Şimşek: 'Laiklik Türkiye İçin Bir Varlıktır'
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin AB’ye katılım yoluna devam etmesi gerektiğini belirterek...
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin AB’ye katılım yoluna devam etmesi gerektiğini belirterek, 'Hukukun üstünlüğü, demokrasi standartları, aynı zamanda temel özgürlükler ve haklar açısından ve AB için daha fazla yapısal reform gerekiyor' açıklamasında bulundu.
İlk olarak gerçekliğin geliştirilmesi gerektiğini kaydeden Şimşek, bunun da yapısal reformlar gerektirdiğini söyledi. Şimşek, 'AB’ye katılım yoluna devam etmemiz gerekiyor. Hukukun üstünlüğü, demokrasi standartları, aynı zamanda temel özgürlükler ve haklar açısından ve AB için daha fazla yapısal reform gerekiyor. İkincisi Türkiye’yi AB’ye bağlı tutmak. Üçüncüsü de daha iyi iletişim kurmamız gerekiyor. Türkiye büyük travmalar yaşadı. Yani aslına bakarsanız darbeler her yıl olan şeyler değil. Terör çok büyük zorluk çıkarıyor.' ifadelerinde bulundu.
Şimşek, Türkiye’de, devletin bütün dinlere eşit mesafede durduğunu kaydederek 'Türkiye’nin daha köktenci bir yöne gittiği korkusu doğru değil. Geçmişte militan laik bir yaklaşım vardı. Yani insanların inançlarını yaşamaları için kısıtlı alanları vardı. İnsanların mesela başörtüsü ile okula gitmelerine izin verilmiyordu. Birçok kişi Avusturya’ya, İngiltere’ye okumak için gidiyordu. Biz bunun devam etmesine izin vermedik. Ama bu ille de Türkiye’nin laik yapıdan uzaklaştığı anlamına gelmiyor. Laiklik Türkiye için bir varlıktır. Ortadoğu’da dökülen kana bakın. Ya mezhebe dayalı ya da etnik. Bence en iyi yol daha fazla demokrasi, daha fazla temel hak ve özgürlük ve hoşgörülü toplumlar.' dedi.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Antalya’nın turizm bölgesi Belek’teki MaxxRoyal Otel’de, İsviçre merkezli Global Connection Media SA tarafından düzenlenen Uluslararası Medya Forumu 2017’ye katıldı. Ekonomi ile ilgili sunum yapan Şimşek, ardından foruma katılan gazetecilerin sorularını yanıtladı. İlk olarak gerçekliğin geliştirilmesi gerektiğini kaydeden Şimşek, bunun da yapısal reformlar gerektirdiğini ifade etti. Şimşek, 'AB katılım yoluna devam etmemiz gerekiyor. Hukukun üstünlüğü, demokrasi standartları, aynı zamanda temel özgürlükler ve haklar açısından ve AB için daha fazla yapısal reform gerekiyor. İkincisi Türkiye’yi AB’ye bağlı tutmak. Üçüncüsü de daha iyi iletişim kurmamız gerekiyor. Türkiye büyük travmalar yaşadı. Yani aslına bakarsanız darbeler her yıl olan şeyler değil. Terör çok büyük zorluk çıkarıyor.' dedi.
Türkiye’de dini okulların sayısının az olduğunu ifade eden Mehmet Şimşek, birçok ülkedeki bazı ailelerin çocuklarının daha güçlü bir dini temele sahip olmasını istediğini söyledi. Türkiye devletin bütün dinlere eşit mesafede durduğunu kaydeden Şimşek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: 'Türkiye’nin daha köktenci bir yöne gittiği korkusu doğru değil. Geçmişte militan laik bir yaklaşım vardı. Yani insanların inançlarını yaşamaları için kısıtlı alanları vardı. İnsanların mesela başörtüsü ile okula gitmelerine izin verilmiyordu. Birçok kişi Avusturya’ya, İngiltere’ye okumak için gidiyordu. Biz bunun devam etmesine izin vermedik. Ama bu ille de Türkiye’nin laik yapıdan uzaklaştığı anlamına gelmiyor. Laiklik Türkiye için bir varlıktır. Ortadoğu’da dökülen kana bakın. Ya mezhebe dayalı ya da etnik. Bence en iyi yol daha fazla demokrasi, daha fazla temel hak ve özgürlük ve hoşgörülü toplumlar.'