"Türkiye, İslâmi Köklerine Dönüyor"

"Türkiye, İslâmi Köklerine Dönüyor"

Dış basın gerek Avrupasıyla gerek Ortadoğusuyla AKP'nin seçim zaferini sivilleşme süreci olarak algılama yerine İslamlaşma algılaması içerisine giriyor. Bu algı farklılığına örnek olabilecek bir Kuveyt gazetesinden Ahmed Ezzayidi'nin makalesi...

Dış basın gerek Avrupasıyla gerek Ortadoğusuyla AKP'nin seçim zaferini sivilleşme süreci olarak algılama yerine İslamlaşma algılaması içerisine giriyor. Bu algı farklılığına örnek olabilecek bir Kuveyt gazetesinden Ahmed Ezzayidi'nin makalesi...

Türkiye, İslâmi Köklerine Dönüyor

Kuveyt Er Re’yulam gazetesi: “Erdoğan, siyasi geleceğini 22 Temmuz seçimlerine bağlamıştı. Partisi parlamento sandalyelerinin çoğunluğunu kazanamadığı takdirde siyasi hayattan çekileceğini açıklamıştı. Yaklaşık altı yıl önce kurduğu ve bunun beş yılı iktidarda geçen partisi, Türk siyasetinde önemli bir marka haline geldi ve kendisine şu tarihi süreçte Türk halkının kurtarıcısı olarak bakılır oldu. Türk halkı, laikçilerin kökünü kuruttuklarını sandıkları İslâm tarihinin mirasını büyük bir tutkuyla ister hale geldiler.”

AHMED EZZAYİDİ : Kuveytli akademisyen ve yazar
Türkiye’deki parlamento seçimleri sonuçları seçmenlerin oylarının yüzde 47’sini alan İslâmcı Adalet ve Kalkınma Partisi için büyük bir zafer oldu.
Bu rakam, partinin halk desteğini 2002 yılındaki seçimlerde elde ettiği orandan yüzde 13 oranında artırdığını gösteriyor. Üstelik parti seçimlere muhalefetteyken değil, iktidardayken girerek bu rakama ulaşıyor.
Bu sonuç Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Adalet ve Kalkınma Partisi ve Türkiye Cumhuriyeti için tarihi olarak görülmektedir.
Zira Erdoğan, siyasi geleceğini bu seçimlere bağlamıştı.
Partisi parlamento sandalyelerinin çoğunluğunu kazanamadığı takdirde siyasi hayattan çekileceğini açıklamıştı. Yaklaşık altı yıl önce kurduğu ve bunun beş yılı iktidarda geçen partisi, Türk siyasetinde önemli bir marka haline geldi ve kendisine şu tarihi süreçte Türk halkının kurtarıcısı olarak bakılır oldu. Türk halkı, laikçilerin kökünü kuruttuklarını sandıkları İslâm tarihinin mirasını büyük bir tutkuyla ister hale geldiler.
TÜRKİYE İKİNCİ CUMHURİYET DÖNEMİNE GİRDİ
Türkiye bugün ikinci cumhuriyet olarak adlandırılması mümkün yeni bir tarihi döneme girdi. Bu cumhuriyet İslâmi köklere daha yakın, Arap ve İslâm coğrafyasına daha açılımcı, daha demokrat ve ekonomik olarak daha iyi.
Bütün bunlar muhterem İslâm düşünürü ve siyasetçi Necmettin Erbakan’ın öğrencileri Erdoğan ve Gül’ün komutasındaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin müjdelediği ılımlı İslâm projesi sayesinde gerçekleşti.
SEÇİMLER CUMHURBAŞKANI REFERANDUMU OLDU
Laik koalisyonun -Ordu, Cumhuriyet Halk Partisi ve Anayasa Mahkemesi'nin- ortaya koyduğu anayasa trajedisi sebebiyle yapılan erken seçimlerin sonuçları, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin ılımlı İslâmi programının referandumu olması yanı sıra partinin cumhurbaşkanı makamını hak ettiğinin referandumuydu.
Ayrıca bu seçimler yerel ve uluslararası birçok mesaj gönderdi.
SEÇİMLERİN ÜÇ ÖNEMLİ MESAJI
Birinci mesaj halkın tam bir güvenle yetkilendirdiği, anayasal yetkilerini uygulayan AKP hükümetine yönelik tehditlerinde aşırıya kaçan orduyadır.
Zira partinin halk desteğinin artması ordunun gururuna en büyük halkçı karşı koyuştur. İkinci mesaj ise büyük başarıların sahibi Adalet ve Kalkınma Partisi'ne yönelik Türk halkının destek, takdir ve vefa mesajıdır. Bu mesaj ‘orduyla çekişmenizde yalnız değilsiniz’ şeklindedir.
TÜRKİYE İSLAM DÜNYASINA MODELDİR
Üçüncü mesaj ise Batı dünyasınadır. Bu mesajın içeriği de şudur: Türk halkı bugün İslâmi kimliğine geçmişten daha fazla bağlıdır ancak aynı zamanda demokratik tercihine saygı duyulduğu takdirde Batı dünyasına da açılımcıdır. Ayrıca şayet fırsat verilirse Müslüman Türkiye’nin bölge ülkelerine demokrasi, ılımlılık ve hoşgörü modeli olması mümkündür.
Kuveyt’te yayımlanan Er Re’yulam gazetesi, 25 Temmuz 2007,
Arapçadan çeviri: Halil Çelik

Vakit