Siyonist İsrail Medyası: Gazze'deki Tüneler Konusunda Başarısız Olduk

Siyonist İsrail Medyası: Gazze'deki Tüneler Konusunda Başarısız Olduk

Siyonist Haaretz, işgal ordusunun "Atlantis Projesi" ya da direniş tünellerini su altında bırakma operasyonunun başarısızlığıyla ilgili ilginç ayrıntılar ortaya çıkardı.

Haaretz , "Atlantis'in kayıp olduğu, artık kullanılmadığı ve ordudan hiç kimsenin, eğer varsa, ne amaçla kullanıldığını ya da bu pahalı projenin neyi başardığını söyleyemeyeceği açıktır" yorumunu yaptı.

Gazete, başta Güney Komutanlığı Komutanı Tümgeneral Yaron Finkelman olmak üzere üst düzeyden gelen baskılar nedeniyle projenin, ordunun uzmanlardan talep ettiği gerekli görüşler alınmadan başladığını ve operasyonun Gazze'deki İsrailli mahkumlar hayattayken potansiyel bir risk altında gerçekleştirildiğini ortaya koydu. Haberde ismi açıklanmayan bir güvenlik kaynağının şu sözlerine yer verildi: "Sistem, Hamas'ın en az bir merkezi tünelinde aktif hale getirildi ve savaşın farklı aşamalarında üst düzey komutanlar tarafından kullanıldı," dedi.

Bir başka güvenlik kaynağı ise şunları söyledi: "Hamas'ın üst düzey liderlerine karşı sahada elde edilen başarılar kayda değer değildi." Bir başka kaynak ise Güney Komutanlığı komutanının tünellerdeki Hamas savaşçılarına dokunmak için çözüm talep ettiğini ve güçlerin tüm tünellere girmeye başlayacağını düşünmedikleri için hayal kırıklığı yaşadıklarını, özellikle de istihbaratın bilmediği tüneller tespit ettiklerini ve ordunun yüzlerce kilometrelik tünellerle Gazze'de nelerle karşılaşacağını öğrenme sürecinde olduğunu belirtti.

Gazete, planın Genelkurmay Başkanı ve Askeri Başsavcı'dan gerekli onayları almasının ardından ordunun Su İdaresi'nden yardım talep ettiğini ve biri tünellerdeki su akışını, diğeri de tünellerin duvarlarından giden su kaybını incelemekten sorumlu iki uzman grubu kurulduğunu belirtti.

Gazete, ordunun sonuçları beklemediğini ve hemen su pompalama aşamasına geçtiğini, 162. Tümenin operasyonel yüklenici olarak seçildiğini ve altyapı işlerinin 13. Tugay savaşçılarına verildiğini, bu birimin haftalar içinde bir boru birliğine dönüştüğünü açıkladı.

Gazete, şu ana kadar tünellerde ne kadar hasar meydana geldiğinin ordu için net olmadığını ve sadece "hiçbir şey bilmediklerini" belirtti.

TERCÜME TEVHİDHABER