"Suriye,Hala 8 Mart'ın Yanında"
Diyar Gazetesi'nin adını açıklamadığı Suriye'li bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, İlerici Sosyalist Partisi lideri Velid Canpolat'ın "Amerika'nın 14 Mart Cephesi'ni sattığını" yönündeki görüşüne yer verdi
Diyar Gazetesi'nin adını açıklamadığı Suriye'li bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, İlerici Sosyalist Partisi lideri Velid Canpolat'ın "Amerika'nın 14 Mart Cephesi'ni sattığını" yönündeki görüşüne yer verdi.
Haberde "Canpolat, Suriye liderlerine şunu iletti: Ben, geçen 4 seneden sonra, Amerika'nın 14 Mart Cephesi'ndeki müttefiklerini sattığını, Suriye'nin ise hala müttefiklerinin yanında durduğunu öğrendim" ifadelerine yer verildi.
Bunun yanı sıra Canpolat Lübnan'ın kritik bir dönemden geçtiğini belirterek, bölgedeki durumu normalleştirmenin de imkansız olduğunu söyledi.
İrna'ya konuşan Canpolat, Suriye ve Suudi Arabistan'ın Lübnan için çaba sarfetmesinin önemli olduğunu fakat bu çabanın Lübnanlı siyasiler üzerindeki sorumluluğu kaldırmadığını söyledi. Canpolat "Lübnan'daki durum çok hassas. Herkes, uyanık olmalı, bölgeyi ve Lübnan'ı kuşatan tehlikenin hacminin farkına varmalıdır" dedi.
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın Lübnan'a yaptığı ziyaretin önemine değinen Canpolat "Bu ziyaret, muhtevası ve şekli itibariyle gerçekten de önemlidir. İran, en karanlık zamanlarda Lübnan'ın yanında durdu. İsrail'in Lübnan'a karşı açtığı savaşlarda yerle bir olan evlerin yeniden imarına destek oldu. Ahmedinejad, İran'ın Lübnan'ın istikrarı için desteğinin süreceğini söyledi. Hakikatta bu destek aynı zamanda bölge içindir de. Çünkü Lübnan'ın istikrarı, bölgenin istikrarı demektir. Lübnan karışırsa, bölgenin tamamını bundan olumsuz etkilenir" dedi.
Lübnan ile İsrail arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini savunan Canpolat "Lübnan ordusu, aralarında İran'ın da bulunduğu kaynaklar kullanılarak silahlandırılmalı, güçlendirilmelidir. Lübnan Ordusu'na koşulsuz olarak sunulan her türlü yardıma açığız" diye konuştu.
14 Şubat 2005 tarihinde konvoyunu hedef alan bombalı bir saldırıyla öldürülen Refik Hariri suikastini soruşturan Uluslararası Mahkeme'nin siyasallaştığını belirterek "Uluslararası Mahkeme'nin Lübnan'daki bir grubu suçlayan iddianamesi, siyasallaşmıştır. Fitnenin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bunun için Başbakan Saad Hariri'yle Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah arasında diyalog yolları aranmalıdır" dedi.
ABD Başkanı Barack Obama'yı değerlendiren Canpolat, "Meydana gelen olaylar da Amerika Yönetimi'nin, Siyonist grupların baskısı altında kaldığını gösterdi. Amerika'nın İsrail siyasetine bağlılığı, bölgedeki sorunları daha da karmaşık hale getirmektedir" dedi.
isra haber