Türkiye’de Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) dahil olmayan 45 yaş altı 12 milyon çalışanın, altı ay boyunca 100’er liralık ödemelerle sisteme otomatik olarak alınmasını öngören yeni bir düzenleme geliyor.
Taslak hazır
Habertürk'ün haberine göre, tasarruf oranlarının hayli düşük olduğu ve iç tüketimle büyüme sağlayabilen Türkiye’de tasarruf değerlerini artırması amaçlanan çalışmanın tamamlandığını Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek söyledi.
Buna göre Türkiye’de BES’e dahil olmayan ve 45 yaş altında olan tüm çalışanlar aylık 100 liralık kesintilerle zoraki olarak sisteme dahil edilecek. Türkiye’de sisteme dahil edilebilecek 18 milyon çalışandan 4 milyonunun zaten BES’i bulunuyor, 45 yaş altındaki çalışanlara bakıldığındaysa sayı 12 milyon kişiye kadar düşüyor.
Yeni fonlar doğacak
Buna göre, zoraki BES, altı ay boyunca sürecek. Her ay 12 milyon çalışandan alınan 100’er liralık kesintilerle altı ay sonunda 7.2 milyar liralık bir fon birikecek.
Eğer altı ayda kimse çıkmazsa bu para bir yılda iki katına çıkarak 14.4 milyar liraya ulaşacak. Şayet otomatik katılanların yarısı ilk yılın sonunda çıkarsa fonda 10.8 milyar lira toplanmış olacak. Yani sisteme otomatik olarak alınanlar çıkmak istese de tasarruflarında kesintiler yapılacak. Her altı ayda havuzda 7.2 milyar lira birikmeye devam edecek. Devlet mevcut BES’te olduğu gibi her 100 liraya 25 lira katkı payı verecek.
Ekonomiye para gerek
Otomatik BES hazırlığı, sadece tasarrufu artırmak için yapılmıyor. Asgari ücrete getirilen zamdan etkilenen enflasyondaki artış eğilimi, piyasadan tasarruf yöntemiyle para çekilerek kırılmak isteniyor. Ayrıca bu paraların sermaye ve para piyasalarına sokularak piyasaları canlandırması amaçlanıyor.
Zoraki BES’ten çıkışlar mevcut sistemdekine benzer biçimde kolay olmayacak. Sisteme otomatik katılanlara farklı fon seçenekleri sunulacak ve sistemden çıkış tarihi de seçilen fona göre değişecek. Örneğin hisse fonunu seçenlerin 1-2 yılda sistemden çıkışına izin verilmezken, likit fonları seçenlere altı ayda olanak sağlanacak.