Sünni-Şii Grupların Gizli Finlandiya Buluşması

Sünni-Şii Grupların Gizli Finlandiya Buluşması

Toplantıya Şii Mukteda El-Sadr ile Sünni lider El Duleymi ve Irak Parlamentosu Dışişleri Komisyonu'nun Şii Başkanı Humam Nammudi'nin de katıldığı öne sürülüyor.

Aralarında Güney Afrika ve Kuzey İrlanda'dan da temsilcilerin bulunduğu 30 yetkilinin dört gündür devam eden görüşmeleri dün sona erdi.

Iraklı rakip Sünni ve Şii grupları gizli görüşmelerde, ülkede şiddetin sona erdirilmesine zemin hazırlayacak bir yol haritası üzerinde uzlaştı.

Güney Afrika ve Kuzey iİlanda'nın barış deneyimlerinden yararlanmaya yönelik toplantıya Şii din adamı Mukteda El-Sadr ile Irak'ta en büyük Sünni Arap grubun lideri olan Adnan El Duleymi ve Irak Parlamentosu Dışişleri Komisyonu'nun Şii Başkanı Humam Nammudi'nin de katıldığı öne sürülüyor.

Görüşmelerin nerede yapıldığı bilinmezken, ortaya çıkan mutabakat metnine "Helsinki anlaşması" adı verildi.

Üzerinde anlaşmaya varılan belgede gelecekteki Iraklı liderlere şiddette başvurmayacakları yönünde resmi taahhütte bulunmaları çağrısı yapıldı.

Toplantılara, eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari başkanlığındaki "Uluslararası Kriz Yönetimi" adlı örgüt öncülük etti.

Bu kuruluş, Endonezya'nın Açe bölgesi ve eski Yugoslavya'daki çatışmaların sona erdirilmesinde önemli rol oynamıştı.

Uzlaşma zemini için çabalara devam edilecek

Toplantılara Kuzey İrlanda'daki yönetimin başbakan yardımcısı ve eski bir IRA komutanı olan Martin Mcguinness ile Güney Afrikalı Bakan Rölf Meyer de katıldı.

Örgüt tarafından yapılan açıklamaya göre, katılımcılar şiddet içermeyen demokratik yollarla bir ulusal uzlaşma zemini yaratılması için çabalara devam etme konusunda anlaştı.

Temsilcilerin görüşmeyi kabul ettikleri öneriler arasında rakip grupların silahsızlandırılması ve bu süreci denetleyecek bağımsız bir komisyonun oluşturulması da var.

Tarafların üzerinde uzlaştığı siyasi hedefler arasında ayrıca mezhepler arası ve etnik çatışmaların kesilmesi, göçün durdurulması ve gerçekçi bir takvim içinde ülkedeki yabancı askerlerin varlığına son verilmesi de bulunuyor.

Görüşmelerde hazır bulunan bir Kuzey İrlanda milletvekili, anlaşmayı bir yol haritası olarak niteledi ve "Şimdi Irak'a bu önerilerle dönüyorlar" dedi.

Helsinki anlaşmasındaki öneriler, Kuzey İrlanda anlaşmasına öncülük eden ABD'li eski Senatör George Mitchell'in gündeme getirdiği ilkelerle büyük benzerlik taşıyor.

CNN