Tunus'ta İşçi Sendikası Kays Said'e Karşı Büyük Gösteriler Düzenliyor
İşçi Sendikası yine Kays Said'e karşı harekete geçiyor.. Tunus sokaklarında binlerce kişi gösteri yapıyor
Tunus Genel İşçi Sendikası (TGİS), ülkenin çeşitli kentlerinde "işçilerin ekonomik ve sosyal haklarındaki eksiklikleri kınamak" için gösteri yaptı.
TGİS'in eylem çağrısı üzerine Sfaks, Tuzer, Medenin, Kasrin, Kayravan, Nabil, Monastir ve Cenduba kentlerinde yüzlerce sendika üyesi bir araya geldi.
Gösterilerde, üzerinde "Açlığa ve yoksulluğa hayır", "Kazanılmış haklarımız ayrıcalık değildir" yazılı pankartlar açan eylemciler, iktidar aleyhine sloganlar attı.
Basın mensuplarına eylemlere dair bilgi veren TGİS Genel Sekreter Yardımcısı Sami et-Tahiri, "Bu eylemler, sendikal hakları savunma, işçilerin ekonomik ve sosyal haklarındaki eksiklikleri kınamanın yanı sıra halkın işçi sendikasına verdiği desteği yetkililere göstermek için yapılıyor. İş bırakma eylemi sendikanın güvenirliğine gölge düşürebileceği gerekçesiyle gösteri yapmayı tercih ettik." dedi.
Devlet tarafından sağlanan sübvansiyonların aşamalı olarak kaldırılması sonucu işçilerin maaşlarının eridiğine dikkati çeken Tahiri, "Ülkede yaşanan ekonomik krizden dolayı artan fiyatlar işçilerin maaşlarını ateş gibi yakıyor. Ülkenin geçtiği bu darboğazdan tek çıkış yolu bireysel yönetimden vazgeçip ulusal diyalog yoluna geçmektir." diye konuştu.
TGİS, 3 Şubat'ta yaptığı açıklama "sendikal haklar ve ülkedeki ekonomik durumu protesto" için çeşitli sektörlerde grev ve bazı kentlerde gösteri düzenleyeceklerini duyurmuştu.
Cumhurbaşkanı Kays Said, TGİS'in grev duyurusunun ardından yaptığı açıklamada, sendikal hakların Anayasa tarafından güvence altına alındığını ancak bu hakların siyasi hedeflere ulaşmak için öne sürülemeyeceğini belirtmişti.
Tunus'ta siyasi ve ekonomik kriz
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021'de ilan ettiği olağanüstü kararlarla parlamentonun çalışmalarını dondurmuş, iki ay sonra da yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını kendine bağlamıştı.
Said'in 13 Aralık 2021'de açıkladığı "siyasi krizden çıkış yol haritası" kapsamında ülkede 25 Temmuz 2022'de Anayasa referandumu, 17 Aralık 2022'de de erken genel seçim yapıldı.
Genel seçimlerin ilk turunda seçmenlerin sadece yüzde 11,22'sinin sandığa gitmesi, muhalefetin Cumhurbaşkanı Said'in meşruiyetini tartışmaya açmasına neden oldu.
Cumhurbaşkanı Said'in kararlarının ardından yıllardır devam eden ekonomik krizin daha da derinleştiği Tunus'ta bazı kesimler, Said'in kararlarını "darbe" olarak nitelendiriyor ve ülkenin demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.
Kaynak: AA
YORUMLAR