Trump: Filistin yanlısı üniversite protestolarını bastıracağım

Trump: Filistin yanlısı üniversite protestolarını bastıracağım

Amerikan gazetesi The Washington Post, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim kampanyasına bağış yapanlara, ABD'deki Filistin yanlısı protestoları bastıracağını ve göstericileri sınır dışı edeceğini söylediğini bildirdi.

New York'ta kendisi ile düzenlenen etkinliğe katılanlara göre, eski ABD Başkanı Donald Trump, bir grup bağışçıya "İsrail"e karşı gösteri yapan öğrencileri ABD'den sınır dışı edeceğini söylerken, Amerikan üniversitelerindeki Filistin yanlısı protestoları ezme sözü verdi. .

Amerikan gazetesi The Washington Post , 14 Mayıs'ta gerçekleştirilen etkinlikte Trump'ın "Yapacağım şeylerden biri de bunu protesto eden her öğrenciyi ülkeden atacağım" dediğini bildirdi ve şunları ekledi: " Çok sayıda yabancı öğrenci var, bunu duyunca harekete geçecekler.”

Bir bağışçı, protestocu öğrencilerin ve üniversitelerdeki profesörlerin çoğunun bir gün Amerika Birleşik Devletleri'nde iktidar pozisyonlarında bulunabileceğinden şikayet ettiğinde, Trump protestocuları yenilgiye uğratmayı taahhüt ettiği "radikal devrimin" parçası olarak tanımladı.

Gazetenin devamına göre Trump, New York Polis Departmanı'nın Columbia Üniversitesi kampüsünü boşaltmasından ötürü övgüde bulunurken, diğer şehirlerin de aynı yolu izlemesi gerektiğini söyleyerek, "Bunun artık durdurulması gerekiyor" dedi.

Özel bir etkinliğin ayrıntılarını vermek üzere anonimlik şartıyla konuşan bağışçılara göre Trump, yeniden seçilirse "bu hareketi 25 veya 30 yıl geriye çekeceğiz" dedi.

Trump kamuoyuna yaptığı konuşmada, İsrail'in Gazze'deki savaşına devam edip etmeyeceği konusunda kararsız kaldı ve şunu söyledi: "Bu iş bitsin... Barışa geri dönün ve insanları öldürmeyi bırakın."

Washington Post, etkinliğin New York'taki toplantısının Trump'ın mevcut düşüncesine yeni bir bakış açısı sağladığını kaydetti.

Şöyle devam etti: “Eski Amerikan başkanının, Joe Biden'ın tanınmasından duyduğu memnuniyetsizlik nedeniyle yıllardır görüşmediği işgal hükümetinin başı Binyamin Netanyahu'dan toplantıda bahsetmemesi dikkat çekicidir. 2020'de zafer.”

Trump'ın ikinci döneminde "İsrail"le nasıl başa çıkacağına ilişkin çok az siyasi ayrıntı verdiğine dikkat çekti. Yakın zamanda Time dergisine verdiği bir röportajda bağımsız bir Filistin devletinin fizibilitesi konusunda şüphe uyandırdı ve "iki devletli çözümün işe yarayacağından artık emin olmadığını" belirterek, "Başka bir fikir olmayabilir" diye ekledi.

Gazete şunu açıkladı: "İsrail-Filistin çatışmasına iki devletli çözüm, onlarca yıldır Demokrat ve Cumhuriyetçi başkanlar yönetimindeki Amerikan politikasının nihai hedefi olmuştur."

Ancak Washington Post'un haberine göre Trump, bağışçılarla yaptığı toplantıda farklı bir üslup kullandı ve savaşı sona erdirme zamanının geldiğini söylemek yerine, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısına devam etme hakkını desteklediğini söyledi.