Sırpları Savunan Yazara Nobel Ödülü!
2019 Nobel Edebiyat Ödülü'nün Srebrenitsa katliamını inkar eden ve Sırp savaş suçlularını savunan Peter Handke'ye verilmesi tepkilere neden oldu.
kademi, Handke'nin 2019 ödülünü 'dilbilimsel bir ustalıkla insan deneyiminin özelliklerini araştıran etkili çalışması için kazandığını' açıkladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olayla ilgili bugün yaptığı açıklamasında yaşananları ikiyüzlülük olarak değerlendirdi.
Olaya tepki verenlerden biri de Türkiye Yazarlar Birliği oldu.
Handke'nin Nobel Ödülüne Tepki
Birlik tarafından yapılan açıklamada, "Peter Handke’nin 'Dünyanın gözü önünde yaşanmış bir insanlık katliamının birinci dereceden sorumlusu olan kişiyi destekleyen açıklamaları göz ardı edilemez' diyoruz. Yine diyoruz ki, 'Yazarların dünya görüşleri ne olursa olsun edebiyat, emperyalist savaşların karşısında olmalı, insanlar, halklar arasındaki savaşlardan yana değil barıştan yana tavır almalıdır.' 2019 yılının Nobel Edebiyat Ödülü’nün Peter Handke’ye verilmesini şiddetle kınıyor, ödülün geri alınmasını talep ediyoruz." ifadeleri kullanıldı.
Kosova'dan Karşı Hamle
Kosova Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Behgjet Pacolli, 2019 Nobel Edebiyat Ödülü’nün Handke’ye verilmesi gerekçesiyle 10 Aralık’taki ödül törenine katılmayacaklarını açıklamıştı.
Başkent Stockholm'de Nobel Müzesi önünde toplanan bir grup aktivist ve akademisyen, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisinden, Handke'ye verilen ödülün geri alınmasını talep etti.
Grup adına açıklama yapan yazar America Vera-Zavala, Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da yaşanan soykırımı inkar eden ve Sırp savaş suçlularını savunan Handke'nin Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülmesini kınadıklarını belirtti.
Zavala, ''Bence artık bu tartışmada olan herkes İsveç Kraliyet Akademisinin ödülünü geri alacağını umuyor, bugün burada duran bizler için sokağa çıkmanın ve birlikte tepki göstermenin çok önemli olduğunu düşünüyoruz." dedi.
Peter Handke kimdir?
Handke, Yugoslavya iç savaşında Sırpları açıkça desteklemiş, uluslararası mahkemede savaş suçlarından ve soykırımdan yargılandığı sırada hayatını kaybeden eski Sırp lider Slobodan Milosevic’i cezaevinde ziyaret etmiş, lehte tanıklık etmek için girişimde bulunmuştu.