Suriye'de Hergün 4-5 Kişi İşkenceden Ölüyor

Suriye'de Hergün 4-5 Kişi İşkenceden Ölüyor

Suriye İnsan Hakları Ağı Yöneticisi Fadel Abdulghani, Suriye'de her gün en az 4-5 kişinin işkence nedeniyle öldüğünü bildirdi.

Suriye'de hergün 4-5 kişi işkenceden ölüyor
 
Suriye İnsan Hakları Ağı Yöneticisi Fadel Abdulghani, Suriye'de her gün en az 4-5 kişinin işkence nedeniyle öldüğünü bildirdi.
 
BM İnsan Hakları Konseyi 24. Oturumu çalışmaları çerçevesinde BM Cenevre Ofisi'nde "Suriye'de insan hakları ve insani durum" konferansı düzenlendi.
 
Abdulghani, konferansta yaptığı konuşmada, Suriye'deki insani durum ile ilgili çarpıcı rakamlar vererek, ülkede 215 bin kişinin gözaltında bulunduğunu, bunların 9 bininin çocuk 4 bin 500'ünün kadın olduğunu belirtti.
 
Suriye'de 18 bin kişinin kayıp olduğunu bildiren Abdulghani, "Her gün en az 4-5 kişi işkence nedeniyle ölüyor" dedi.
 
Şu ana kadar savaşta 2 bin 964 kişinin işkence nedeniyle öldüğüne dikkati çeken Abdulghani, ölenlerin hepsinin sivil olduğunu kaydetti.
 
Ülkede yaklaşık 9 bin tecavüz vakası tespit ettiklerini belirten Abdulghani, bu vakaların daha çok katliamların yaşandığı yerlerde gerçekleştiğini söyledi.
 
"Net bir karşılık almadan Cenevre-2 Konferansı'na gitmeyeceğiz"
 
Suriyeli insan hakları aktivisti Suheir Atassi ise Suriye rejiminin artık hukukiliğini kaybettiğini belirterek, BM İnsan Hakları Konseyi'nin bu rejimin hala konseyde temsil edilmesine izin vermesini ve Kızılhaç'ın rejimle işbirliği yapmasını eleştirdi.
 
Esed rejiminin bir çeşit soykırım ve mezhepsel temizlik politikası yürüttüğünü ifade eden Atassi, rejimin toplu cezalandırma yöntemiyle halkına karşı savaş yürüttüğünü söyledi.
 
Suriye'deki savaşa bulunacak çözümde Esed'in yer alamayacağını vurgulayan Atassi, "Uluslararası toplum kimyasal silahlar konusunu tartışıyor ama bizler Esed'in kullandığı pek çok farklı silah tarafından öldürülüyoruz. Sorun kimyasal silahların kontrol altına alınması sorunu değil, insanların öldürülmesi sorunu" diye konuştu.
 
Esed'in gitmesi halinde ülkelerini yeniden inşa edeceklerini bildiren Atassi, "Orduyu da özgürleştirmek istiyoruz" dedi.
 
Atassi, "Taleplerimize net karşılık almadan Cenevre-2 Konferansı'na gitmeyeceğiz" uyarısında bulundu.
 
Siyasi ve Stratejik Çalışmalar İçin Suriye Merkezi Başkanı Rıdvan Ziadeh ise Suriye'de ölümlerin nasıl sona erdirilebileceğine odaklanılması gerektiğini belirtti.
 
Esed rejimi tarafından öldürülenlerin sayısının, muhalifler tarafından öldürülen insanlarla karşılaştırılamayacak kadar çok olduğuna işaret eden Ziadeh, ülkedeki savaş hakkında düşünülürken bu durumun akıldan çıkarılmaması gerektiğini kaydetti.
 
Cenevre'deki konferansta imzalanan bildirinin muhaliflerin taleplerini içerdiğine işaret eden Ziadeh, ancak bu bildirideki unsurların uygulanabilmesi için bir mekanizma oluşturulması gerektiğini söyledi.
 
Suriyeli avukat ve insan hakları aktivisti Catherine Al-Talli de uluslararası toplumun Suriye halkına karşı işlenen suç konusunda daha fazla adım atması gerektiğini belirtti.
 
Talli, "Esed rejiminin bir gün daha fazla iktidarda kalması, daha çok kişinin ölmesi demektir" diye konuştu.
 
Suriye halkının ilk önce adalet, sonra anlaşma istediğini vurgulayan Talli, intikam istemediklerini kaydetti.