Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

THY ve ötekiler

Evet, Türkiye ulaşımda çok önemli mesafeler katetti. Ama yeterli mi? Hayır. Daha katetmemiz gereken uzun bir yolumuz var.
 
THY havacılık liginde 1'inci sırada bir kuruluş. En iyiler arasında. Ama yeterli değil. Tek başımıza kalsak da yeterli değil. Kendimizle yarışmalıyız.
 
Karayollarında da önemli gelişmeler söz konusu.. Denizcilik alanında da önemli gelişmeler var.. Demiryolunda da.. Ve yapacak daha çok işimiz var.
 
Her şey yolunda da, hâlâ suya inip kalkan uçaklarımız yok.. 3 tarafı denizlerle çevrili bir ülkede yaşıyoruz. O kadar baraj, göl var; ama suya inip kalkan uçağımız yok.
 
Nehir ulaşımı çok yetersiz. Fırat'tan Körfez'e ne zaman yolcu ve yük taşımaya başlayacağız? Dicle, Ceyhan, Seyhan, Aras, Meriç, Kızılırmak, Yeşilırmak ne zaman ulaşıma açılacak? Kayseri'ye ne zaman liman yapacağız! Şaka yapmıyorum. Biz gerçekleşebilecek bir hayali mizah konusu yaparken, bir zamanlar nasıl bir fikrî sefaletin içine sürüklendiğimizi vurgulamak için bu soruyu soruyorum.
 
Kaç kişi Osmanlı döneminde Siverek'ten, Suriye ve Irak üzerinden Basra Körfezi'ne gemi yolculuğu yapıldığını bilir? Osmanlı, Urfa'ya liman yaptı, ama biz Kayseri'ye liman hayali bile kuramıyoruz. Osmanlı'da Artvin'den Aras üzerinden Gürcistan'a, Batum'a su yolu varmış.. Şimdi yok.
 
Unutmayalım ki; gidemediğin yer senin değildir. GAP üzerinde, Tuz Gölü'nde, Van Gölü'nde yeterli ulaşım imkânları yok.. Bunları tek başına devletten beklememek gerek.
 
Mesela, THY bu kadar başarılı iken, diğer özel havayolu şirketleri bu kadar başarılı değil. Başarısız olduklarını söylemiyorum. THY'nin ortak olduğu diğer havayolu şirketlerini de kastetmiyorum. Mesela Pegasus ve Atlasjet de başarılı, ama daha da başarılı olabilirler. Olmalılar da.
 
THK Havacılık Okulu, üniversiteye dönüşüyormuş.. Sevindim. Keşke Nuri Demirağ'ın adını verseler.. Özel havacılık alanında daha çok şeyler yapılsa..
 
Biliyorum, uydudan helikoptere, savaş uçağından yolcu, ziraat, spor, pervaneli uçak, jet ürtimine kadar birçok proje üzerinde önemli çalışmalar yapıyoruz. İnsansız hava aracı projesi hayata geçirildi bile. Ama daha fazlası lazım. Daha çok bilim adamı, daha çok müteşebbis bu konuyla ilgilenmeli.
 
Geçenlerde hac kuraları çekildi. Türkiye'de her yıl umre ve hac yolcu sayısı artış gösteriyor ve kota nedeniyle hacca gidemeyenler gidenlerin neredeyse 10 katı.. Yılda ancak 800 bin Türkiyeli Müslüman kutsal beldelere gidiyor.. Merak ediyorum, mesela Pegasus ve Atlasjet niye hac ve umre için uçmaz? Atlasjet galiba gece çok geç saatlerde Cidde'ye sınırlı sayıda sefer düzenliyormuş. Kendileri mi bu alana girmiyorlar, yoksa karanlık bir el mi engelliyor bu işi?.. Suudiler de bu işin içinde. Suudiler bu uçuşların aslan payını kendine ayırıyor.. Türkiye'den hac ve umre için Suud'da iki şehre uçuş var. Mekke'ye yakın olan Cidde ve Medine havaalanları. 800 bin yolcuyu kutsal beldelere THY, Suud Havayolları, Nas Havayolları (sadece Cidde'ye Sabiha'dan uçar) ve son üç yıldır özel sektörden Atlasjet (sadece Cidde'ye uçuyordu, Medine'ye de uçuşlara başlayacak) taşıyor.

Dünyanın en pahalı bileti.. Umre döneminde THY fiyatı 450 avro -THY Ramazan'da 550 avro-, hac dönemi THY 680 avroya çıkıyor. Suud Havayolları THY'den 30 ila 70 avro daha uyguna uçuş gerçekleştiriyor. Atlasjet ve Nas havayolları 100 avro daha ucuza uçuyorlar. Bu uçuşlar Suud Havayolları'nın tekelinde. Suud diyor ki; Türkiye'den 100 kişi uçacaksa 60'ı benimle uçacak.. Kalanı ise THY'nin tekelinde..
 
Suud, THY'nin elini kolunu bağlıyor.. THY de diğer firmaların. Özel sektörde Türkiye adına sadece, zaten Atlasjet var!
 
Bu iktidar döneminde birçok sorun çözüldü; ama hacılar, hac yolundaki yanlışlıklardan yakalarını bir türlü kurtaramadılar.

Ne Diyanet, ne Kültür ve Turizm Bakanlığı çözebildi bu sorunu..

TÜRSAB çözümden yana taraf olmadı.. TOBB bu mayınlı tarlayı görmedi.. Yargı bu yanlışın üzerine gitmedi, Sayıştay bu işi soruşturmaya gerek görmedi, Rekabet Kurulu gördüğü gerçeğin üzerini örttü..
 
En büyük şike burada! Göz göre göre soygun yapılıyor.

Derin bir hesap var bu işin içinde.
 
TBMM, bu konuyla ilgili bir araştırma komisyonu kurabilir. Ya da Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık Devlet Denetleme Kurulu bu işin bir üzerine gitse ne olur sanki?
 
İspanya'ya 5 yıldızlı bir otelde 15 günlük tatilin bedeli, 3 yıldızlı bir otelde umreciye 2 katından fazlaya geliyor.
 
Devlet garantili, devlet gözetiminde bir soygun söz konusu.. Ve herkes seyirci..

Rekabet kuralları hiçe sayılıyor. Burada bir turizm çetesi var olsa gerek. Bu bahtı kara hacıların insafsızca soyulmasına dur diyecek insaf sahibi kimse yok mu?
 
İsteyen istediği gibi gider, kime ne? İster geze geze gider Mısır'ı, Sudan'ı, Yemen'i; ister karadan, ister demiryoluyla, ister havadan, isterse denizden. İspanya'ya giderken bu böyle değil mi? İstersem bisikletle giderim, ister motorsikletle.. Suriye ile kapılar açılsın, onu da talep edelim.
 
Her alanda iyileşme söz konusu ama, nedense hacılar söz konusu olunca birileri sağırlaşıyor.
 
Sahi neden özel havayolu şirketleri, rekabet kuralları hiçe sayılarak, teşebbüs hürriyetinin engellenmesi karşısında seslerini çıkartmıyorlar?..

Biri bana, bu ifrit sualin cevabını versin.
 
Allahım! Hac yolunun eşkıyalarını ve o zalimlere destek verenleri sana şikâyet ediyorum..
 
Selâm ve dua ile..

yeniakit

Bu yazı toplam 1515 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar