SP"den çözüm raporu

SP"den çözüm raporu

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, demokratik açılım çalışmaları kapsamında gerçekleştirdiği ziyaretlerine dün SP ile devam etti.

SP Genel Merkez binasında Genel Başkan Numan Kurtulmuş ile görüşen Atalay'a Kurtulmuş, Kürt sorununa ilişkin tespit ve önerilerine ilişkin kapsamlı bir rapor sundu.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, demokratik açılım çalışmaları kapsamında dün SP Genel Merkez binasında Genel Başkan Numan Kurtulmuş ile görüştü. Atalay çıkışta, çalışmalarla ilgili bilgi verdiklerini kaydederek, "Siyasi partilerin mutlaka katkılarını almayı istediğimizi arzu ettiğimizi ilettik. Kendileri de büyük bir samimiyetle ve çok geniş olarak çalışılmış görüşlerini ilettiler. Bize bir dosya da verdiler, değerlendireceğiz. Sürecin ilerleyen safhalarında kendilerine bilgi verecek ve görüşlerine başvuracağız" dedi.

"PROVOKASYONLARA DİKKAT EDELİM"
Haftasonuna kadar görüşmeleri tamamlayacaklarını bildiren Atalay, terörist başı Abdullah Öcalan'ın, avukatları aracılığı ile basına yansıyan sözleri hakkındaki bir soru üzerine, "Ben en başta söyledim. Bu, devletin bir çalışması. Muhatap millettir. Ancak, bu süreç hassasiyetler taşır. Herkes bu süreçle ilgili önleyici, provokatif düşüncelerden kaçınmalı" diye konuştu. Bazı yerleşim yerlerinin isimlerinin değiştirilmesi ile ilgili bir soru üzerine de Atalay, "Bir mahallenin ismi, bir köyün ismi değişir, yerelden bir talep gelir, bakanlığımız değerlendirir. Böyle bir teklif gelmedi. Normal zamanlarda da iller, ilçeler çalışma yaparlar ve isimlerle ilgili tekliflerini bakanlığa yazarlar. Bunun için özel toplu bir çalışma söz konusu değil" dedi.

"GÖRÜŞÜMÜZÜ VE DESTEĞİMİZİ SUNDUK"
Atalay'ın ardından görüşmeyle ilgili basına açıklama yapan Kurtulmuş da, konunun sulandırılmadan çözüme götürülmesi gerektiğini ifade ederek, "Biz sadece görüşlerimizi değil, benzeri sorunların bütününe milletin temsilcisi olan bir parti olarak ilgimizi, desteğimizi ortaya koyuyoruz. Arkadaşlarımızın çalışmaları sürüyor. Perşembe günü, Diyarbakır'da bölgedeki insanlardan aldığımız çözüm ve tekliflerle birlikte büyük bir basın toplantısı ile görüşlerimizi ayrıntılı olarak dile getireceğiz" dedi. Sorunların emperyaslistler istiyor diye değil, bölge halkının ihtiyacı olduğu için çözülmesi gerektiğini kaydeden Kurtulmuş, "Büyük bir vizyonla bu işi çözmek mümkün. Bu işi kendimiz oturarak çözeceğiz. Bölgenin sorunlarını çözmekte Türkiye son derece hassas olmalıdır. Kapsamlı bir çözüm süreci olmalı" diye konuştu.
Bakan Atalay'a 5 maddelik bir çözüm paketi önerdiklerini ifade eden Kurtulmuş önerilerini şöyle sıraldı:

ANAYASA ÇALIŞMASI ŞART
Siyasi ve hukuki bir reform süreci başlamalı. Mesele sadece belli bir bölümün değil, sivil bir anayasa yapımı ile birlikte bu sürecin başlatılması gerekiyor. Yasaların ve anayasaların felsefesi çok önemlidir. Biz niçin ülkeyi yönetiyoruz. Bizim SP olarak hedefimiz güçlü bireylerden oluşan yeniden büyük Türkiye'dir.

EKONOMİK TELAFİ PROGRAMI
Yıllardır sanki özel bir gayretle o bölgelerimiz ihmal edilmiş ve ekonomik olarak geri bırakılmıştır. Kamu fabrikaları kapatılmış, tarım ve hayvancılık alanında geri gidişler olmuştur. Mahrumiyet ve yoksulluk artmıştır. Ciddi bir ekonomik telafi programı başlamalı.

SOSYAL TELAFİ PROGRAMLARI
Sosyal telafi programları yapılmalı. Hukuksuzlukları ortadan kaldıracak insan haklarına dayalı bir program uygulanmalı.

TERÖR BİTMELİ
Terörün sona erdirilmesi gerekiyor. Devlet operasyonları durdurmalı ve terör örgütü de koşulsuz olarak silahı bırakmalı. Teröre bulaşanlar; planlayanlar ve kullanılanlar olarak ikiye ayrılmalı. Bunları yeniden topluma kazandıracak programları uygulamaya koymak zorunda.

GÖÇTE GERİYE DÖNÜŞ
Göç engellenmeli ve terör nedeniyle yerlerinden edilen halkın geri dönmesi sağlanmalı.

RAPORDA NE VAR?
Kurtulmuş'un Kürt sorununa ilişkin Atalay'a sunduğu "tespit ve çözüm" raporunda ise yıllardır ihmal edilen "manevi eğitim" konusunun vurgulandığı öğrenildi. Raporda, Kur'an kursu yasağı ve hafızlık eğitiminin önündeki engellere dikkat çekilerek eğitimde fırsat eşitliği ilkesinin altı çizildi, sorunun tüm kesimleri kuşatan sivil Anayasa çalışması ile ele alınması gerektiği vurgulandı.