Türkeş’ten İsrail Açıklaması
Başbakan Yardımcısı Yıldırım Tuğrul Türkeş, KKTC Su Temin Projesi kapsamında İsrail’e su transferi iddiasına yanıt verdi.
İHA'nın haberine göre; Başbakan Yardımcısı Yıldırım Tuğrul Türkeş, Asrın Projesi olarak nitelendirilen KKTC Su Temin Projesi kapsamında İsrail'e su transferi konusundaki sözlerinin kimi medya kuruluşlarınca saptırılarak olduğundan farklı bir şekilde kamuoyuna aksettirildiğini açıkladı.
17 Ekim 2015 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla açılışı yapılan KKTC Su Temin Projesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Başbakan Yardımcısı Türkeş, Kıbrıs konusundaki gelişmelerin ele alındığı 8. Büyükelçiler Konferansında yaptığı konuşmayı hatırlattı.
Türkeş, 13 Ocak'ta yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türklerinin refahına yönelik Türkiye'nin iyi niyetle, büyük bir fedakarlıkla yürüttüğü çalışmalara ilişkin eleştirilere verdiği yanıtın kimi medya kuruluşlarınca saptırılarak, olduğundan farklı bir şekilde kamuoyuna aksettirildiğini belirtti.
"DÜNYADA BENZERİ OLMAYAN BİR PROJE"
Türkeş, KKTC'ye Su Temin Projesinin, 19 Temmuz 2010 tarihli "Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin Su İhtiyacının Karşılanmasına Yönelik Hükümetlerarası Çerçeve Anlaşması ile temelinin atıldığını anımsattı.
Türkeş, söz konusu projeyi, "boyutu, kapsamı ve teknik özellikleri itibariyle dünyada benzeri olmayan bir proje" diye tanımladı.
Anamur'dan Kıbrıs halkına Torosların temiz suyunu ulaştırma amacı taşıyan proje için 106 kilometre uzunluğunda boru hattı inşa edildiğini belirten Türkeş, 80,1 kilometre uzunluğa sahip deniz geçişinin 66,5 kilometrelik kısmının "askılı boru" sistemiyle gerçekleştirildiğini, boru hattının, denizin 250 metre altından geçen 1,6 metre çapında 500'er metrelik yekpare boruların birbirine bağlanmasıyla tamamlandığını belirtti. Türkeş, projenin ayrıca, "askılı boru sisteminin kullanıldığı dünyadaki tek proje" olma özelliği taşıdığını kaydetti.
Bugüne kadar Türkiye'nin imkanlarıyla finanse edilerek 1,6 milyar TL kaynak aktarılan projeyle KKTC'nin 50 yıllık su ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra yılda 75 milyon metreküp suyun KKTC'ye ulaştırılmasının planlandığını vurgulayan Türkeş, "Su Temin Projesi, Ada'da siyasi, ekonomik ve sosyal izolasyonlara maruz kalan Kıbrıs Türklerinin refahı, su ve elektrik ihtiyacının karşılanması için ülkemizin hassasiyetinin önemli bir göstergesidir" dedi.
KKTC dışında bir yere su verilmesine yönelik bir hazırlık veya çalışmanın bulunmadığını hatırlatan Türkeş, şunları kaydetti:
"Anılan konferans sonrasında, basın mensuplarının İsrail'e su transferi konusundaki soruları karşısında konuya açıklık getirerek, suyun Kıbrıs Türklerine verileceğini, bu konuda KKTC dışında bir talep vuku bulursa bunun görüşülebileceğini, Kıbrıs'tan İsrail'e boru hattı döşenmesinin düşünülmüş ve planlanmış bir çalışma olmadığını, bu konuda iletilmiş bir talebin söz konusu olmadığını ifade etmeme rağmen, kimi yayın organları konferanstaki ifadelerimi saptırmaya çalışmaktadır. Gerek dışarıdan gerek içeriden sürdürülen engelleme çabaları ve aleyhte propagandalara karşın bahse konu proje planlandığı şekilde devam etmekte ve KKTC vatandaşlarının refahı için her türlü destek ve katkı sağlanmaya devam edilmektedir."