Sınır İhlali Savaş Nedeni
Güney Kıbrıs sularındaki doğalgaz arama çalışmalarının İsrail ile Türkiye arasındaki gergin ilişkileri daha da gerebileceği bildirildi
İsrail'in Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile denizde ortak doğalgaz arama anlaşması, Türkiye'yi rahatsız ediyor.
İsrail'in başkenti Tel Aviv'de düzenlenen ve Doğu Akdeniz'deki doğalgaz araştırmalarının ele aldığı uluslararası konferansa Türkiye'den Kadir Has Üniversitesi'nden Mitat Çelikpala katıldı. Burada Jerusalem Post gazetesine konuşan Çelikpala , "Türkiye biraz rahatsız hissediyor" dedi, Türkiye'nin önce Kıbrıs sorununu çözmek istediğini, sonra "işbirliği yapma konusunda sorun olmadığını" söyledi.
Çelikpala İsrail'in, her ülke gibi, kendi ekonomik ve ticari çıkarları olduğunu anladığını belirtirken, "ortağı ve müttefiki" kuzey komşusu ile birlikte çalışmanın kendi yararına olacağını kaydetti.
Tel Aviv'de Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (INSS) tarafından düzenlenen konferansta gaz aramalarının yasal, jeopolitik ve bölgesel işbirliği etkileri kapsamlı bir şekilde ele alınırken, İsrail, Türkiye, AB ülkeleri, ABD, Kanada, Avusturya ve Belçika gibi farklı ülkelerden katılımcılara ev sahipliği yaptı.
Türkiye'yi temsil eden Çelikpala, doğal gaz arama konusunda Güney Kıbrıs ile İsrail'in ortaklık kararının, Türkiye ve İsrail arasında zaten gergin olan "önemli" ilişkileri daha fazla gerebileceği mesajı verdi.
"Kıbrıs, Türkiye için siyasi bir sorun" diyen Çelikpala, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de bulunan enerji kaynaklarına ihtiyacı olmadığını, sadece Ankara'nın öncelikle Kıbrıs sorununa bir çözüm bulmak istediğini belirtti.
Çelikpala, enerji işbirliğini dayanak göstererek İsrail ve Kıbrıslı Rumlar arasında güvenlik ilişkileri kurulmasının "Türkiye için bir tehdit" olduğunu da savundu.
SINIR İHLALİ SAVAŞA NEDENİ
Konferansa Almanya'dan katılan Prof Daniel Erasmus Khan, ABD ve İsrail'in çekimser kaldığı, 162 ülke tarafından imzalanan Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Konvansiyonu (UNCLOS III) hakkında bilgi verdi. UNCLOS deniz kullanımı konusunda ülkelerin hak ve taahhütlerini tanımlıyor ve deniz milini belirliyor. Bu Kurallart aracılığıyla, Nijerya ve Kamerun ile Romanya ve Ukrayna arasındaki doğal kaynaklar anlaşmazlıkları çözüldü. Anlaşma Türkiye tarafından da imzalanmazken, kurallara uyuluyor.
Khan, kara ihlali gibi, komşu ülke tarafından imzalanmış ve onaylanmıştır deniz sınırlarının ihlali de bir "casus belli" (savaş nedeni) teşkil edebilir.
Khan, "Doğal kaynaklar devreye girdiğinde gerginlikler aniden patlak verebilir" dedi.
İsrail gazetesine konuşan Çelikpala, Suriye ve İran gibi bölgesel sorunların iki ülkeyi birlikte davranmaya zorlayabileceğini de söyledi.
dünya bülteni