Süleymancıların  Yurdu  Boşaltıldı

Süleymancıların Yurdu Boşaltıldı

Süleymancılar grubuna bağlı Elazığ Eğitim ve Kültür Derneğine ait öğrenci yurdu, valilik kararıyla polis nezaretinde boşaltıldı.

Süleymancılar grubuna bağlı Elazığ Eğitim ve Kültür Derneğine ait öğrenci yurdu, valilik kararıyla polis nezaretinde boşaltıldı. 500 yatak kapasiteli yurdun depremde evleri hasar gören vatandaşlara tahsis edileceği öğrenildi.

Elazığ'da 24 Ocak'ta meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından kamu kurum ve kuruluşların yanı sıra bazı özel kuruluşlar da binalarını depremzede ailelere tahsis etmişti. Ancak bu süreçte bazı STK'lara ait yurt ve binaların depremzedelere açılmaması tepkilere neden olmuştu. O binalardan biri de Süleymancılar grubuna bağlı Elazığ Eğitim ve Kültür Derneğine ait 500 yatak kapasiteli öğrenci yurduydu.

Depremde evleri hasar gören ailelere kapılarını açmadığı için tartışmalara konu olan Süleymancılar grubuna ait öğrenci yurdu, valilik kararıyla boşaltıldı.

YURT YÖNETİMİNDEN TEPKİ

Yurt yönetimi ise karara tepki gösterdi. Elazığ Eğitim ve Kültür Derneği yöneticileri, Günışığı Gazetesi'ne yaptıkları açıklamada; "Hukuk devletinde böyle bir uygulama olmaz. Burası bir öğrenci yurdu, Önceliğimiz öğrencidir diyoruz. Öğrenci mağduriyetini gidermek için biz buradayız. Eğitim hizmeti vermeye çalışanların önüne set çekmeyin." diyerek tepki gösterdi.

BİR HAFTADIR VALİLİK MAKAMINDA ÇALMADIĞIMIZ KAPI KALMADI

Yurt yöneticisi şu ifadelere yer verdi; "Bugün 14 Şubat 2020 saat 22:00. Şu saat itibariyle öğrencilerimiz içeride. Burası Elazığ Eğitim ve Kültür derneğine ait bir bina. Üniversite öğrencilerinin 23 Şubat’ta başlayacak eğitim sezonu için hazırlamaya çalıştığımız bir bina. Şuanda polisler takviye kuvvetle gelerek yurdumuzun her iki girişini de tuttular. Girişi engellemeye çalışıyorlar. Bir haftadır Valilik makamında çalmadığımız kapı kalmadı. Derdimizi anlatacak, dilekçemizi verecek hiç bir muhatap bulamıyoruz. Buraya her gün farklı birisi gelip farklı işlem yapmak için bizden talepte bulunuyor. Bununla ilgili en uygun taleplerimizi valiliğimize ilettik. İster öğrencilerimizin tamamını ister polisimizi burada barındırmak amacıyla kendimiz bütün masrafları karşılayarak misafir etmek istediğimizi bildirdik. Valilik makamına 5-10 defa dilekçe verdik. Diğer bakanlarla hususi olarak görüşmeler yaptık ama hiçbir şekilde bize cevap verilmedi.”

“HİÇBİR TEBLİĞ YAPILAMIYOR”

 “Afet kanunundan dolayı buraya el koymaya kalkıyorlar. Ama afetin üzerinden bir ay geçti. Bu kanunun uygulanması fiili bir durum ve 15 günlük bir süreye tabi. Hukuki olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bu sürenin uzatıldığına dair bir karar verilmesini istiyoruz. Bu kararı bize iletin, tebligatı bize yapın. Ondan sonra her türlü hukuki duruma biz razıyız. Ancak şuanda bize hiçbir karar, hiçbir tebliğ yapılamıyor. Buraya iki saat önce gelen yetkililer de 'buraya el koymak için geldik' dediler. Ellerinden bir evrak istedik, neye istinaden buraya el koymak istiyorsunuz; 'yazı hazırlanıyor, arkadan gelecek' diye bize cevap verdiler. Hukuk devletinde böyle bir uygulama olmaz. Burası bir öğrenci yurdu, Burada eğitim sezonu başladığında 30 Binden fazla öğrenci mağdur pozisyonda kalacak. Biz onlar için burasını hazırlamak için çalışıyoruz. 3-4 gün içerisinde 600 talebeyi barındıracak hale getireceğimiz bir yurdumuzu şuanda ne yapacaklarını bilmediğimiz, ne için el koyduklarını bilmediğimiz, hangi amaca hizmet için el koyduklarını bilmediğimiz ve bize tebliğ edilmediği bir durumda, gecenin şu vaktinde böyle bir hukuksuz işleme maruz kalıyoruz.”

