Tunus'tan Son Gelişmeler...

Tunus'tan Son Gelişmeler...

Gannuşi tarafından açıklanan geçici hükümeti kabul etmeyen halk bugün yine protesto gösterisi düzenliyor.

Tunus'ta Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin ülkeyi terk etmesine rağmen gösteriler sürüyor. Dün Başbakan Muhammed Gannuşi tarafından açıklanan geçici hükümeti beğenmeyen göstericiler, bugün yine protesto gösterisi düzenliyor.

Tunuslular eski bakanları istemiyor

Göstericiler, yeni hükümette önceki Cumhurbaşkanı Zeynelabidin dönemi bakanların bulunduğunu belirterek istifa etmelerini istediklerini açıkladılar.

Yeni hükümetin içinde Bin Ali döneminden kalan bakanları istemeyen yaklaşık bin kadar gösterici, İçişleri Bakanlığı binasına doğru yürüyüşe geçti. Geçici hükümet aleyhine slogan atan göstericiler, "Hırsızların paralarına el konulsun" şeklinde sloganlar atıyor.

Gösteride şu ana kadar polis müdahalesi olmadı. Ancak bakanlığın etrafında çok sayıda polis bulunduğu belirtiliyor.

 

Bin Abidin muhalifleri serbest bırakıldı 

Tunus sokaklarında olaylar devam ederken; hapishanelerde bulunan Zeynelabidin muhalifi çok sayıda siyasi tutuklunun da serbest bırakıldığı açıklandı.

Diğer taraftan Tunus eski Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin bin Ali'nin 73 yaşındaki kızkardeşi tutuklandığı hapishanede kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiği açıklandı. 

 

Hükümet yeni programını belirliyor

Kurulan yeni hükümet açıklama yaparak Zeynel Abidin bin Ali dönemindeki yolsuzlukların önüne geçmek için özel bir komisyon kuracaklarını açıkladı.

El Arabiyya'dan edinilen bilgiye göre Tunus hükümeti yaptığı açıklamada ileride yapılacak seçimlere Tunus'ta bulunan her partinin girebileceğinin altını çizdi. 

 

Arap dünyası kıvılcım arıyor

Bianet'ten edinilen bilgiye göre kendisini ateşe vererek Tunus'taki ayaklanmayı tetikleyen Buazizi örneğini izleyen protestocular, benzer eylemlerle Arap dünyasını harekete geçirmeye çabalıyor. Bugün Mısır ve Moritanya'da kendilerini yakan iki kişiyle birlikte, Arap ülkelerinde kendilerini ateşe veren protestocuların sayısı altıya çıktı.

Kahire'de Pazartesi günü de bir erkek Parlamento yakınlarında yoksulluğu protesto için kendisini ateşe vermişti.Yine Kahire'nin İskenderiye şehrinde Salı günü kendini yakan iki kişi hayatını kaybetti.

Tunus'taki ayaklanmaya paralel olarak son haftalarda huzursuzlukların baş gösterdiği Cezayir'de ise Pazar ve Pazartesi gazetelerinin verdiği haberlere göre çeşitli taşra kentlerinde en az dört kişi kendilerini ateşe verdiler.

Moritanya'nın başkenti Nuakçot'ta polisten alınan bilgiye göre de  zengin bir aileye mensup şirket yöneticisi 40 yaşındaki Yakub Uld Dahud  hükümetin aşiretine karşı kötü muamelesini protesto için kendisini ateşe verdi.  Moritanya medyasında çıkan haberlere göre Dahud Facebook'ta kurduğu "Moritanya'da yolsuzluk ve istibdata son" grubuna yazdığı mesajda "Artık Moritanya halkının özgürlüğü seçme zamanı gelmedi mi?" diye soruyordu.

Cezayir Üniversitesi'nde siyaset bilimi öğretim görevlisi ve siyasi yorumcu  Mohamed Lagab'a göre "Tunus artık bütün Araplar için bir model. Diktatörlerin zamanı geçti."

Arap dünyasındaki eylemciler,  kuşaklar sonra ilk kez bir Arap liderin halkın protestosuyla devrildiği Tunus örneğinin kendileri için bir esin kaynağı olduğunda birleşiyor.

Cezayir'deki kendini ateşe verme eylemleini yorumlayan günlük ulusal gazete Vatan "Cezayirlilerin günlük yaşamı üzerinde hiçbir olumlu etkisi olmayan kalkınma programlarına milyarlarca dolar yatırıldı ama ülkenin her yanında yaygın yoksulluk işaretleri yükseliyor" diyor.


dünyabültni