"Türk Halkı Hep Müslüman Kalacak"
22 Temmuz Türkiye seçimleri ve liderleri İslâmi çizgiye bağlı bir partinin en büyük zaferle çıktığı sonuçları genel şekliyle doğu ve özel şekliyle İslâm toplumlarını tanımak isteyenler için bir ders ve ibrettir.
“22 Temmuz Türkiye seçimleri ve liderleri İslâmi çizgiye bağlı bir partinin en büyük zaferle çıktığı sonuçları genel şekliyle doğu ve özel şekliyle İslâm toplumlarını tanımak isteyenler için bir ders ve ibrettir. İslâm bir medeniyet ve çağdaşlıktır. Demokratik pratik ise bu inancın ve geleneklerin dışına çıkmak anlamına gelmez kesinlikle.”
MUSİB NUAYMİ /Genel yayın yönetmeni
Türkiye’de Adalet ve Kalkınma Partisi'nin zaferi, yüzde 98’ini Müslümanların oluşturduğu Türk toplumunun İslâm kimliğini gizlemek isteyen Batı medyasının pohpohladığı gibi hiçte sürpriz değildi.
Türk halkı kararında dış mizaca önem vermiyor ki hiç tanımadığı birilerine oy versin. Aksine son Türkiye seçimleri Adalet ve Kalkınma Partisi yönetiminin geçmiş dönemdeki hükümetine olumlu cevap idi.
LAİKLER DİNLE YAŞAMAYA MECBUR
Laikçilik dini ve inancı Türk toplumundan uzaklaştırmaktan usanmadı ancak, gerçekler laikleri askeri yönetim döneminde dahi din ve inançlar birlikte yaşamaya mecbur bıraktı. Fakat Türkiye gerçeğinin okunmasındaki hata bu önemli İslâm ülkesinin içinde yaşadığı gerçeğe değişik ve farklı bir yorum verdi.
Bu dikkat çekici gelişme, Türkiye’yi ve coğrafik konumu ve tarihi arka planları açısından kendisine ait hususiyetlerini derinlemesine araştırmamızı gerekli görüyor. Çünkü Türkiye, Arap ve İslâm dünyasının derinliklerine uzanan Osmanlı hükümetinin yerini aldı ve Osmanlı’nın gerilemesiyle dinin kimlikten arındırılmasına dayanan laik yönetim geldi.
TÜRKLER HER TÜRLÜ AŞIRILIĞA KARŞI
Yalnız yeni İslâmcıların dayandığı ortacı yol başarılı bir deneyimdi. Zira Türkiye şartları ve hususiyetleri dini aşırılığı ve dine direnen laiklikle uyuşmaz. Türkiye diğer İslâm toplumlarından farklı bir yöntemle İslâmi değerlerini korumak istiyor.
Dikkat çekici husus, Avrupa Birliği'ne giriş vaadinin bedeli dini ve milliyetçi arka plandan uzaklaşmak olduğu takdirde Türk halkı için bu üyeliğin ilgi çekmemesi. Batılı koalisyonlar Türk milletinin bileşenlerini ve kimliğini değiştirmekte başarılı olamayacaklar kesinlikle. Zira Türkiye Avrupa Birliği'ne girse dahi İslâm dairesi içinden kalacak ve Türk halkı rejimi laiklik diye adlandırılsa dahi hep Müslümanlara yakın olacaktır.
SEÇİMLER İSLÂM TOPLUMLARINI TANIMAK İÇİN DERS
Türkiye seçimleri ve liderleri İslâmi çizgiye bağlı bir partinin en büyük zaferle çıktığı sonuçları genel şekliyle doğu ve özel şekliyle İslâm toplumlarını tanımak isteyenler için bir ders ve ibrettir. İslâm bir medeniyet ve çağdaşlıktır. Demokratik pratik ise bu inancın ve geleneklerin dışına çıkmak anlamına gelmez kesinlikle.
İran’da yayımlanan El Vifak gazetesi, 31 Temmuz 2007,
Arapçadan çeviri: Halil Çelik / Vakit