“YAPMIŞ OLDUĞUNUZ İŞLEMLER HUKUKSUZ”

“Buradan sayın valimize sesleniyorum; yapmış olduğunuz işlemler hukuksuz işlemlerdir. Burada Elazığ'da depremden zarar gören afetzede insanların evlatları kalacak. Eğitim sezonunda burada büyük bir hengame yaşanacak. Biz bunun için uğraşıyoruz. Biz devletimizin yanındayız. Milletimizle el eleyiz. Ancak yaptıklarımızı afişe etmediğimiz için, yaptığımız yardımları insanların gözüne sokmadığımız gibi bizi suçlu pozisyona getirmeyin. Binayı hazır hale getirmek için çalışıyoruz.  Bunun haricinde hukuksuz bir işleme izin vermek istemiyoruz. Bugün Vali yardımcımızla beraber burayı gezdik. Taleplerimizi bildirdik. Ücretsiz olarak mağdur olan bütün öğrencileri burada barındırmak istediğimizi ilettik. Bize net bir cevap vereceğini söyleyen vali Yardımcımız, şu halde bize müdahale etmek için geliyor. Bu hukuksuz bir işlemdir. Biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Türkiye Cumhuriyetini, milletine hizmet etmek için buradayız. Bu derneklerimiz bunun için faaliyet gösteriyor. Ama önceliğimiz öğrencidir diyoruz. Öğrenci mağduriyetini gidermek için biz buradayız. Eğitim hizmeti vermeye çalışanların önüne set çekmeyin. Biz sizden para istemiyoruz, yardım istemiyoruz. Kendi imkanlarımızla talebelerimizi burada barındırmak istiyoruz.”

“ÜNİVERSİTEDEN TALEP GELDİ”

“Şuanda bize yapılan müracaatlar 250'yi buldu. Önümüzdeki günlerde bu sayı artacak. Rektörlükten bize 'talebelerimiz dışarıda, eğitim sezonu başlıyor. Bize yer ayırır mısınız' diye talebinde bulunuldu. Biz bu talepleri karşılamak için uğraşıyoruz. Bizim bu taleplerimizin mükafatı, bugün polis zoruyla burasının  işgal edilmesi, Hukuksuzluktur bu. Hiç kimsenin malını, mülkünü hukuka uymadan el koyamazsınız. Belli bir bildirim yapmadan el koyamazsınız."

400-500 KİŞİNİN YÜKÜNÜ KALDIRALIM İSTİYORUZ

Bir diğer yurt yöneticisi ise şu ifadelere yer verdi:" Şuanda binamızın 1,5 Milyon Lira bir maliyeti var. Bu maliyeti biz devletimize yüklemek istemiyoruz. Bu maliyeti kendimiz çekmek istiyoruz. Barındıracağımız 400 talebeden bir kuruş almak istemiyoruz. 365 gün, üç öğün yemeği ile biz onlara hizmet ediyoruz. 23 Şubat'ta okullar başladığında Elazığ'da öğrenciler mağdur kalacak. Bu mağduriyetten 400-500 kişinin yükünü kaldıralım istiyoruz. Onlara da rahatlık sunmak istiyoruz. Ama bu hususla alakalı kontenjanda bir boşluk olursa biz burada polisimizi misafir etmek istiyoruz. Ama bizim binamıza kimin yerleştirileceğini söylemeden, ortada keşmekeş bir düzen var. Bir evrak, bir kâğıt yok. Biz bu binamızı üniversite öğrencilerine hazırlamak için uğraşıyoruz. Bizi bu hususla alakalı lütfen rahat bırakın. Biz de bu hizmeti yapıp binayı hazır hale getirmek istiyoruz. "