SP: Ayhan Bilgen ve Altan Tan Teröre Karşıdır
Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı: Ayhan Bilgen ve Altan Tan gibi isimler terör ve şiddete kesinlikle karşıdır
Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, Kobani olaylarına ilişkin yapılan gözaltıları değerlendirdiği bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Bozan, ‘Gözaltına alınanlardan bazıları gayet ılımlı ve kesinlikle terör ve şiddete karşı siyasi mücadeleden yana olan Ayhan Bilgen veya son seçimlerde Saadet Partisinde aday olmuş Altan Tan Bey gibi. Sizin için daha sert olanlar, daha mı tercih sebebidir?’ diye konuştu.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Öncelikle şunu belirtelim ki, biz kimden gelirse gelsin ve kime karşı olursa olsun her türlü şiddete karşıyız. Biz, bırakın bir insanın ölümüne sebep olmak, bir hayvanın bir fidanın bir çiçeğin zarar görmesine sebep olacak her türlü çağrı, eylem ve kararlara karşıyız. Dolayısıyla 6-8 Ekim de meydana olaylarını ve işlenen vahşeti kabul etmemekle beraber gerçek müsebbipleri elbette cezalandırılmalıdır. Ancak başka mağduriyetlere sebep vermeden. Ayrıca olayların net anlaşılması için de olayların öncesi ve sonrası da araştırılmalıdır.
Biz, enerjimizi şiddet, kavga ve öldürmek için değil, beraber yaşamanın yollarını aramak için harcamalıyız.
Siyasetçilerin temel görevi sorunları hak ve hukuk çerçevesinde çözmek ve gerekli tedbirleri almaktır. Yeni sorunlar çıkartmak veya mevcut sorunları daha da büyüterek içinden çıkılamaz hale getirmek değildir.
Partiler farklı fikir ve düşüncelerde mevcut kanunlar çerçevesinde kurulur ve siyasi çalışmalar yaparlar. Dolaysıyla partiler birbirine düşmanı değil rakiptirler.
Hiç bir partinin iktidara geldiğinde, devletin gücünü, muhalefeti sindirme veya siyasi emelleri için kullanma hakkı yoktur.
Akp iktidarı, iktidarının devamını bütün muhalefeti terörürize edici, kutuplaştırıcı, ötekileştirici ve ayrıştırıcı dil ve icraatları yapmakta görüyor.
Bu genel değerlendirmeler sonrasında yeni yapılan gözaltılarla ilgili değerlendirecek olursak, elbette devam eden bir soruşturma hakkında görüş belirtmek doğru değildir.
AMA KAMUOYUNUN AKLINA TAKILAN BAZI SORULARI SORMAK GEREKİR?
• 6-8 Ekimde devlet neredeydi. Meydanlar neden teröristlere terk edildi?
• 6 yıldır devletin hakim ve savcıları bekliyorlar mıydı, yoksa soruşturma ancak mı bitti?
• 6 yıl sonra ne değişti, yeni delillere mi ulaşıldı?
• Yargılanıp serbest kaldıkları dosyadan, birini tekrar yargılamak ne anlama geliyor? Ayhan Bilgen aynı dosyadan beraat etmişti.
• Bir telefonla, savcılıklara ve emniyete gelip teslim olacak kişileri sabahın erken saatlerinde evlerinden gözaltına almanın ve zırhlı araçlara bindirmenin amacı ve mesajı nedir?
* Bu tür adımları atmada ısrar edilmesi, “adalete olan güveni” sarstığının farkında değil misiniz?
BU SORULARA İKNA EDİCİ CEVAPLAR VERİLMEDİĞİ TAKDİRDE;
• Bu tutuklamalar muhalefeti sindirme korkutma, kendi kabuklarına çekilme ve iktidarın yaptığı adaletsizliklere sessiz kalmak için verilen gözdağı mıdır?
• İktidar olarak, Bizim için yasa kanun önemli değil, biz istediğimizi istediğimiz zaman alırız kimseyi de takmayız mı demek istiyorsunuz?
• Bu tutuklama 31 Mart yerel seçimlerini kaybetmenin verdiği hırsla alınan seçim intikamı mıdır?
• Bu tutuklamalar, gelecek için siyaseti dizayn etme planın bir parçası mıdır?
• İktidarınızın başarısızlıklarını konuşulmasın diye mi muhalefete baskı yapıyorsunuz?
• Baskı ve sindirme, gündem değiştirmekten ziyade, artık sizin genel yaklaşımınız mı oldu?
• Bir kaç gün sonra delil yetersizliğinden çoğu bırakılırsa bu gürültü niye çıkarıldı?
• Gözaltına alınanların, terörle ilişkileri var idiyse, neden belediye başkanı ve milletvekili adayı/olmalarına onay verdiniz?
* Gözaltına alınanlardan bazıları gayet ılımlı ve kesinlikle terör ve şiddete karşı siyasi mücadeleden yana olan Ayhan Bilgen veya son seçimlerde Saadet Partisinde aday olmuş Altan Tan Bey gibi. Sizin için daha sert olanlar, daha mı tercih sebebidir?
• Osman Öcalan devlet televizyona çıkarıp konuşturanlar, hakkında da soruşturma başlatacak mısınız?
Altını çizerek iktidara şunu hatırlatmak istiyorum, Devletin gücünü ve Adalet mekanizmasını, gündem değiştirmek ve kamuoyunu meşgul etmek için kullanmayınız, bunun hiç kimseye faydası yoktur. Bundan vazgeçiniz.
Adaletin ve hukukun hakim olduğu, dil, din, renk, ırk ve siyasi görüş farklılıklarının bir zenginlik olarak görüleceği, şiddet yerine diyaloğun öne çıkacağı SAADETLİ günler dileğiyle...