Siyonist Ordusu Neden Değişti?
Siyonist rejim askeri istihbarat kaynaklarına yakınlığı ile bilinen DEBKA internet sitesi, yeni genelkurmay başkanının seçilmesini yazdı.
Debka'nın analizini sunuyoruz
DIŞ TEHDİTLER İSRAİL'İN YENİ ORDU ŞEFİNİN GÜRÜLTÜLÜ SEÇİMİNDE ETKİLİ OLDU
Bakan Ehud Barak'ın Güney Komutanlığından Tümgeneral Yoav Galant'ı İsrail'in 20. Genelkurmay başkanı olarak tantanalı bir şekilde ataması gerekliydi; rekabet halindeki generaller arasındaki dalavereli ortamı dağıtmak için değil sadece, Tahran, Şam, Beyrut ve Ramallah'ta, hatta Yemen El Kaide'si arasında İsrail'e saldırı hazırlıklarının hız kazandığı bir dönemde yüksek komuta kademesini bir araya getirmek için de şarttı bu.
ABD ve İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine düzenleyeceği saldırının beklentisi böylece, Tahran'ın müttefikleri olan Suriye, Hamas, Hizbullah ve İslami Cihad tarafından uyarlanan tehditkâr duruşla yer değiştirmiş oldu.
Debka'nın askeri kaynaklarına göre İsrail istihbaratının bu tehditleri karşılamak için somut planları bulunmuyor, fakat Tel Aviv'dekiler dört düşman askeri gücün son birkaç gün içinde savaş hazırlıklarını en üst düzeye çıkarmış olmasından yana çok endişeliler ve bunun nedenini soruyorlar.
Örneğin Suriye başbakanı Naci el Katari ve Filistin Yönetimi başkanı Mahmud Abbas'ın en yakın yardımcılarından olan Abbas Zeki çok yakında kopacak olan bir Ortadoğu savaşının sözünü ediyorlar. El Kaide'nin Yemen'deki iki numaralı komutanı Said Şehri de geçen hafta İran ve İsrail arasındaki bir savaşın elinin kulağında olduğunu açıkladığı bir video yayınladı. Şehri, bütün Arap pilotlarına, uçaklarını tıpkı El Kaide şehitlerinin 11 Eylül 2001'de Washington ve New York'ta yaptıkları gibi İsrail'in şehir merkezlerine çakarak kutsal davaya katılmaları çağrısında bulundu.
Vaziyet gözden gelinemeyecek kadar ciddileşiyor, İsrail Başbakanı Netanyahu ve savunma bakanı son on günde üst düzey komutanlar arasında elden ele dolaşan uğursuz belgelere İsrail'in hoşgörü gösterme lüksünün olmadığına karar verdi. Böylece Eşkenazi'den sonraki genelkurmay başkanının kim olacağı hakkındaki belirsizliği ortadan kaldırdı. Barak 22 Ağustos'taki düzenli kabine toplantısına sürpriz notu göndererek seçim sürecini kısaltmak istediğini ve Tümgeneral Yoav Galant'ı yeni genelkurmay başkanı olarak atadığını söyledi.
Debka'nın askeri kaynakları büyük bir Ortadoğu yangınını tutuşturacak 5 potansiyel unsur görüyorlar:
1. İran, ABD ve İsrail'in Rus yapımı Buşehr nükleer reaktörünün 21 Ağustos'ta çalıştırılmaya başlanması karşısındaki pasifliklerini daha fazla kas göstermeye devam şeklinde algıladı. Mahmud Ahmedinejad Pazar günü Kerrar adlı insansız uçağın tanıtımını yaptı ve menzilinin 1000 km olduğunu İsrail'e uçuş mesafesi- ve 4 cruize füzesi taşıyabildiğini söyledi. Bu iddialar henüz bağımsız kaynaklar tarafından onaylanmadı.
Ayrıca yeni silahların da İran'ın dış güçlerden bağımsızlığını ispatlamak amacıyla bu hafta içinde gösterime sunulacağına söz verildi. İranlı liderler ülkelerinin yakında dünyanın gelişmiş silah ihraç eden 50 ülkesinden biri olacağından yana övünüyorlar.
2. 2 Eylül'de Washington'da başlayacak olan İsrail-Filistin barış görüşmeleri Tahran ve radikal müttefikleri için lanetlenme sebebi. Bu güçler İsrail'in Lübnan, Gazze ve hatta Suriye sınırlarında sorun yaratma kapasitesine sahipler. Suriye bile en küçük bir diplomatik başarı ihtimalini bile sabote edecektir.
İklimin şimdiki gibi gergin olduğu Ortadoğu'da mücerret bir hadisenin hızlı bir şekilde büyük bir savaşa neden olması şaşırtıcı bir hadise değil. Bu, 3 Ağustos tarihinde Lübnan ordusunun bir keskin nişancısının İsrailli bir albayı öldürdüğünde neredeyse gerçekleşecekti.
3. Lübnan, dokuz Hizbullah liderinin Hariri cinayetinin zanlıları olarak uluslararası mahkeme tarafından çağrılmalarının arifesinde gergin bir bekleyiş içersinde. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Lübnan hükümetine üst düzey adamlarının mahkemeye çağrılmaları halinde iç savaş çıkaracağı uyarısında bulunmuştu.
Şam tarafından desteklenen Hizbullah son zamanlarda cinayetten İsrail'i sorumlu tutmaya başladı, böylece kendine savaşa girmek için yeni bir bahane bulmuş oldu.
19 Ağustos Perşembe günü bütün Suriye ordusu ve acil durum birimleri en üst düzey savaşa hazırlık durumuna geçirildi, başka bir açıklama yapılmadı.
4. İsrail'in güney sınırlarındaki vaziyet de Lübnan ve Suriye cephelerinde olduğu gibi gergin.
5. İran'ın ABD savaş birliklerinin Irak'tan geri çekilmesi fırsatından yararlanacağı ve ülkenin petrolce zengin güney kısımlarını kapacağı, dikkatleri başka yöne çekmek için de müttefiklerini İsrail karşısında operasyon düzenlemeye göndereceği bekleniyor.
Tüm bu sebepler askeri kaynakları Debka'ya Eşkenazi'nin Şubat'a kadar yerinde kalmayacağı ve görevini İsrail yeni yıl takvimi başlar başlamaz -yani Eylül 2010'da Tümgeneral Galant'a bırakacağı açıklamasını yapmaya yöneltti.
velfecr