Somali'de şeriat düzenine doğru mu?

Somali'de şeriat düzenine doğru mu?

İslam Mahkemeleri Birliği'ne bağlı militanlar Somali'nin başkentinin yüzde 99'unu kontrol altında tuttuklarını söylüyor.

Bu gelişme ise, Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere bazı batı ülkelerinde Somali'nin İslamcılar için ''güvenli bir barınak'' olacağı kaygılarını arttırdı.

Ancak bazı Mogadişu sakinlerinin 15 yıldır çatışmalara sahne olan kentin yeniden birleşmesinden memnun olduğu haberleri de geliyor. Somali nüfusunun hemen hemen tamamı müslüman ve İslami yasalara göre yönetilme fikriyle bir sorunları yok.

Şeriat Mahkemeleri Birliği nedir?

Mogadişu'da son yıllarda kurulan 11 İslam mahkemesinin oluşturduğu bir ağ. Nasıl olursa olsun bir biçimde ''hukuk düzenini'' kargaşaya tercih eden bir grup işadamı tarafından destekleniyor.

Birlik, şeriat kurallarına dayalı bir hukuk sistemini kurarak, kentte çatışmaları sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

İç çatışmalardan bıkmış olan yerel halk da İslamcıları destekliyor.

İslamcı militanların silah ve mali desteklerini nereden sağladıkları net olarak bilinmiyor.

Bir Birleşmiş Milletler raporunda, Etiyopya'nın Somali'deki geçici hükümeti desteklediği, Eritre'nin ise şeriat mahkemeleri birliğine silah desteği sağladığı belirtiliyordu.

Suudi Arabistan ve bazı Körfez ülkelerinin de İslamcı militanlara mali destek sağladığını öne sürenler de var.

Ancak Şeriat Mahkemeleri Birliği'nin kentte, silahlı aşiret gruplarının yaptığı gibi, kontrol noktaları kurarak Somalililerden para talep ettikleri yolunda bir iddia şu ana kadar dile getirilmedi.

El Kaide bağlantısı var mı?

Amerikan yönetiminin Somali'deki son gelişmeler konusunda kaygılandığı en önemli gelişme Şeriat Mahkemeleri Birliği'nin El Kaide'yle bağlantısı.

Şeriat Mahkemeleri Birliği El Kaide'yle bağlantısı olduğu ve örgütün Somali'de eğitim kampları kurduğu iddialarını reddediyor. Ancak bazı diplomatlar küçük gruplar halinde de olsa aralarında yabancıların da bulunduğu El Kaide militanlarının ülkede faaliyette olduğu inancında.

Somali'de Şeriat Mahkemeleri'nin kontrolü ele geçirmesinden bu yana yaşam tarzında bir değişiklik yok. Grup da, Taliban tarzı bir hükümet kurmayacağını söylüyor.

Somali'de hayat nasıl değişti?

Ancak yaşam Somalililer için hala çok zor. İş olanakları çok zayıf, çok sayıda Somalilinin geçimi, yurtışında bulunan akrabalarının gönderdikleri paralara bağlı.

Silahlı aşiret liderlerine ne oldu?

Silahlı aşiret liderlerinin çoğu Mogadişu'yu terketti.

Muhammed Farah Aidid'de bağlı askerlerin bir dönem komutanı olan Abdi Hasan Avale Kueybid son ana kadar direniyordu. Ancak o da teslim oldu. Ömer Finish adlı silahlı aşiret liderinin hala Mogadişu'da olduğuna inanılıyor. Ama o da Şeriat Mahkemeleri Birliği'ni destekleyeceğini açıkladı.

Mogadişi'deki Selefi Oteli'n sahibi Abdi Raşid Şire İlgayte kaçtığı Nairobi'den Kenyalı yetkililer tarafından sınırdışı edildi. Dubai'de sürgünde.

Muhammed Afrah Kanyare Somali'nin iç kesimlerindeki El Bur kentine geri döndü. Diğer iki aşiret lideriyle birlikte Somali dışında kendine bir yer bulabilmek için Amerikalılardan destek sağlamaya çalışıyor.

Muhammed Dhere ise, Etyopya'ya kaçtı. Ağır hasta olduğu sanılıyor.

Barış nasıl sağlanacak?

Bu konuda kilit soru, Mogadişu'daki aşiret liderlerinin iktidarlarını güçlerini yitirmelerinin ardından Şeriat Mahkemeleri Birliği ile Cumhurbaşkanı Yusuf'un liderliğindeki hükümetin nasıl işbirliği yapacaklarında düğümleniyor.

Yusud, 2004 yılında milletvekilleri tarafından seçilmişti.

Ancak ülkenin çok az bir bölümünü kontrol ediyor.

Bazı gözlemciler, başkentin birleşmesi ardından barışa ulaşmanın daha kolay olduğunu savunuyor. Çünkü böylece hükümet yalnızca bir grupla muhatap olacak.

Yusuf'un hükümeti, İslamcılar tarafından memnuniyetle karşılanmış, müzakereler de başlamıştı. Ancak Somali'de yabancı barış gücü askerlerinin konuşlandırılması meselesi iki tarafın arasını açtı. Müzakerelerin yeniden başlayıp başlamayacağı net değil.

Cumhurbaşkanı Abdullah Yusuf, Şeriat Mahkemeleri'nin kendi yetkisini müzakereler başlamadan tanımasını istiyor.

Daha kaygı verici gelişme ise, Şeriat Mahkemeleri'nin Etiyopya'nın Somali sınırını geçtiği yolundaki iddiaları oldu.

İddiaları reddeden Etiyopya, geçmişte Cumhurbaşkanı Yusuf'u İslamcı gruplara karşı desteklemişti.

Gerilimin tırmanması, bölgesel bir çatışma riskini arttırıyor.

BBC