Türk Asıllı ABD vatandaşı Aktivist İsrail Tarafından Katledildi

Türk Asıllı ABD vatandaşı Aktivist İsrail Tarafından Katledildi

Türk asıllı ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin Batı Şeria'da İsrail güçleri tarafından atılan gerçek mermiyle başından yaralanarak hayatını kaybettiği öğrenildi.

Türk asıllı ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin Batı Şeria'da İsrail güçleri tarafından atılan gerçek mermiyle başından yaralanarak hayatını kaybettiği öğrenildi.

Al Jazeera'ya konuşan kaynaklar, 26 yaşındaki Eygi'nin Batı Şeria'ya geçen salı günü geldiğini söyledi.

Olay, Nablus yakınlarındaki Beita kasabasında, kasabanın haftalık yerleşim karşıtı yürüyüşü esnasında meydana geldi.

AA muhabirine konuşan Nablus'taki Rafidiye Devlet Hastanesi Müdürü Fuad Nafia, başından vurularak hastaneye getirilen Eygi'yi tüm müdahalelere rağmen kurtaramadıklarını söyledi.

Filistin haber ajansı Wafa'ya göre aktivist, Filistinli çiftçileri koruma kampanyasının bir parçası olarak Uluslararası Dayanışma Hareketi'nde (ISM) gönüllü olarak çalışıyordu.

Eygi, Filistin'de İsrail güçleri tarafından öldürülen üçüncü ISM gönüllüsü oldu. Rachel Corrie, 2003 yılında Gazze'nin Refah bölgesinde, Tom Hurndall ise 2004 yılında yine Gazze'de öldürülmüştü.

Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama

Dışişleri Bakanlığı, Ayşenur Ezgi Eygi hakkında açıklama yaptı. Eygi'nin ölümünün derin bir üzüntüyle karşılandığı belirtilen açıklamada "Netanyahu Hükümeti tarafından işlenen bu cinayeti lanetliyoruz" ifadeleri kaydedildi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

"Batı Şeria’nın Nablus kentinde Ayşenur Ezgi Eygi adlı vatandaşımızın işgalci İsrail askerleri tarafından öldürüldüğü derin üzüntüyle öğrenilmiştir.

Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

Netanyahu Hükümeti tarafından işlenen bu cinayeti lanetliyoruz.

İsrail, Filistinlilerin yardımına koşan ve soykırıma karşı barışçıl mücadele veren herkesi yıldırmaya çalışmaktadır. Bu şiddet politikası sonuç vermeyecektir.

İnsanlığa karşı suç işleyen İsrail makamları ve onları kayıtsız şartsız destekleyenler, uluslararası mahkemeler önünde mutlaka hesap vereceklerdir."

Bakanlık Sözcüsü Keçeli: Başkonsolosluğumuz yerel makamlarla temas halind

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli ise şu açıklama yaptı: "Vatandaşımız Ayşenur Ezgi Eygi bugün Batı Şeria’nın Nablus kentinde İsrail güçleri tarafından öldürüldü. Vatandaşımızın, barışçıl bir gösteri sırasında başından vurulduktan sonra Filistinlilerin Rafidia Hastanesine kaldırıldığını ancak burada vefat ettiğini öğrendik.

Kudüs Başkonsolosluğumuz olayla ilgili olarak yerel makamlarla temas halinde. Vatandaşımızın aynı zamanda ABD vatandaşı olduğunu anlıyoruz.

Cenazenin nereye nakledileceği ve nerede defnedileceğine ailesi karar verecek. Defin işlemlerinin Türkiye’de yapılmasına karar verilmesi halinde konsolosluk hizmeti ülkemiz tarafından sağlanacak.

Bu gibi durumlarda adli tıp süreci oluyor. Konuyu hukuki boyutuyla da konsolosluk boyutuyla da yakından takip edeceğiz. Vatandaşımızı öldürenlerin adalet önüne çıkarılması için her türlü çabayı göstereceğiz."

ABD’den ilk açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Eygi’nin ölümüyle ilgili olarak yaptıpı ilk açıklamada Washington'un "ölüm koşullarıyla ilgili acil olarak daha fazla bilgi topladığını ve daha fazla bilgi edindikçe daha fazla şey söyleyeceğini" söyledi.

Miller ayrıca Eygi'nin ailesine ve sevdiklerine "en derin taziyelerini" sundu.

ABD'nin İsrail Büyükelçisi Jack Lew da açıklama yaparak Washington'un "Amerikan vatandaşlarının güvenliği ve emniyetinden daha yüksek bir önceliği olmadığını" söyledi.

IDF’den açıklama

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) yaptığı açıklamada "bölgede açılan ateş sonucu yabancı uyruklu bir kişinin öldürüldüğüne dair haberlerin incelendiğini" belirtti. İsrail ordusu, "Olayın ayrıntıları ve vurulduğu koşullar inceleniyor" diye ekledi.