TBMM'de rektör atama tartışması
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 2002'de bin 463 dolar olan üniversitede öğrenci başına yapılan harcamanın şimdi 3 bin 800 dolara çıktığını söyledi.
TBMM Genel Kurulunda, yeni kurulan devlet üniversitelerine rektör ataması ile profesörlük ve doçentlik atamalarını yeniden düzenleyen kanun tasarısı üzerinde CHP grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Necla Arat, iyi bir eğitim için üniversitelerin altyapısının iyi olması gerektiğini söyledi.
Nüfusa odaklı üniversiteler kurulmaması gerektiğine işaret eden Arat, üniversitelerin, kurulduğu bölgenin gereksinime uygun vizyona, yeterli teknik imkana ve öğretim üyesine sahip olması gerektiğini bildirdi.
Necla Arat, şöyle konuştu:
''Şimdi öyle bir ilk ve ortaöğretim formasyonu düşünün ki, kimi kız öğrencilere -hepiniz geçtiğimiz haftalarda tanık oldunuz - İstiklal Savaşımızın halk tarafından İslami değerleri savunmak için yapıldığını ve bu savaşın bir Müslüman kadının örtüsüne saldıran Fransız askerleri yüzünden çıktığını söyletiliyor. Bu genç kızımız, 'eğer Türkiye Cumhuriyeti İngiliz mandası olsaydı Müslüman kadınların daha geniş hakları olacağına inandırılmış. Bu olay, küçük yaşlardan itibaren alınan çarpık bir eğitimin ne denli sapkın bir bilinç oluşturduğuna çarpıcı bir örnektir. 'Bu bireyseldir, küçük ayrıntıdır' denemez.
Bu örnek, çağdaş eğitim sistemini din hocalarına, dinsel eğitime ve yasa dışı Kuran kurslarına bıraktığımız zaman, ne trajik sonuçlarla karşılaşacağımızın göstergesidir.''
Arat, 9 Aralık 2007 tarihinde bütçe kanun tasarısı görüşülürken grubu adına yaptığı konuşmasında, ''Türban bunalımının çözümlenmesi ilk ve ortaöğretime ve kamu kesimine de sıçramaması isteniyorsa, Kuran ve tarikat yurtlarında, imam hatip okullarında küçük yaşlarda başlatılan ve özellikle kız öğrenciler ve kadınlar arasında yaygınlaştırılan baskıcı bilinç kirletilmesine son verecek önlemler ivedi olarak alınmalıdır. Pandora'nın kutusunun açılmasına izin vermeyin. İçinden çıkacak olanlar iktidarınıza da mal olabilir'' dediğini kaydederek, ''Ne yazık ki Pandora'nın kutusunu açtınız, sonuçlarını hep birlikte izleyeceğiz'' dedi.
AK Parti Konya Milletvekili Hüsnü Tuna, oturduğu yerden, Arat'a laf atınca, CHP'li milletvekilleri, ''Söz iste konuş, oradan konuşma'' dedi.
TBMM Başkanvekili Meral Akşener de Tuna'yı laf atmaması konusunda uyardı.
MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, üniversitelerin, öğretim üyelerinin yetersiz olması ve ders programlarının yenilenememesi gibi sorunları olduğunu söyledi.
-''YÖK BAŞKANVEKİLİNİN PROFESÖR OLMASI GEREKMEZ''-
Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türkiye'deki üniversitelerde öğrenci başına yapılan harcamanın Avrupa ülkeleri ile kıyaslanması halinde bunun yanlış olacağını söyledi.
'Elbette bizim ulaşmak istediğimiz rakamlar onların seviyeleridir'' diyen Çelik, 2002'de üniversitede öğrenci başına yapılan harcama bin 463 dolar iken, bu rakamın şimdi 3 bin 800 dolara çıktığını kaydetti.
Hüseyin Çelik, ÖSYM'nin hesabında biriken 300 trilyon liranın yüzde 25'inin sadece yeni kurulan üniversitelere aktarılmayacağını, ihtiyacı olan bütün üniversitelere verileceğini bildirdi.
Yasal olarak YÖK Başkanvekilliğine seçilecek kişinin profesör olması zorunluluğu bulunmadığını, YÖK üyesi olmasının yeterli olduğunu belirten Çelik, ''Bırakın profesör olmasını, akademisyen bile olması gerekmez. Geçmişte, çeşitli kuruluşlarda uzman olarak çalışan kişiler de YÖK Başkanvekilliği yaptı'' dedi.
Tasarının görüşmeleri 4. madde üzerinde sürüyor.