SUUD'DA HALK AYAKLANMASI BAŞLADI
İslâmî uyanış ve halk ayaklanmaları Arabistana dayandı. Ülkenin doğu bölgesi halkı, dün ve bugün fesat düzene ve hâkim hanedanın ayrımcılığına karşı protesto gösterileri yaptı
Bugün Arabistan'ın doğu bölgesinin bir çok değişik noktasında özellikle "İhsa", "Katif" ve ayrıca "Riyad"da protesto gösterileri düzenlendi. :
Önceki gün, ikindi vakti Katif şehrinde 200 gencin katılmasıyla devlet protesto edildi. Bu protesto gösterilerinde "unutulmuş tutuklular"ın serbest bırakılması talep edildi. Arabistan polisinin bu göstericilere tutumu çok sert oldu. Polisin müdahalesi sonucu en az 20 kişi göz altına alındı.
Arabistan'ın "Hobr" kentinde bulunan Amerikan üstüne 1996 yılında yapılan bombalı saldırı soncu 19 Amerikan askeri ölmüştü. "Unutulmuş tutuklular" diye anılan bu kişiler bu saldırının failleri olarak o günden bu yana hapiste tutularak şu ana kadar hiçbir mahkemede yargılanmadan öylece bekletilmekteler.
Dünkü gösteriler
Suudi Arabistan hanedanının despotluğuna karşı düzenlenecek olan öfke gününün gelip çatmasıyla on binlerce kişi ülkenin bir çok yerinde sokaklara dökülerek kaybetmiş oldukları haklarını elde etmek, anayasal haklarını ve hapisteki tutukluların serbest bırakılması yönünde sloganlar attı.
Suudi Arabistan vahhabi rejimi, yüzlerce siyasi tutukluyu hiçbir yargılama süreci yaşanmadan hapislerde tutarak işkence etmekte. Bu dünya insan hakları örgütleri tarafından defalarca vurgulanan acı bir gerçektir.
Katif'teki protestolar
Suudi Arabistan hanedanlığına karşı yapılan gösterilerin en büyüğü ve kalabalığı Katif'de düzenlendi.
İhsa'daki protestolar
İhsa'daki yürüyüşler "Mescid-i Eimetü'l Baki"den (Baki'deki imamların camisi) başlayarak şehrin ana caddelerine doğru devam etti.
Suudi Arabistan emniyet güçleri gösterileri kontrol altına almak ve göstericileri engellemek için sabahın erken saatlerinden itibaren önceden gösterilere katılanları tutuklayarak göz altına aldı. Arabistanlı yazarlar "Hüseyin el- Alk" ve "Hüseyin el- Yusuf" Çarşamba günkü gösterilere katılarak siyasi tutukluların serbest bırakılması yönündeki isteklerinden dolayı Arabistan polisi tarafından göz altına alındılar.
Avvamiye'de protestolar
Onlarca Avvamiye'li bugün devlet aleyhine bir gösteri düzenledi. Gösteriye katılanlar Mart ayındaki gösterilerin daha kalabalık olacağını duyurdu.
Göstericiler ayrıca geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan emniyet güçleri tarafından tutuklanan "Şeyh Tevfik el- Amir"in serbest bırakılmasını istedi. Şeyh Tevfik geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamalarda ülke krallığının meşrut olması gerektiğini dile getirmişti.
Sloganlar düzenin yıkılması yönünden değil, reform yönünde
Halkın istekleri şu ana kadar kısıtlı ve genel olarak "unutulmuş tutukluların" serbest bırakılması yönünde gerçekleşti ve düzenin yıkılması yönünde her hangi bir slogan atılmadı.
Devletin şiddeti
Suudi Arabistan güvenlik güçleri şu anda Riyad'da hazır olarak bekletilmekte ve ordu 600 zırhlı araç ve Amerikan tankları ile birlikte her türlü gelişmeye karşı eş- Şarkiye bölgesinde hazır olarak bekletilmekte.
Arabistan devleti ve emniyet güçleri ülkenin değişik noktalarının ellerinden çıkma korkusuyla göstericilere oldukça sert müdahale etmekte.
Amerika'nın endişesi
Washington'da yaşayan Arabistanlı muhalif siyasî analistçi olan "Ali el- Ahmet" şunları söyledi: Amerika, Suudi Arabistan'la çok sağlam ilişkilere sahip. Suudi Arabistan'ın hakim düzeninin yıkılması Amerika'nın bölgedeki menfaatlerinin elden çıkması anlamına gelmekte bundan dolayı bu düzeni korumak için çaba sarf etmekte.
Amerika şu ana kadar hakim düzenlere fırsat verme peşinde koştu ve şimdiye kadar Arabistan halkının haklarına değinmedi bile. Onlar halkların bağımsızlığından dehşete düşmüşlerdir, zira eğer bu gerçekleşirse bu güçlerin buralardaki üstleri tehlikeye düşecektir. Bununla birlikte bazen halkların öfkesi karşısında geri adım atmakta ve konumlarını göstermelik olarak değiştirmektedirler.
Halklar para hilesine düşmeyecektir
Arabistanlı araştırmacı yazar "Hamza el- Hasan" şunları söyledi: "Arabistan sistemi, zalim, despot ve zorba bir sistemdir. Ya halkın isteklerine kulak verecek ya da halkın gün be gün artan öfkesini bekleyecek."
Arabistan devletinin halkı susturmak için para vermesine değinerek şunları söyledi: devletin mal ve kaynakları halkın sorunlarını çözemez. İnsanlar maddi aldatmacaya kanmayacaktır. Şu anda Arabistan zindanlarında 800 siyasi tutuklu bulunmakta. Bunlardan dokuzu ise 16 yıldır yargılanmadan hapiste bekletilmekte.
Gelecek günlerdeki protesto eylemlerine değinerek şunları söyledi: şu ana kadar halkın katılımı orta derecedeydi, ama devletin halkın sorunlarını halletme gibi bir programı olmadığı için halkın durumu gün be gün kötüleşmekte, dolayısıyla önümüzdeki günlerde bu eylemler artarak devam edecek.
Protesto gösterileri Riyad'a yayıldı
Bugünkü (Cuma günü) gösteriler önceki gösterilerin aksine sadece doğu bölgesinde olmadı, bilakis Arabistan'ın başkenti Riyad'a da ulaştı.
Riyad'daki gösteriler şehrin merkezinde yer alan "Racihi camisi"nde düzenlendi. Göstericiler siyasi tutukluların serbest bırakılmasını isteyerek Suudi siyasi sistemine tepki gösterdi.
Gelecek Cuma günü; öfke günü
11 Mart 2011 Cuma günü Arabistan'ın tüm yerlerinde öfke günü ilan edildi. Devrimci gençler bu kıyamı Peygamber efendimizin (s.a.a) İslam düşmanlarıyla olan savaşından esinlenerek adını "sevretu'l Huneyn" yani "Huneyn devrimi" olarak koydular.