Suud'dan Sonra Fas'tan da Türkiye Kararı
Geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan’da Türkiye ürünlerine karşı başlatılan ambargonun ardından bu kez Fas’tan bir adım geldi.
Geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan’da Türkiye ürünlerine karşı başlatılan ambargonun ardından bu kez Fas’tan bir adım geldi. Fas, Türkiye’den ithal ettiği tekstil ürünlerine karşı ağır oranda bir vergi kararı aldı. Yerli tekstil endüstrisini desteklemeyi amaçlayan Fas Yönetimi'nin 27 Temmuz’da aldığı, parlamento tarafından onaylanan 2020 Finansman Yasası'nın içinde yer alan uygulamayla Fas Ekonomi Bakanlığı'na bağlı Gümrük ve Dolaylı Vergiler İdaresi, yeni gümrük vergisi oranını yüzde 36 olarak açıkladı. İthalat vergisini artırma kararını özellikle Covid-19 salgını sırasında yerel üretimi teşvik etmek nedeniyle alan Fas, bu korumacı önlemle aynı zamanda yerli ürünlerle güçlü bir şekilde rekabet eden tekstil ürünlerinin ithalatını sınırlamayı umuyor.
FAS, 2 MİLYAR DOLAR KAYBETTİĞİNİ AÇIKLADI
Dünya gazetesinden Kerim Ülker'in haberine göre Fas ve Türkiye 2004 yılında Serbest Ticaret Anlaşması imzaladı. Anlaşma iki yıl sonra 2006'da yürürlüğe girdi. O zamandan beri, Fas’ın Türkiye ile olan ticaret dengesi büyük ölçüde açık verdiğini dile getiren Sanayi Bakanı Moulay Hafid Elalamy, Fas'ın Türkiye ile olan ticaret anlaşmasında yılda 2 milyar dolar kaybettiğini açıkladı. Elalamy, Türkiye tekstil endüstrisinin de sadece 2017'de Fas'ın yaklaşık 44.000 iş kaybına neden olduğunu belirtti. 2020'nin başında Rabat ve Ankara, Serbest Ticaret Anlaşması’nı gözden geçirmek için görüşmelere başlamıştı. Ancak müzakereler, Covid-19 salgını nedeniyle askıya alınmıştı. Fas medyasına göre yeni vergi oranının LC Waikiki, Koton ve DeFacto gibi giyim markalarının yanı sıra BİM’i de etkileyeceğini iddia etti.
Tekstil ürünleri, 2018 yılında Türkiye’nin Fas’a toplam 2.24 milyar dolar ihracatının yaklaşık yarısını yani 1 milyar dolarını oluşturuyor. Geçen yıl Fas’ın uyguladığı vergi oranı ise yüzde 0’dı. Oran kademeli olarak arttırıldı ve son olarak yüzde 27’ye çıkarılması için çalışma başlatılmıştı.
BİM'E FAS'TA ÜRET UYARISI
Bu yılın şubat ayında da Fas’ın aldığı karara göre, Türkiyeli perakende zinciri BİM'i ülkedeki mağazalarında sattığı ürünlerin en azından yarısının Fas'ta üretilen ürünler olması yönünde uyarmıştı. Bakanlık, bunun yerine getirilmemesi halinde BİM mağazalarının kapatılabileceğini ifade etmişti. BİM’in Fas’ta 500’e yakın mağazası ve 3 bine yakın çalışanı bulunuyor. BİM CFO’su Haluk Dortluoğlu ise “Zannediyorum Meclis’te Türkiye-Fas ilişkileri ile ilgili görüşme varken yapılan bir açıklama. O nedenle iç politikaya dönük mesaj gibi. Bize yansıyan bir talep yok” diye yanıt vermişti.