Sudan'da Son Gelişmeler
Sudan'daki çatışmanın iki tarafı 72 saatlik ateşkesi kabul etti.. ve yabancıların tahliyesi devam ediyor
Bugün Salı günü Sudan ordusu, 25 Nisan gece yarısından itibaren ABD ve Suudi Arabistan'ın arabuluculuğunda 72 saatlik bir ateşkes üzerinde anlaşmaya vardığını duyurdu.
Facebook'ta yayınlanan bir açıklamada, ateşkes anlaşmasının "isyancıların tüm düşmanlıkları durdurma taahhüdüne bağlı olduğunu" açıkladı.
Bu, ordu ile Hızlı Destek Güçleri arasındaki çatışmaların ardından yabancıların Sudan'dan tahliyesinin devam ettiği sırada geliyor. Ülkeler, vatandaşlarını veya diplomatik misyon mensuplarını kara, deniz ve hava yoluyla tahliye etme çabalarını yoğunlaştırdı.
Hartum'daki ana havaalanı, Hızlı Destek Kuvvetleri'nin kontrolünde olduğu şiddetli çatışmalara sahne olurken, başkente 850 km uzaklıktaki Kızıldeniz'deki Port Sudan üzerinden çok sayıda tahliye yapılıyor.
Pazar günü ABD , Cibuti'den Etiyopya'ya ve ardından Sudan'a gönderdiği üç "Sh-47 Chinook" helikopteriyle Hartum'dan yaklaşık 100 büyükelçilik personeli ve "bazı yabancı diplomatları" tahliye etti ve burada daha ucuza yerde kaldı . bir saatten fazla.
Operasyona 100'den fazla Amerikan özel harekat personeli katıldı ve bazıları başka milletlerden olan binlerce Amerikan vatandaşı hala Sudan'da bulunuyor.
Kanada Başbakanı Justin Trudeau tarafından yapılan açıklamaya göre, Kanada büyükelçilik personelini Hartum'dan tahliye etti.
Buna karşılık, Avrupa Birliği'nin dış politika sorumlusu Josep Borrell dün Pazartesi günü, binden fazla AB vatandaşının hafta sonu tahliye için Sudan'ı terk ettiğini duyurdu ve gazetecilere şunları söyledi: "Karmaşık ve başarılı bir operasyondu." Birlik, Hartum'da Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Hollanda, Yunanistan ve Çek Cumhuriyeti'ne benzer bir diplomatik misyona sahiptir.
Dün, Pazartesi günü, Fransa Dışişleri Bakanlığı “isteklerini ifade eden Fransız vatandaşları ve başta Avrupalılar olmak üzere çok sayıda diğer ülke vatandaşları ve Afrikalılar ve Amerika kıtasından olmak üzere 388 kişinin tahliye edildiğini duyurdu. ve Asya", Pazar gününden bu yana Hartum ve Cibuti arasında gerçekleştirilen birkaç uçuşun ardından Sudan'dan. .
İtalya, Sudan'dan ayrılmak isteyen tüm vatandaşlarını tahliye ettikten sonra büyükelçiliğini kapattığını ve bunların "yaklaşık 200 kişi" olduğunu açıkladı.
Hollanda Dışişleri Bakanı Wobke Hoekstra, "bir avuç" Hollanda vatandaşının bir Fransız uçağıyla tahliye edildiğini, bir başka grubun da Birleşmiş Milletler konvoyunun bir parçası olarak Hartum'dan ayrıldığını söyledi. Hollandalıları taşıyan iki uçak Ürdün'e gitti.
Savunma Bakanı Boris Pistorius'a göre Almanya, vatandaşlar ve diğer milletlerden kişiler de dahil olmak üzere 3 uçakla 300 kişinin tahliye edildiğini duyurdu ve bunu dördüncü bir uçağın takip etmesi planlanıyor.
Almanya Dışişleri Bakanı Analina Berbock, ilk üç uçuşun Alman vatandaşlarını ve diğerlerini "Avusturya, Belçika, Hollanda, Birleşik Krallık, Ürdün ve diğerlerinin yanı sıra birkaç Afrika ülkesinden" taşıdığına dikkat çekti.
