Siyonistlerden Moon'a 'Nakba' tepkisi

Siyonistlerden Moon'a 'Nakba' tepkisi

İsrail ülkenin kuruluş gününde Mahmud Abbas'ı arayarak, bu günü "Nakba" yani "Felaket Günü" olarak nitelendiren Filistinlilerle dayanışma içinde olduklarını...

İsrail ülkenin kuruluş gününde Mahmud Abbas'ı arayarak, bu günü "Nakba" yani "Felaket Günü" olarak nitelendiren Filistinlilerle dayanışma içinde olduklarını söylediği iddia edilen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon'a tepki gösterdi.

İsrail radyosunda yayınlanan habere göre, bir BM sözcüsü, Genel Sekreter Moon'un Filistin Lideri Abbas'ı telefonla aradı ve Nakba Günü'nde Filistinlilerle dayanışma içinde olduklarını söyledini kaydetti. Öte yandan, BM'deki İsrail misyonunun, Moon'un bürosunun konuyla ilgili resmi bir bildiri yayınlamasının ardından, konunun açıklığa kavuşturulması için uğraş verdiği öğrenildi. İsrail'in BM Büyükelçisi Yardımcısı Danny Carmon, yaptığı açıklamada, "Nakba, İsrail devletinin meşruiyetinin (!) altını oymak için Arap propagandasının kullandığı bir araçtır. Bu sözcük, BM'nin kelime dağarcığında yer almamalıdır" ifadesini kullandı. Filistinlilerle sürdürülen barış müzakerelerini yürüten İsrail heyetinin başında yer alan İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni de, Filistinlilerin nakba kelimesini konuştukça bağımsızlığa ulaşamayacaklarını söylemişti. Livni, "Filistinliler nakba'yı lügatlarından çıkarttığı gün, kendi bağımsızlıklarını kutlayabilecekler" demişti.
İsrail kurulduğundan beri komşularına saldırıyor
Siyonist İsrail'in kuruluş aşamasındaki 1947-48 yılları arasında Filistinlilerin üçte ikisi topraklarından edilmiş ve yerlerine Yahudiler yerleştirilmişti. Yahudi devleti, Nazi Soykırımı sona erdikten 3 yıl sonra 1948'de ilan edilmişti. İsrail, kuruluşunun hemen ardından Filistin'in BM planı doğrultusunda bölünmesine karşı çıkan Arap komşularıyla savaşa girişmişti. İsrail'in devlet ilan edilmesi Filistinlilerce her yıl El Nakba, yani 'Felaket Günü' olarak anılıyor. Bu süreçte 700 bin Filistinlinin kaçmak ya da evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtiliyor. 1949 yılında imzalanan ateşkesten sonra, 1950 yılında Ürdün resmen 1947 öncesi Filistin topraklarını yani Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ü kontrol altına almış, daha sonra İsrail, düzenlediği saldırılarla bu bölgeleri de işgal etmişti.