EZİLMİŞLİK VE AZINLIK PSİKOLOJİSİNDEN KURTULMALI Yeni yazdığı kitabının hem Müslümanlar hem de Avrupalılar için yazılmış olduğunu söyleyen Ramazan, kitabında Müslümanlara yönelik eleştiriler de bulunduğunu söyledi. Müslümanların 'ezilmişlik' ve 'azınlık' psikolojisinden kurtulması gerektiğini kaydeden Ramazan, sadece Müslümanları ve İslam'ı ilgilendiren konularla ilgili değil, tüm toplumu, dünyayı ilgilendiren konularla ilgili olarak da Müslümanlar katkı sunmalı" dedi.
TARIK RAMAZAN KİMDİR? Mısır'da 1928'de kurulan Müslüman Kardeşler'in kurucusu Hasan el Benna'nın torunu olan Prof. Tarık Ramazan İsviçre'de doğup büyüdü. İsviçre vatandaşı olan Ramazan, halen Oxford Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışıyor. Ramazan, İran'ın İngilizce yayın yapan kanalı Press TV'de program yaptığı için Hollanda'da görev yaptığı Erasmus Üniversitesi tarafından görevine son verilmişti. Ramazan, Filistin direnişini desteklediği ve HAMAS'a yardım toplamakta yardımcı olduğu gerekçesiyle ABD eski Başkanı George Bush döneminde Amerika'ya girişi yasaklanmıştı.
|