Taliban Pakistan'da Askerleri Bıraktı

Taliban Pakistan'da Askerleri Bıraktı

Pakistan'ın Afganistan sınırı yakınında 2 ay önce rehin alınan 211 asker bugün serbest bırakıldı

Pakistan ordusu sözcüsü tümgeneral Vahid Arşad'ın açıklamasına göre askerler, yerel aşiretlerin yaşlılar meclisinin girişimleriyle bugün Güney Veziristan'da serbest bırakıldı.

Güney Veziristan'da hükümet güçlerinin kontrolünün zayıf ve El Kaide ile Taliban güçlerin oldukça aktif olduğu biliniyor.

Askerler, Taliban komutan Beytullah Mehsud emrindeki 30 direnişçi tarafından, 30 Ağustos'ta kaçırılmıştı.

Gözaltılar sürüyor

Pakistan'da Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in dün olağanüstü hal ilan etmesinden sonra başlayan gözaltılar bugün de sürdü.

Eski Başbakan Navaz Şerif'in Pakistan Müslüman Birliği partisinin Genel Başkan Vekili Cavid Haşimi gözaltına alındı.

Haşimi, polisler kendisini götürmeden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Müşerref'in günleri sayılı. Ordunun siyasetteki rolünün sonuna geldik'' dedi.

Pakistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonunun BM raportörü da olan Başkanı Esma Cehagir de, Lahor'daki evinde ev hapsine alındığını belirtti.

Polis, Ketta kentinde de bazı muhaliflerle Müşerref karşıtı avukatların gözaltına alındığını bildirdi.

Ülkenin en büyük kenti Karaçi'nin polis şefi Ezher Ali Faruki de ''yumuşaklık politikalarının sona erdiğini, hoşgörü göstermeyeceklerini, gerekirse tutuklamalar yapacaklarını ve zor kullanacaklarını'' söyledi.

Bu arada gözaltında bulunan önde gelen Müşerref karşıtı avukatlardan Tarık Mahmud, Müşerref'in 1999'dan bu yana ikinci kez ülkeyi ele geçirdiğini, Müşerref'in yaptığının olağanüstü hal ilanı değil, sıkıyönetim olduğunu savundu.

Ocak ayında yapılması planlanan genel seçimin de ertelendiği ilan edildi.

ABD'den eleştiri

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Pakistan'ın olağanüstü hal ilan etmesinin "son derece üzücü" olduğunu söyledi.

Rice, bu kararın "özgür ve adil seçimler yapılabilmesi" için alındığını umduğunu ifade etti.

Tüm tarafları itidalli olmaya ve derhal demokrasiye dönmeye çağıran Rice, "ABD'nin anayasa dışı önlemleri desteklemediğini" bildirdi.

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, Müşerref'in seçimlerin Ocak ayında yapılması sözünü verdiğini ve ABD'nin kendisinden bunu beklediğini belirtti.

Müşerref'in olağanüstü hal kararı aldığı haberlerini endişe verici bulduklarını kaydeden sözcü, bu kararın Pakistan için demokraside geriye doğru atılmış bir adım olabileceğini ve Pakistan'ı sivil yönetime giden yoldan çıkaracağını ifade etti.

Komşusu Hindistan da, Pakistan'a olağan duruma dönülmesi çağrısında bulundu.

Açıklamada, Pakistan'dan hızla demokrasiye dönmesinin istendiği kaydedildi.

Anayasa askıya alındı

Pakistan devlet televizyonu, devlet başkanı Pervez Müşerref'in olağanüstü hal ilanından sonra anayasanın askıya alındığını duyurdu.

Yüksek Mahkeme Başyargıcı İftihar Çaudri ve diğer 8 yargıcın, başta anayasanın askıya alınması olmak üzere, olağanüstü halden kaynaklanan uygulamaları kabul etmedikleri, bunun üzerine Çaudri'nin görevden alındığı bildirildi.

Çaudri ile Müşerref arasında geçmişte de sürtüşmeler yaşanmış ve Müşerref'in Çaudri'yi görevden alma girişimi şiddetli protestolara yol açmıştı.

Pervez Müşerref
Devlet Başkanı Pervez Müşerref anayasayı askıya aldı

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in, olağanüstü halin "ülkedeki aşırı dincilerin isyanı ve yargının müdahaleleri" nedeniyle ilan ettiği bildirildi.

Müşerref'in olağanüstü hal emrinin kopyasında, olağanüstü halin "aşırı dinci eylemlerdeki ve bazı terörist saldırılara ilişkin olaylardaki artış" nedeniyle ilan edildiği belirtildi.

Metinde, "bazı adli kuruluşlara mensup kişilerin, terörle ve aşırıcılıkla mücadelede, hükümeti ve ulusun kararlılığını zayıflatarak ve hükümetin bu tehdidi önleme yönündeki eyleminin etkinliğini azaltarak yasa ve yürütme güçlerine aykırı çalıştığı" ifade edildi.

bbc