Tahran: ABD, askerlerini İsrail'e göndererek hayatlarını tehlikeye atıyor

Tahran: ABD, askerlerini İsrail'e göndererek hayatlarını tehlikeye atıyor

İran Dışişleri Bakanı Abbas Araqchi, ABD'nin şu anda "askerlerini İsrail'deki ABD füze sistemlerini çalıştırmak üzere görevlendirerek hayatlarını riske attığını" söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Mohammad Javad Zarif, resmi ziyaret için geldiği Irak'ta Uluslararası Bağdat Havalimanı'nda İran basınına açıklamalarda bulundu. Erakçi, "Savaş ve provokasyon istemiyoruz. Ancak her türlü savaşa veya provokasyona karşı da tamamen hazırlıklıyız. Bölgeyi herhangi bir savaş felaketinden uzaklaştırmak için Irak hükümetiyle istişare çabamızı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

Cumartesi günü, İsrail işgal ordusu, ABD'nin uzun menzilli balistik füzeleri engellemek amacıyla ülkeye bir THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) sistemi yerleştirdiğini duyurdu. İşgalci Kanal 12, ABD askerlerinin "ilk kez" bu sistemin bataryalarını "İsrail'de" kullanacağını bildirdi.

Ordu Radyosu, "ABD'nin İran'dan gelebilecek tehditlere karşı THAAD hava savunma sistemini İsrail'e konuşlandırdığını" aktardı

. Bu adım, türünün "ilk örneği" olarak nitelendirilirken, ABD daha önce THAAD sisteminin Mart 2019'da ortak bir savunma tatbikatının parçası olarak İsrail'e konuşlandırılacağını açıklamıştı.

THAAD'ın konuşlandırılması geçici olarak gerçekleşti. Yeni konuşlandırmanın kalıcı olup olmayacağı ve İsrail savunma sistemine entegre edilip edilmeyeceği henüz netlik kazanmadı. Erakçi, Pazar günü yaptığı açıklamada, ülkesinin savaş ya da provokasyon istemediğini ancak tüm bu olasılıklarla yüzleşmeye hazır olduğunu vurguladı.

Kaynak:Haber Kaynağı