Madrid'in duyurduğuna göre, bir İspanyol uçağı Pazar günü Sudan'dan Cibuti'ye Avrupa ve Latin Amerika'dan 30 İspanyol ve 70 olmak üzere 100 kişiyi tahliye etti.
Yunanistan Pazar günü, "Fransa'nın yardımıyla" ikisi yaralı da dahil olmak üzere ilk bir vatandaş grubunu Cibuti'ye tahliye ettiğini ve İtalyan tahliyesinde 10 vatandaş ve ailelerinin ayrıldığını duyurdu.
İrlanda ise Sudan'daki 150 vatandaşının "tahliye sürecini" başlattığını söyledi.
Savunma Bakanlığı'na göre İsveç, diplomatlarını ve vatandaşlarını Sudan'dan tahliye etmek için 150 asker gönderdi.
Bu ülkelerin hükümetlerinin Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre, yaklaşık 25 Avusturyalı, 9 Rumen, 5 Macar ve 21 Bulgar diğer ülkelerin yardımıyla tahliye edildi.
Birleşik Krallık, Norveç ve İsviçre
AFP'ye göre Birleşik Krallık, vatandaşlarını Sudan'dan tahliye etmek için "elinden gelen her şeyi" yaptığını doğruladı.
İngiltere Dışişleri Bakanı, "diplomatik topluluğa yönelik çok özel bir tehdit" olduğunu öne sürerek, büyükelçilik personeli ve ailelerini tahliye etmek için gece vakti bir askeri operasyona öncelik verilmesi kararını savunmuştu.
Norveç ise diplomatlarının Hartum'dan tahliye edildiğini duyurdu. İsviçre, Fransa'nın yardımıyla yedi büyükelçilik personeli ve aile üyesinin tahliye edildiğini bildirdi.
Aynı şekilde Ankara, Pazar günü şafak vakti, Hartum'un mahallelerinden ve güneydeki Vad Medani kentinden olmak üzere iki ülkeden yaklaşık 600 vatandaşını kara yoluyla taşıyarak faaliyetlerine başladı. Ancak Hartum'daki Türk Büyükelçiliği, Pazar sabahı toplanma yeri olarak belirlenen bir caminin yakınında meydana gelen patlama nedeniyle Hartum'un kuzeyindeki Kafouri mahallesindeki Türklerin tahliye tarihinin "bir sonraki duyuruya kadar" ertelendiğini duyurdu. alan.
Arap ülkeleri
Suudi Dışişleri Bakanlığı, Sudan'dan gelen ve 14 ülkeden yaklaşık 200 kişiyi taşıyan bir geminin Pazartesi akşamı kıyı kenti Cidde'ye ulaştığını duyurdu. Ve resmi Suudi Basın Ajansı, şimdiye kadar 101 Suudi ve 20'den fazla ülkeden 255 yabancı da dahil olmak üzere 356 kişinin Sudan'dan Krallığa tahliye edildiğini bildirdi.
Mısır Dışişleri Bakanlığı Pazar akşamı, geçen hafta 177 askeri tahliye ettikten sonra "Sudanlı yetkililerle koordinasyon içinde" 436 vatandaşın Sudan'dan kara yoluyla tahliye edildiğini bildirdi.
Bağdat Pazar günü "14 Iraklının Hartum'dan Port Sudan bölgesindeki güvenli bir yere tahliye edildiğini" duyurdu ve Cumartesi günü Irak büyükelçiliği personelinin Hartum'dan ayrıldığını belirtmesinin ardından diğerlerini tahliye etme çabalarının sürdüğünü vurguladı.
Lübnan Dışişleri Bakanlığı, Pazartesi günü şafak vakti, Suudi donanmasına ait bir gemide bulunan Port Sudan'dan Cidde'ye giden 52 kişinin tahliye edildiğini duyurdu.
Hartum'daki Libya büyükelçiliği Cuma günü yaptığı açıklamada, 83 Libyalıyı Hartum'dan tahliye ettiğini ve onları Port Sudan'a naklettiğini söyledi.
Ve Cezayirli yetkililer Pazartesi günü, büyükelçilik personeli ve belirsiz sayıda vatandaşını tahliye ettiklerini duyurdular.
Moritanya Pazar günü 101 vatandaşını Suudi Arabistan'a tahliye ettiğini açıkladı.