Tayvan'daki Müslümanların Eğtim Sıkınıtısı
Asya'nın doğusundaki ada ülkesi Tayvan'da yaklaşık 200 bin Müslüman yaşıyor. Başkentteki Taipei Ulu Camii İmamı İbrahim Gao, azınlık durumunda...
Asya'nın doğusundaki ada ülkesi Tayvan'da yaklaşık 200 bin Müslüman yaşıyor. Başkentteki Taipei Ulu Camii İmamı İbrahim Gao, azınlık durumunda oldukları için yeni nesile dini bilgileri aktaracak eğitim imkanlarından yoksun olduklarını söyledi.
Tayvan'daki Müslümanların durumu hakkında bilgi veren Gao, diğer ülkelere göre çok daha iyi durumda olduklarını ancak dini eğitim ve resmi kurumlarda temsil konusunda eksikler bulunduğunu belirtti.
Tayvan'da 200 bin Müslüman yaşadığını, bunların yarısının yerli halktan yarısının ise ülkeye çalışmaya gelenlerden oluştuğunu ifade eden Gao, bu rakamın 23 milyonluk ülke nüfusu içinde yüzde 1'den az olduğunu söyledi.
Müslümanlara devletin özel bir destek vermediğini ancak dinler arasında eşit fırsatlar sunduğunu vurgulayan Gao, "Her dinin mensubu kendi faaliyetini yürütüyor. Anayasal ve kanuni çerçevede dilediği daveti yapabiliyor. Ancak hükümetten maddi desteğin olmamasına bakacak olursak, biz azınlıktayız bu yüzden bir zayıflık var." dedi.
Ülkede dinler arasında eşitlik olduğuna, azınlıkların resmi olarak tanınmadığına ancak milliyetlerin tanındığını belirten Gao, "Hepimiz eşitiz ve yükümlülüklerimizi yerine getirmemiz lazım." diye konuştu.
Gao, Tayvan'da Türkiye'deki gibi Diyanet İşleri Başkanlığı yerine İçişleri Bakanlığının bünyesinde dini işlere bakan küçük bir yürütme dairesi olduğunu aktardı.
OKULLARDA DİN EĞİTİMİ YOK
Tayvan'da Müslümanların ve diğer din mensuplarının karşılaştığı sorunlardan birinin okullarda dini eğitim verilmemesi olduğuna dikkati çeken Gao, "Dışarıdan gelen göçmenler eğitime devam etmekte zorluk yaşıyor. Biz bunu çocukların yaşına göre yetersiz uygulamalar olarak nitelendiriyoruz." ifadelerini kullandı.
Ülkede sadece 7 cami olduğunu aktaran Gao, "Anne babalar, ellerinden geldiği kadar çocuklarına dini eğitim veriyor. Ancak evdeki eğitim, camilerde veya İslam merkezlerinde alınan eğitimin yerini tutmuyor. Çocuklar evlerinde anne babalarının öğüt ve sözlerini dinliyorlar ancak sokaklarda İslam'a dair bir şey duymuyorlar. Bu da bizim sorumluluğumuzdadır." dedi.
Gao, söz konusu eksikliği telafi edebilmek için Tayvan'daki Müslümanların her pazartesi günü ders ve seminerlerin yapıldığı kamplar ve etkinlikler düzenlediğini söyledi.
Tayvan'da Müslümanların temsili konusunda da bilgi veren Gao, "Müslümanlar için parlamentoda özel bir kadro yok. Bununla birlikte Müslümanlar toplu halde özel bir bölgede yaşamıyor. Bu yüzden siyasi olarak zayıflar ve Tayvan'da Müslüman siyasetçi yok." diye konuştu.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine değinen Gao, Türkiye'nin maruz kaldığı darbe girişimi konusunda üzgün olduğunu belirterek, Türkiye'nin emniyeti ve huzuru için dua ettiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın güvenliği ile Türkiye'nin istikrarı için dua eden Gao, Türkiye'nin bir İslam ülkesi olarak İslam aleminde ümmetin sorumluluğunu ve iyilik mesajlarını taşıma görevinin devamı temennisinde bulundu.